Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla ve Afyonkarahisar Valiliği ile Afyonkarahisar Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen 1. Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivalinde, kaybolan mesleklerden olan nalbantlık anlatıldı.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) tarafından yürütülen ve “Kaybolan Meslek Nalbantlığının Canlandırılması” isimli Erasmus+ Programı Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar Projesi kapsamında gerçekleştirilen “Geçmişten Günümüze Nalbantlık” temalı fotoğraf sergisi vatandaşların beğenisine sunuldu.

Sergide eski nalbantların eşek, at ve ineklerde nal uygulamaları, nal çakarken hayvanları tespit yöntemleri, kullandıkları nallar, demirci ve nalbant dükkanlarını gösteren fotoğraflar yer aldı. 1973 yılında 23 Nisan törenleri sırasında Afyonkarahisar’ın Çay ilçesinde demirciler, ayakkabıcılar, kalaycılar, semerciler, düvenciler gibi pek çok meslek gruplarının yer aldığı geçit resminde yer alan “Nalbantlar Birliği” isimli fotoğrafın de yer aldığı sergide, ayrıca teknolojinin gelişmesiyle yok olmaya yüz tutmuş ve artık tamamen kullanımdan kalkan düven, yaba, atkı, ananat, öküz pulluğu gibi aletler ile çalışır durumda olan, yaklaşık 70 yıllık kağnı arabası sergilendi.

Proje yöneticisi Prof. Dr. Halil Selçuk Biricik, serginin her yaş ve meslek grubundan insanlar tarafından ziyaret edildiğini ifade etti. Sergiyi gezen vatandaşlar ilgisinden bahseden Biricik, “Özellikle gençler daha önce hiç rastlamadıkları eski tarım aletlerini büyük bir ilgiyle inceledi, aynı zamanda bir yandan da yaşı daha ileri olanlar eski günleri özlemle yâd edip, diğer yandan yanlarında getirdikleri torunlarına eski malzemelerin nasıl kullanıldığını tarif ettiler” diye konuştu.

15 Ekim 2019, Salı 456 kez görüntülendi