Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun teşrifleriyle Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

Törene, Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar AK Parti Milletvekili Hatice Özkal, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Özdemir Şan,  AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar eski Milletvekili Prof. Dr. Remziye Sıvacı, Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin, Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanı Albay Orhan Sırma, Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürü Fahrettin Şen, Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, Afyonkarahisar AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, AKÜ öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Bilgi küreselleşen dünyada en büyük silah

Törenin açış konuşmasını yapan AKÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Okan Özdemir, öğrencinin daha az gelecek kaygısı yaşayıp daha fazla sosyalleşebildiği ölçüde mutlu olacağını ve bunun da başarıyı kendiliğinden getireceğini belirtti.  Globalleşen dünyada en önemli silahın bilgi olduğunu söyleyen Özdemir, “Biz öğrenciler, genç nesil olarak yeni ve güçlü Türkiye yolunda imkanlardan fazlasıyla yararlanıp bu imkanları ve fırsatları değerlendirip eğitim hayatımızın sonunda iş dünyasına girdiğimizde kişisel gelişimimizi tamamlamış bireyler olarak hayata atılmalıyız. Afyonkarahisarımızın gözbebeği Üniversitemizde huzurlu güvenli ve başarısına bilgisine güç katabileceği ve bu çerçevede rahatlayan hisleriyle en üstün başarılarla üniversitemizi her kulvarda temsil etmesi için var gücümüzle çalışmayı bizlere emretmektedir” dedi.

“AKÜ olarak ülkenin kalkınmasına gerekli katkıyı sağlıyoruz”

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise 15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminden sonra AKÜ yönetiminin 2016-2017 eğitim- öğretim yılında gerekli çalışma ve işlemleri yaparak, huzur ve güven ortamı içinde eğitim ve öğretim faaliyetlerini aksatmadan yürüttüğünü ifade etti. Üniversitelerin, daima kendini yenileyebilen, değişime ayak uydurabilen, dünya standartlarında eğitim kalitesi sunabilen, öğrenmeyi öğreten, çok sesliliğe önem veren, uluslararası sahada yer tutabilen kurumlar olduğunu söyleyen Solak, “Üniversiteler bu görevlerini, bilgi üreterek; meslek elemanı yetiştirerek ve farklı kültürlerden insanların etkileşimine imkân tanıyarak yerine getirirler. Küreselleşme çağında yaşıyoruz. Bu çağ aynı zamanda bilgi toplumunun yükseldiği, uluslararası ilişkilerinin arttığı, evrensel kriterlerin dikkate alındığı bir çağdır” diye konuştu.

Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak kaliteye ve bilgiye dayalı bir öğrenme ortamı ile bölgenin ve ülkenin kalkınmasına gerekli katkıyı sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Solak, şunları söyledi:

“Çağdaş dünyayla entegre olmaya, modern iletişim ve bilgi teknolojilerini kullanmaya, senteze dönük öğrenme metotlarını benimsemeye, proje kültürünü yaymaya dönük çalışmalarımızı hızlandırarak devam ediyoruz. Bu hedeflerine ulaşmak üzere üniversitemizde 2017-2018 akademik yılında, 3’ü aktif 5 enstitü, 13’ü aktif 15 fakülte, 1 devlet konservatuvarı, 7 yüksekokul ve 16 meslek yüksekokulunda; 97 bölüm ve 117 programda 49 bini aşkın öğrenci eğitim görmekte, ayrıca 53 farklı ülkeden 540 yabancı öğrenci eğitim almaktadır. Yine üniversitemizde halen 113’ü profesör, 108’i doçent ve 329’u yardımcı doçent olmak üzere toplam bin 343 akademik ve 927 idari personel görev yapmaktadır.”

AKÜ Devlet Üniversiteleri Arasında İlk 5’te

Uluslararası ilişkiler açısından üniversitelerin gelecekteki vizyonunun uluslararasılaşma niteliğine göre belirleneceğini söyleyen Solak, “Bu niteliği dikkate alan üniversitemizde çeşitli programlar dikkatli bir şekilde uygulanmaktadır. Uluslararası programları takip eden birimimiz olan Uluslararası İlişkiler Merkez Müdürlüğümüz, Ulusal Ajans kriterlerine göre devlet üniversiteleri arasında ilk 5’e girmiş bulunmaktadır” diye konuştu. Erasmus+ Değişim Programı kapsamında AKÜ ile çeşitli Avrupa ülkelerinden 160 farklı üniversite arasında ikili anlaşmaların yapıldığını ifade eden Solak, şöyle devam etti:

