Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarında Hocalı’da gerçekleştirilen katliamın 27. yıl dönümünde anma töreni düzenlendi.

AKÜ Devlet Konservatuvarı sahneli derslikte düzenlenen ve Doç. Natık Rzazade’nin sunumunu yaptığı törende Hocalı Katliamı ile ilgili belgesel gösterimi yapıldı. Belgesel gösteriminin ardından katliamın tarihsel boyutu ile ilgili AKÜ Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin tarafından sunum yapıldı.

Hocalı bir soykırımdır

Hocalı Katliamının Karabağ Savaşının içerisinde gerçekleştiğini ifade eden Şahin, “Katliamın ana sebepleri olarak Ermenilerin rolünün yanında Rusya’nın o dönem izlediği Kafkas politikasının da etkili olduğunu görüyoruz. Esasında Ermeniler bu politikanın maşası oldular. Keza tarih boyunca Ermenilerin yaşamadığı ve öz Türk yurdu olan Revan bölgesini Ermeniler ile dolduranlar da yine Rusya’dır. Karabağ da bu açıdan önemliydi çünkü Ermeni nüfusun arttırılması için çalışılıyordu. Bu olaylar sonunda da 83’ü çocuk, 106’sı kadın 613 sivil öldürüldü. Bunu bir savaş olarak nitelendirmemek gerekiyor, bu bir soykırım. Dönemin Rus politikaları gereği Türk dünyası ile Hristiyan dünyası arasında duvar örülmesinin amaçlandığı bir soykırım” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Şahin’in konuşmasının ardından Öğr. Gör. Sy. Berna Özkut, Öğr. Gör. Sy. Lev Kirillov, Öğr. Gör. Anatoly Bodnar, Öğr. Gör. Ömer Bildik, Öğr. Elm. Murat Gülbitti ve Koro Sanat Dalı Öğrencisi Aslı Bilgiç tarafından Hoca Katliamı anısına eserler seslendirildi.

27 Şubat 2019, Çarşamba 543 kez görüntülendi