Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) tarafından geleneksel hale getirilen Kocatepe Zafer Yürüyüşünün on beşincisi, çeşitli üniversitelerden gelen öğrenci ve öğretim elemanlarının katılımı ile gerçekleştirildi.

Büyük Taarruzun 97. yıl dönümünde AKÜ’nün daveti ile Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen öğretim üyeleri ve üniversite öğrencilerinin katıldığı Zafer Yürüyüşü’nde Çiğiltepe, Büyük Taarruz ve Yüzbaşı Agâh Efendi Şehitlikleri ziyaret edildi. Ziyaretlerde misafirlere AKÜ Rektörlüğü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı Öğretim Görevlileri Öğr. Grv. Dr. Talat Koçak ve Öğr. Grv. Burak Ahmet Saka tarafından Büyük Taarruz’a ilişkin bilgiler aktarıldı. Heyet daha sonra Şuhut ilçesinde bulunan ve Gazi Mustafa Kemal’in Büyük Taarruz öncesinde karargâh olarak kullandığı Atatürk Evini ziyaret ederek, yetkililerden bilgiler aldı.

Şuhut’ta gerçekleştirilen törenlere ise Orman ve Su İşleri eski Bakanı AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Demokrat Parti Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Özdemir Şan, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyonkarahisar ilçe protokol üyeleri, askeri erkân ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Şehitlerimiz de bizlerle beraber yürüyecekler

Şuhut Atatürk Evi’nde başlayan yürüyüşte konuşma yapan Orman ve Su İşleri eski Bakanı AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, zaferin kolay kazanılmadığını ve atalarımızın istiklalin bedelini canlarıyla ödediğini ifade etti. 26 Ağustos sabahı Büyük Taarruz’un başladığını dile getiren Eroğlu, “İstiklalimize ve istikbalimize giden yol, bu yoldur. Özellikle bugün, Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençler ve misafirler ile birlikte hepimiz 97 yıl önce kahraman ordumuzun yürüdüğü bu Zafer Yolu’nu yürüyerek Kocatepe’ye gideceğiz. 1071 tarihinden itibaren bu vatan için, bu bayrak ve bu toprak için canlarını seve seve feda eden şehitlerimiz var. Şu an eminim ki bizler yürürken şehitlerimiz de bizlerle birlikte yürüyecek. Çünkü bizim anlayışımızda ve dinimizde şu var; şehitler ölmez” diye konuştu.

Konuşmanın ardından protokol üyeleri, Şuhut Atatürk Evi’nde yer alan hatıra defterine duygu ve düşüncelerini yazdı. Daha sonra ise Eroğlu, 9 Eylül 2019’da İzmir’e ulaşacak olan süvari birliğine Türk bayrağını ve savaşın yaşandığı bölgeden alınan toprağı teslim etti.

Bu zafer Anadolu’nun ebediyete kadar Türk yurdu olduğunun ilanıdır

Atatürk Evi ziyaretinin ardından Şuhut Stadyumunda gerçekleştirilen törende ise Türk Silahlı Kuvvetleri Bando Takımı ve Mehteran Takımı Konseri ile AKÜ Halk Oyunları Ekibi gösterisi yapıldı. Daha sonra ise konuşma yapan Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Büyük Zafer ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin Afyonkarahisar’da atıldığını ve Afyonkarahisar’ın bu açıdan cumhuriyetin kazanıldığı topraklar olduğunu kaydetti. Tutulmaz, “Bu zafer, Türk’ün bağımsızlık mücadelesindeki yılmaz ve sarsılmaz iradesinin tezahürü ve Anadolu’nun ebediyete kadar Türk yurdu olarak kalacağının tüm dünyaya ilanı olmuştur. Yaşlısıyla, genciyle, yediden yetmişe tüm Anadolu işte bu topraklardan savunulmaya başlanmıştır. Ülkemiz üzerinde oynanan oyun ve ülkemizin hedef alınması, şekil ve oyuncuları değişerek devam etmektedir. Bu nedenle, herkesi uyanık olmaya ve tedbirlerimizi almaya devam etmek zorundayız. Bu gücü tarihimizden almalı ve bugün olduğu gibi tarihteki önemli günlerimizi bu anlayışla idrak etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Orman ve Su İşleri eski Bakanı AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise Sakarya’da yazılan destanın Büyük Taarruz ile taçlandığını ve düşmanın 9 Eylülde denize dökülmesiyle Cumhuriyetin kurulduğunu söyledi.

Şuhut Stadyumunda gerçekleştirilen ve Uğur Işılak konserinin ardından protokol mensupları Çakırözü köyüne hareket etti. Burada kahramanlık türküleri dinletisi ve yöresel ikramlar yapıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri Bandosu ve Tarihi Tören Takımı eşliğinde Çakırözü Köyünden temsili yürüyüşle devam edilen törende ‘Zafer Yürüyüşü’ toplanma alanına gelindi. Afyonkarahisar’da, Büyük Taarruz‘un 97. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Türk Ordularının Çakırözü Köyü’nden Kocatepe’ye kadar yürüdüğü güzergâhta gerçekleştirilen 15. Zafer Yürüyüşü, Vali Mustafa Tutulmaz ve Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından başlatıldı.

26 Ağustos 2019, Pazartesi 546 kez görüntülendi