“Bugüne kadar bu anlaşmalarla çok sayıda öğrenci ve akademik personelimiz değişim faaliyetlerinden yararlanmıştır. 2016-2017 yılı itibari ile Erasmus + KA107 programı kapsamında Gürcistan, Malezya, Ukrayna, Kosova Bosna- Hersek, Kazakistan ile öğrenci ve öğretim elemanları değişimleri de başlamıştır. Uluslararası ikinci değişim programı Mevlâna Değişim Programıdır. 2013 yılında başlayan bu program kapsamında yurtdışından 14 üniversite ile protokol imzalanmış, karşılıklı değişim faaliyetlerine geçilmiştir. Ayrıca bu programlar sürdürülürken 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ülkemize karşı yapılmaya çalışılan olumsuz etkinin yok edilmesi ve darbe girişiminin uluslararası akademiye anlatılması çalışmaları önemli hale gelmiştir. Bu program kapsamında yabancı öğrenci ve öğretim elemanlarına konunun anlatılmasına ve dezenformasyonun ortadan kaldırılmasına çalışmaktayız.”

Sağlık Hizmetlerinde Yüzde 300 Büyüme

AKÜ’nün gelişimini hızla sürdüren bir üniversite olduğunu ifade eden Solak, “Yönetim dönemimizde fiziksel olarak yüzde 71, sağlık hizmetlerinde ise yüzde 300 büyüme sağlanırken, öğrenci sayısında yüzde 41, öğretim elemanı sayısın da ise yüzde 22 artış gerçekleşmiştir” dedi. AKÜ’nün son 2 yılının yatırımlar açısından çok verimli geçtiğini söyleyen Solak, şöyle devam etti:

“Bu yatırımlarla fiziksel alt yapımızı tamamlamak üzereyiz. Bir yandan il merkezindeki kampüslerimizi tematik haline getirirken, diğer yandan bugüne kadar fiziki yatırım fırsat olmayan ilçelerdeki meslek yüksekokullarımızın hem fiziksel alt yapılarını hem de diğer ihtiyaçlarını gidermekteyiz. Bu bağlamda devletimizin ve hükümetimizin bize sağladığı yatırım bütçelerini en kısa sürede kullanarak öğretim üyeleri ile öğrencilerimizin hizmetine sunuyoruz. Bunun en güzel örneğini Şuhut ilçesinde yaşadık. Şuhut MYO eğitim binasını, ihale ve inşaat süresi dâhil 150 günde tamamlayarak eğitime açmış bulunuyoruz.”

Öğrencilerin ve akademisyenlerin bilimsel çalışmalarına en üst düzeyde katkı sağlamak için çalışmalar yaptıklarını da ifade eden Solak bu kapsamda AKÜ Merkez Kütüphanesinin yeni imkânlarla donattıklarını belirtti. Solak şunları kaydetti:

“Halen Üniversitemiz Merkez Kütüphanesi ile Tıp, İslami İlimler ve Bolvadin Kampüsü kütüphanelerinde 150 bini aşkın kitap bin 140 çeşit basılı süreli yayın, bin 112 eski eserler arşivi ayrıca 40 elektronik veri tabanından 4 milyonu aşkın e-kitaba ve 58 bin 374 e-dergiye ulaşılabilmektedir. Bu eserlerin dışında Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu hocamızın koordinasyonunda tıbbi ve aromatik bitkilerin ülke ekonomisine kazandırılması çalışmaları kapsamında, bu bitkilerin tanıtımı üretimi ve ticari özelliklerini anlatan 15 cep kitabı Orman ve Su İşleri Bakanlığı yayınları arasında kamuoyuna sunuldu. Yeni olarak ilimizin yeşil hazinelerinin yer aldığı Etnobotanik Kitabı hazırlanmış olup basımı yapılmaktadır. Bu imkânların sonuçlarını akademisyenlerimizin yayın faaliyetlerinde görüyor ve mutlu oluyoruz. Üniversite yönetimi olarak, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz arasında olduğu üzere, paydaşlarımız ve sivil toplum kuruluşları ile de yapıcı ve içten sürdürülen iş birliğini arttırmaktayız. Öğrencilerimizin entelektüel birikimlerini geliştirecek ve toplumsal yaşama katkı sağlayacak faaliyetleri desteklemekte, sosyal aktivitelerini zenginleştirmekteyiz. Bu çerçevede öğrenci kulüplerimizin etkinliklerini daha verimli hale getirme çabası içindeyiz. Bu amaçla öğrenci kulüpleri binasını hazırlayarak kulüplerin hizmetine sunduk. Üniversite yönetimi olarak, bilim, kültür, sanat ve spor alanlarında daha iyi, daha verimli çalışmalara imza atmak ve üniversitemizi daha ileri bir düzeye çıkarmak için tüm gayretimizle çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Öğretim Üyelerine 7 Milyon TL Destek

