Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sandıklı Meslek Yüksekokulu tarafından “18 Mart Çanakkale” paneli gerçekleştirildi.

Sandıklı Meslek Yüksekokulu konferans salonunda gerçekleştirilen panele Sandıklı Kaymakamı Eflatun Can Tortop, AKÜ Sandıklı Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Koray Gürpınar, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Aydın, Arş. Gör. Mehmet Yağcı, gaziler ve şehit yakınları, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından panelin açış konuşmasını yapan Sandıklı Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Koray Gürpınar, 18 Mart 1915 yılının Türk tarihinde askeri ve siyasi başarı olmaktan öte inanç, azim ve yiğitlikle örülmüş bir destan olduğunu söyledi. Gürpınar, “1915 tarihinin gerek taarruz gerekse savunma savaşlarının başarılarıyla dolup taşan Türk kahramanlık tarihinin en gurur verici ve en parlak sayfalarından biri. Her yönüyle bir maneviyat hazinesi olan bu harbin hem Türk askerinin cesaretini ve gücünü hem de Türk milletinin fedakârlık ve imanını bir kez daha tüm dünyanın gözleri önüne sermiştir” diye konuştu.

Çanakkale Zaferi ile Türkler askeri ve siyasi varlığını kanıtladı

AKÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Aydın ise Çanakkale Zaferinden sonra Türklerin askeri ve siyasi varlığını bir kez daha kanıtladığını ifade etti. Aydın, “Harp tarihine bakıldığında askeri zaferlerin daima taarruz bir harekâtın sonunda kazanıldığı görülür. Çanakkale Savaşları ise savunan orduların taarruz edenleri yenilgiye uğratmış olduğu tek örnektir. Bu zaferler büyük Türk ulusuna Atatürk gibi dahi bir lideri hediye etmiş ve Mustafa Kemal’in Anafartalar da parlayan yıldızını 18 Mart’ın şafağı aydınlatmış; bu zafer, Türk’e öz benliğini ulusal kimliğini bulma yolunu göstermiş oldu” şeklinde konuştu.

Avusturalya ve Yeni Zelanda ile anlamlı dostluklar oluştu

AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Arş. Gör. Mehmet Yağcı ise, Çanakkale Savaşının sebeplerini anlatarak Çanakkale Zaferinin sonuçlarını değerlendirdi. Çanakkale’de kazanılan zaferin Türk’ün bittiği düşünülen gücünün tükenmediğini ve koşullar ne kadar ağır olursa olsun iyi yönetildiği takdirde tüm zorlukların üstesinde gelebilecek güç ve inanca sahip bulunduğunu dünyaya kanıtladığını söyleyen Yağcı, “Aylarca gece ve gündüz dövüşen iki hasım ordu Türk ve Anzak askerleri arasında belki de savaşın kaderini paylaşmanın getirdiği bir yakınlaşma ve dostluğun gözlenmesi olmuştur. Bu durum savaş sonrası ülkeler arasındaki siyasi gelişmeleri de olumlu yönde etkilemiş, Avusturalya ve Yeni Zelanda ile anlamlı dostlukların oluşmasında etkili olmuştur” ifadelerini kullandı.

Panel panelistlere plaket taktimi ile birlikte hatıra fotoğrafı çekiminin ardından son buldu.

21 Mart 2019, Perşembe 465 kez görüntülendi