Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi tarafından Moleküler Biyoloji ve Genetik Günleri etkinliği düzenlendi.

Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen ve Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin müzik dinletisi ile başlayan etkinliğe AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yıldız ile birlikte öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Öğrencilerin merak duygusu artacak

Etkinliğin açış konuşmasını gerçekleştiren Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yıldız, 4. sınıf öğrencilerinin lisans tezi sunumlarının yapılacağını ve bu anlamda etkinliği ilk defa düzenlediklerini ifade etti. Yıldız, “Bu tarz bilimsel etkinliklerin öğrencilerimizin öğrenme ve merak duygularını kamçılayarak araştırma bilincini oluşturduğunu ve farklı konularda bilgilendirmeyi sağladığının farkındayız. Bu ve diğer etkinliklerimizin sürekli olması için gayret gösteriyoruz ve destek vermeye çalışıyoruz. Bölümümüz; çok boyutlu globalleşmenin sağlanması, nitelikli bilimsel araştırma yapılması, bilim insanı yetiştirilmesi ve eğitim-öğretim kalitesinin yükseltilmesini temel öncelik olarak belirlemiş ve bu hedefler doğrultusunda çalışmalara devam etmektedir” diye konuştu.

Konuşmasında öğrencilere de seslenen Yıldız, “Yıllardır devam ettiğiniz eğitim hayatınızın sorgu sürecini bu aktivite ile taçlandıracaksınız. Sizleri canı gönülden tebrik ediyorum. İnanıyoruz ki yapacağınız işlerde sizlere verdiğimiz çağdaş ve en üst düzey bilgilerle kısa sürede kariyer basamaklarını hızla tırmanacak ve önemli başarılar elde edeceksiniz. Bundan sonraki yolunuzun aklınız ve vicdanınızı kullanarak bilimden yana olmasını temenni ederim. Unutmayın ki dürüst, çalışkan, üretken insan olmak çok önemli değerlerdir. Ancak değerleri oluşturduğunuzda başarı sizi takip eder” ifadelerini kullandı.

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış ise yapılan etkinliğin diğer fakültelere ve bölümlere de örnek olacağını dile getirdi. Öğrencilerin heyecanını paylaştığını belirten Yaramış, “Bir eğitim öğretim yılı boyunca çalıştınız ve emek harcadınız. Bu süre boyunca sonuç olarak tezinizi sunum haline getirdiniz.  Sözlü ya da poster olarak elde ettiğiniz verileri bizler ile paylaşacaksınız. Bu açıdan bu bilimsel etkinlikte sizlere başarılar diliyorum ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Lisans düzeyindeki öğrencilerin bu beceriye sahip olmaları takdire şayan”

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş ise gerçekleştirilen etkinliğin bilimsel araştırma safhalarına bakıldığında ‘bulguların paylaşılması’ olarak adlandırıldığını kaydetti. Araştırma süreçlerinin 5 aşaması olduğunu dile getiren Sağbaş, “Bunlar arasında konunun belirlenmesi, konuyla ilgili kaynak incelemesi, verinin tanımlanması, verilerin analizi ve en sonunda da konunun yazılması vardır. Konunun yazılması aşaması elde edilen bulguların başkaları ile paylaşılması için kalıcı bir çözüm yoludur. Yine bilim insanları bilimsel araştırma sonucunda elde ettiği bulguları ilgililer ile paylaşmak ister. Bunun birçok yolu vardır aslında; makale yazmak gibi, kitap yazmak gibi, sözlü ya da poster bildiri sunmak gibi. Bugün yapılan bu faaliyet ise aslında araştırma bulgularının kamuoyu ile ve ilgililer ile paylaşılmasıdır. Lisans düzeyindeki arkadaşlarımızın bunu yapabilmiş olması, bir beceri sahibi olması gerçekten takdire şayan” şeklinde konuştu.

Açış konuşmalarının ardından Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kasap tarafından Meme Kanserinde Proteom Değişimlerinin İncelenmesi ve Biyomarker Arayışları konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferans sonrasında AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencilerinin lisans tezi sözlü ve poster bildiri sunumlarına geçildi.

Etkinliğin 18 Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirilecek olan ikinci bölümünde ise Sandıklı Akdağ Gezisi ile Akdağ’da yer alan biyoçeşitlilik hakkında öğrencilere bilgiler verilecek.

17 Nisan 2019, Çarşamba 941 kez görüntülendi