Araştırma faaliyetlerinde AKÜ öğretim üyelerine yalnızca 2017 yılında AKÜ kaynaklarından

7 milyon TL destek verdiklerini ifade eden Solak, “TÜBİTAK, Kalkınma Ajansı gibi ulusal kuruluşlardan, NATO gibi uluslararası kuruluşlardan proje desteği alan öğretim üyemiz bulunmaktadır. Yine üniversitemiz ve ilimiz için ARGE faaliyetleri açısından çok önemli olan Afyon – Uşak Zafer Geliştirme Bölgesi hizmete açıldı. Bugün Afyon-Uşak Zafer Teknopark AŞ. Bünyesinde 15 firma faaliyetlerini sürdürmektedir” dedi.

“AKÜ ile Afyonkarahisar’ın kalkınma hedefleri örtüşmektedir”            

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise yeni eğitim-öğretim yılına başlamanın heyecan verici olduğunu ve bu heyecanın geleceğe yönelik itici bir güç olduğunu ifade ederek, “Bu heyecanımızı iyi yönlendirebilirsek ülkemizin kalkınmasında da önemli bir katkı sağlamış oluruz. Çünkü şunu biliyoruz kalkınmanın temeli insandır. İnsanımızı iyi eğitirsek, onları geleceğe iyi hazırlarsak, onları hem meslek alanında hem de entelektüel birikim açısından önemli bir katkı ile yetiştirirsek geleceğimizi garanti hale getirmiş oluruz” dedi.

Üniversitelerin gerek meslek edinme alanında gerekse de bilimsel çalışmalarla bulunduğu topluma, ülkeye ve özellikle de bulunduğu ile katkı sağlama konusunda önemli olduğunu vurgulayan Tutulmaz, şunları söyledi:

“Üniversitemizin hedefleri ile ilimizin kalkınma hedefleri örtüşmektedir. Ancak ne kadar günlük hayata geçebilir bunlar tartışılabilir. Bu konuda kamu olarak biz ve üniversitemiz daha fazla gayret sarf etmek zorundayız. Çünkü şu anda ihracat rakamlarına baktığımız da kilogram başına çok düşük bir gelir elde etmekteyiz. Bizim bunu artırabilmemizin yolu katma değeri artırmamızdan geçmektedir. Teknolojiyi geliştirmemizden geçmektedir. Ürettiklerimizi daha fazla tercih edilebilir pozisyona getirmekten geçmektedir. Bunu da sağlayabilmek için bilimsel desteğe bilimsel çalışmaya ihtiyaç var. Bilimsel özgürlüğe özellikle önem vermemiz lazım. Ülkenin kalkınmasını sağlamanın yolu yeni buluşlardan geçer. Yeni buluşların olması içinde özgür beyinlerin olması gerekir.”

“AKÜ’ye 10 üzerinden 10”

2017 – 2018 Akademik Yılının ilk dersini veren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise eğitimin 3 temel unsur ile yürütüldüğünü ifade etti. Fiziki imkanların bu unsurlar arasında en önemlisi olduğunu dile getiren Eroğlu, “Yani laboratuvarların, yurtların, dersliklerin, kütüphanelerin güzel olması lazım.  Ben gurur duymanız için bunu ifade ediyorum ki AKÜ fiziki imkanlar açısından mükemmel bir üniversite. Benim notum normalde kıttır ama 10 üzerinden 10 veriyorum. Eğitimdeki ikinci önemli husus da öğretim kademesidir. Hocaların özellikle şevkle heyecanla öğrencilere ders vermesindeki heyecanı çok önemli. AKÜ’de de bu konuda çok güçlü bir kadro var” dedi.

