Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından su yalıtımı konulu seminer verildi.

Mühendislik Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen ve AKÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu ile birlikte öğrencilerin katıldığı etkinlikte KÖSTER Yapı Kimyasalları A.Ş. Kalite Kontrol Müdürü Mazlum Budak su yalıtımı ile ilgili bilgiler verdi.

Su yalıtımı bina ömrünü uzatır

Su yalıtımının önemli görevleri olduğunu belirten Mazlum Budak, özellikle betonarme yapılar için su yalıtımının hayati görevleri olduğunu kaydetti. Budak, “Su yalıtımının en önemli görevi bina ömrünü uzatmaktır. Betonarme yapıları suya veya buna benzer etkilere karşı koruma altına almazsanız, yalıtım yapmazsanız, beton içerisindeki demir donatıların korazyona uğraması sonucu binanın hedeflenen süreden daha kısa süre içerisinde taşıma kapasitesinin düşmesi sebebi ile yıkılması söz konusu olacaktır. Bu açıdan su yalıtımı, binalarda hem binanın ömrünü uzatmak için yapılan uygulamalardır hem de içerisinde yaşayan insanların daha sağlıklı ve daha konforlu bir şekilde yaşamasına destek olan en önemli katmanlardan bir tanesidir” dedi.

Su yalıtımı uygulamalarında dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Budak, “Su yalıtımının her zaman eksiksiz şekilde, ek yeri bırakmadan yapılması gerekir. Bir bütün halinde yapılması gerekir. Her zaman yapılan su yalıtımlarında yapılan alanı bir havuz gibi, bir su deposu gibi düşünülmesi gerekir. Çünkü su çok küçük alanlardan dahi, iğne ucu kadar dahi boşluklar olsa, buralardan kendisine yol bulur. Bu açıdan yalıtım uygulamalarında bu noktalara dikkat edilmeli, kaçış noktaları yalıtım uygulamaları ile tamamlanmalı ve suyun kaçışına müsaade edilmemesi gerekir. Bunu sağlamak için de tüm uygulamalarda ek yeri bırakmadan, eksik nokta bırakmadan yapının tamamının doğru bir şekilde, homojen bir şekilde yalıtımın tamamlanması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

KÖSTER Yapı Kimyasalları A.Ş. Kalite Kontrol Müdürü Mazlum Budak, su yalıtımı ile ilgili verdiği bilgilerin ardından yalıtım konusunda pratik örneklemelerde bulundu. Daha sonra ise katılımcılar ile birlikte laboratuvar ortamında kısa uygulamalar yapıldı.

04 Aralık 2019, Çarşamba 483 kez görüntülendi