Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi öğrencileri, düzenlenen mezuniyet töreniyle diplomalarını alarak mesleğe ilk adımlarını attılar.

Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen mezuniyet törenine Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, Adli Yargı ve Adalet Komisyonu ve 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fatih Serdar Köken, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, İl Jandarma Komutanı Albay Hamza Çömez, İl Emniyet Müdürü Gürsel Yıldız, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek ile birlikte fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenci aileleri katıldı.

“Bir tecrübe etsen senin de aklın yatar, bize insan hekiminden daha lazım baytar”

Törende ilk konuşmayı yapan Veteriner Fakültesi dönem birincisi Muhammed Yusuf Genç, hayat yolunda en önemli ve anlamlı adımı attıklarını kaydetti. Genç, “2014 yılında büyük hayallerle girdiğim bu fakülteden acı tatlı birçok hatırlarla mezun oluyorum. ‘Bir tecrübe etsen senin de aklın yatar, bize insan hekiminden daha lazım baytar’ diyen Milli Şairimiz Veteriner Hekim Mehmet Akif Ersoy’un da dahil olduğu çok yüce bir mesleğin mensubu olacağız” diye konuştu.

Her daim aziz milletimizin emrinde ve hizmetinde olun

Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek ise mezun olan yeni veteriner hekimleri Türk milletinin hizmetine gönderdiklerini vurguladı. Öğrencilere son bir öğüt vermek istediğini belirten Civelek, “Sizlere son bir ders değil de son bir öğüt vermek istiyorum; her daim bu aziz milletin emrinde ve hizmetinde olunuz. Biliniz ki milli ve manevi değerlerine sahip çıkan toplumlar ancak yükselirler. Bu bağlamda her adımınızı düşünerek atınız, aklınızı ve fikrinizi kimsenin iradesi altında bırakmayınız. İşinizi en doğru şekilde yaparak Türkiye Cumhuriyeti devletinin sadık bir vatandaşı olunuz” ifadelerini kullandı.

Civelek konuşmasına şöyle devam etti:

“Veteriner hekimlik mesleğinin ne kadar değerli olduğu hepimizin malumudur. Sadece hayvan sağlığı ile değil, doğrudan olarak insan sağlığı ile de ilgili olan veteriner hekimlik; gıdadan ilaca, tarladan sofraya, kışladan kampüse her alanda vardır. Öte yandan toplumumuzun her kesiminde başarı göstermiş veteriner hekimlerimizi de aramızda görmek mümkündür. Ticarette, siyasette, bürokraside, karar verici mevkilerde veteriner hekimler dün olduğu gibi bugün de vardır ve var olmaya da devam edecektir. Bugün bizlerle beraber olan fakültemiz ikinci dönem mezunlarından Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Bey bunun en güzel örneklerinden birisidir. Fakültemizden mezun olmuş ve şu anda mesleğinin en zirvesinde ve ülkemize hayvancılık alanında hizmet etmekte, üniversitemizi ve fakültemizi temsil etmektedir.”

“Rektör hocamız bizlere güç veriyor”

Veteriner Fakültesi olarak eksiklikleri olduğunu ancak tüm eksikliklere rağmen büyük bir özveri gösterildiğini dile getiren Civelek, “Alınması gereken mesafe varılan noktadan ileridedir. Bu açıdan Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Karakaş’a teşekkür etmek istiyorum. Göreve geldiği kısa süre zarfında fakültemizi yakından tanıdığını ortaya koymuştur. İhtiyaçlarımızı en az bizim kadar iyi bilmektedir. Veteriner Fakültesinin de Afyonkarahisar ve bölge için ne kadar önemli bir birim olduğunu gittiği her yerde vurgulamıştır. Bu da bizlere güç vermiştir. Bu durum alınması gereken mesafenin kısa zamanda aşılacağının kısa bir kanıtıdır” dedi.

AKÜ Veteriner Fakültesi ikinci dönem mezunlarından olan Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş ise AKÜ Veteriner Fakültesinde okumanın kendisi için bir ayrıcalık olduğunu, çünkü üniversite ve fakülte yönetimlerinin meslek öğretmenin yanında kendisine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın getirdiği karakteri de kattığını kaydetti.