AKÜ’nün son yıllarda çok büyük gelişim gösterdiğini dile getiren Prof. Dr. Eroğlu, özellikle sağlık alanında yapılan yatırımlar ile Afyonkarahisar’ın çok önemli noktalara taşındığını kaydetti.  Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:

“AKÜ çok gelişti, esasen yüzde 28’den yüzde 300’e kadar, mevcut rektörümüz zamanında gelişim gösterdi. Ben rektörümüzü takdir ediyorum çünkü çok takipçi, yani bir kadro veya bütçe alınacağı zaman çok sıkı takip ediyor ve bunu da başarıyor. Keza başarının temel şartlarından birisi de takiptir. Biliyorsunuz önceden sağlıkta çok gerideydik. Rahmetli babamla zamanında devlet hastanesine gitmiştik, bir tane tuvaleti vardı içine gidilmiyordu. Ancak şimdi 7 yıldızlı hastaneler yapıldı. Bir yakınım İstanbul’da çok ünlü özel bir hastaneye gitmiş ve neredeyse yanlış ameliyat edeceklermiş. Ben de AKÜ’ye gelmelerini söyledim. Geldiler ve neticede yanlış ameliyattan kurtuldu kendisi. Yürüyemiyordu, şimdiyse neredeyse koşacak. Eskiden hastalarımız İstanbul, Ankara veya İzmir’e giderdi ama artık çevre illerden hastalar gelmeye başladı. Bunda da AKÜ’nün, hocalarımızın ve rektörümüzün çok büyük gayreti var. Bir eksiklik Onkoloji ve Hematoloji dalındaydı, onun da temelini attık ve ileri teknoloji cihazlar da geldi. Hatta birçok cihazın yedeğini bile koyduk. Afyonkarahisar bu sayede sağlık konusunda bir merkez olmaya başladı. Ben de takdir ediyorum. Hasta yakınları için sayın rektörümüz bir otel istiyor, inşallah onu da yapacağız.”

“Türkiye’nin 3 büyük hedefi: 2023, 2053, 2071”

Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda da Türkiye’de yatırımlar yapılmaya başlandığını ve Afyonkarahisar’ın da bu konuda çok büyük araştırmalara ve çalışmalara ev sahipliği yaptığını söyleyen Eroğlu, “16 tip tıbbi ve aromatik bitkiler derlendi ve kitapçık haline getirildi. Bunların dünyada yıllık ekonomik potansiyeli 115 milyar dolar. Fakat Türkiye bunlardan istifade etmemiş. ‘Koca karı ilaçları’ demişiz fakat tüm dünya tıbbi bitkilerden yana tavır gösteriyor. Biz de burada bakanlık ile AKÜ birlikteliğinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi açtık” diye konuştu. Afyonkarahisarlı iş adamlarına da seslenen ve Afyonkarahisar’ın potansiyelinin ortaya çıkarılmasını isteyen Eroğlu, “Siz de bu konulara el atın. Diyorum ki tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda da büyük bir potansiyel var bunu değerlendirin. AKÜ hazır, Orman ve Su İşleri Bakanlığı hazır. Her türlü araştırmayı yapmak bizden, bunu paketleyip satmak ve ticari hale getirmek sizden” diye konuştu.

Öğrencilerin başarıya ulaşmak için hedef koymaları gerektiğini belirten Eroğlu; kendisinin de günlük, haftalık, aylık ve yıllık planlar yaptığını söyledi. Türkiye’nin de 3 büyük hedef üzerinden faaliyetlerini yürüttüğünü kaydeden Eroğlu şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanımız bize 3 tane hedef gösterdi. Bunlardan birincisi Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında Türkiye’yi dünyadaki 10 büyük ekonomi arasına taşımaktır. Bunu başarmaya mecburuz. Ama bu yeter mi? Biz büyük bir milletiz, şanlı bir tarihimiz var. Yeter demeyeceğiz ve siz gençler İstanbul’un fethinin 600.yılı olan 2053 yılında bu şanlı bayrağı daha da zirveye taşıyacaksınız. Dolayısıyla sizlerin de büyük hedefi 2053 yılı. Tabii daha da büyük bir hedef var. 26 Ağustos 1071 tarihinde Sultan Alparslan kendisinden daha büyük bir orduyu perişan etti ve büyük bir zafere mührünü vurdu; Malazgirt Zaferi. İnşallah bunun 1000.yılında 2071 yılında Türkiye dünyada küresel bir güç olacak. Ama bunun için hepimizin çalışması lazım; birlik ve beraberliğimizi muhafaza etmemiz lazım. Teknolojiyi mutlaka yakalamamız lazım. Muasır medeniyet seviyesini aşmamız lazım. Bunları başarabilirsek Türkiye çok daha büyük hedefleri yakalayacaktır. Ben burada içimden gelerek şunu söylemek istiyorum, Türkiye’nin bahtı açık ve 21.asra bu millet damgasını vuracaktır ve lider bir ülke olacaktır.”

Konuşmaların ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından yapılan babasına ait yağlı boya tablo AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak tarafından arz edildi. Akademik yıl açılış töreni düzenlenen kokteyl ve aşure ikramı ile sona erdi.

 

06 Ekim 2017, Cuma 467 kez görüntülendi