Türkiye kırmızı et üretiminde yüzde 168’lik artış sağladı

Tarım ve Orman Bakanlığının çalışmalarından bahseden Erdurmuş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bakanlık olarak, meslek olarak uygun olan birkaç şeyden bahsedeceğim. Türkiye tarım ve hayvancılıkta yoğun eleştiri alsa da dünyada örnek olmuş, tarımsal yatırımları yapmış bir ülke. Gerek büyükbaş hayvan varlığı, gerekse de küçükbaş hayvan varlığında, et ve süt üretiminde dünyadaki bütün devletlerin üzerinde bir gelişme sağlamıştır. Örneğin kırmızı et üretiminde dünyada yüzde 30’luk bir büyüme varken, Türkiye yüzde 168’lik bir artış sağlamıştır. Yine hayvancılık sektöründeki tüm faaliyet alanlarında aynı gelişmeler olmuş. Tabii bu gelişmeler olurken sahada çalışan tüm arkadaşlarımızın katkısı olurken, burada esas başarı hikâyesi olarak Türkiye tarımsal gayri safi hasılada Avrupa’da birinci, dünyada ise 7. olmuş bir ülke durumunda. Önümüzdeki ülkeler ise Fransa, Almanya gibi ülkeler değil, Avustralya gibi kıta ülkeleridir.”

Veteriner Fakültesinin Afyonkarahisar’a ve Türkiye’ye önemli katkıları oldu

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise Veteriner Fakültesinin üniversite için en önemli fakültelerden birisi olduğunu ifade etti. Karakaş, “Veteriner Fakültesi bizim en önemli fakültelerimizden birisi olarak, kurulduğu yıldan itibaren vermiş olduğu mezunlar ve yapmış olduğu çalışmalar ile birlikte ilimize ve ülkemize önemli katkılarda bulunmuş fakültelerden birisi durumundadır. Bu anlamda hem ülkemizin hayvancılık politikaları, hem de bölgemizin ve ilimizin özellikleri açısından üniversitemizin en önemli fakültelerinden birisi olarak görüyoruz. Dekanımızın da ifade ettiği gibi önem verdiğimiz, üniversite-sanayi ve üniversite-şehir işbirliği içerisinde önemli gördüğümüz fakültelerimizden birisi olacak ve politikalarımız bu doğrultuda şekillenecektir” şeklinde konuştu.

Konuşmasında ailelere ve hocalara seslenen Karakaş, “Çok saygıdeğer anne babalar, bugünün en mutlu kişileri kuşkusuz sizlersiniz. Yaklaşık 22 yıl boyunca verdiğiniz emeklerin ve yapmış olduğunuz fedakârlıkların karşılığını aldığınız bir gündesiniz. Bununla ne kadar gurur duysanız haklısınız. Değerli meslektaşlarım, tabii ki sizlerin emeklerinden söz etmeden geçemeyiz, yıllarca edinmiş olduğunuz birikimleri fedakârlıklarla öğrencilere aktardınız. Bugün vermiş olduğunuz emeğin karşılığını aldığınız bir günü yaşıyorsunuz. Kuşkusuz vermiş olduğunuz emekler öğrencileriniz tarafından saygı ve vefa duygusu ile hatırlanacaktır” dedi.

“Geminizin rotasını sizler çizeceksiniz”

Mezuniyetin bir son olmadığını, tam aksine yeni bir başlangıç olduğunu vurgulayan Karakaş, mezun olan ve mesleğe adım atan veteriner hekimlere seslendi. Karakaş, “Yeni bir hayata yelken açmış durumdasınız. Bu hayatınızda farklı şiddette ve yönde rüzgârlarla karşılaşacaksınız. Geminizin rotasını sizler çizeceksiniz. Belirlediğiniz hedef ne kadar sağlam olursa, bu konuda ne kadar gayret gösterirseniz, hedefinize ulaşma noktasında edinmiş olduğunuz birikimlerinizi iyi bir şekilde kullanırsanız mutlaka hedeflerinize ulaşacaksınız. Bu hususta anne ve babalara bir tavsiyede bulunmakta fayda var. Her alanda olduğu gibi ülkemizin bütün mesleki alanlarında iş ve istihdam noktalarında bir rekabet var. Bu rekabet noktasında çocuklarımıza yardımcı olmayı tavsiye ediyorum. Sağlam bir dala tutunabilmeleri için onlara desteği sürdürmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Fatih Mehmet Birdane tarafından mezun olan öğrencilere Veteriner Hekim Andı okutuldu. Daha sonra ise dereceye giren öğrencilere plaket takdim edilerek, mezun öğrencilere temsili diplomaları verildi. Mezun öğrenciler tarafından gerçekleştirilen birçok etkinliğin ve slayt gösterilerinin ardından mezun öğrencilerin kep atmasıyla tören sona erdi.

10 Mayıs 2019, Cuma 610 kez görüntülendi