Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından “Ofis Alanları ve Ergonomi” konulu konferans düzenlendi.

Mühendislik Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen ve AKÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cahit Gürer’in konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Erkan Özkan ile birlikte öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

İnsanın kendisi ile barışması için en önemli kavram özsaygıdır

Konferansın açış konuşmasını yapan İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Erkan Özkan, Dünya Sağlık Örgütünün bir sağlık tanımı olduğunu ve bunun bedenen, ruhen ve psikolojik olarak tam iyilik hali olduğunu söyledi. Özkan, “Tam iyilik hali, bir insanın kendisine olan özsaygısıdır. Bu özsaygı kavramı yaşadığımız yüzyılın en önemli kavramlardan bir tanesi. Çünkü insanın stresten kaçması ve kendisi ile barışması için en önemli kavramlardan birisi özsaygıdır. Bununla beraber teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanlar ofislerde çok daha fazla zaman geçirmeye başladı. Bu anlamda da ofislerin yeniden tasarlanması ve yeniden iletişim donanımlarının ve becerilerinin geliştirilmesi gerekmekte. Çünkü insanlar ofisin içerisine girdiğinde, kendilerine olan özsaygıları ve tam iyilik hali dediğimiz durum yavaş yavaş yok olmakta” ifadelerini kullandı.

“Ofis Alanları ve Ergonomi” konulu konferansta konuşan AKÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cahit Gürer ise ergonomi bilimi ile ilgili bilgiler verdi. Kişinin yaşadığı ortamın kişiye uygun hale getirilmesi bilimine ergonomi denildiğini kaydeden Gürer, “Ergonomi başka bir anlamda ise insan ile meslekler arasındaki ilişkilere ve bu ilişkiler içerisindeki sorunlara anatomik, psikolojik ve fizyolojik bilgilerin uygulanmasıdır. Yani hayatın insan üzerindeki zorlayıcı etkilerinin ortadan kaldırılması ya da sınırlandırılmasına yönelik bütün çabaları ergonomi olarak ifade edebiliriz” dedi.

Ergonomi işin çalışana uydurulmasının sağlanmasıdır

Ergonominin amaçlarından da bahseden Doç. Dr. Gürer, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ergonominin amaçlarına baktığımızda ruhsal ve bedensel travmaları en aza indirmenin ilk sıralarda yer aldığını söyleyebiliriz. Bunun dışında; kazaların, rahatsızlıkların ve sakatlıkların önüne geçmek, zaman ve enerjiden tasarruf ederek verimi en üst düzeye çıkarmak, yorulmanın ve iş yerinde karşılaşılan stresin en aza indirilmesi, çalışanın sağlıklı, mutlu, verimli bir şekilde çalışmalar yapması ergonominin diğer amaçları arasında gösterilebilir. Ergonominin amacı, değişik sağlık problemlerinin ortadan kaldırılabilmesi ve verimin arttırılabilmesi için çalışma ortamının nasıl tasarlanacağı ve işçiye nasıl adapte edileceğidir. Başka bir ifade ile çalışanın işine değil, işin çalışana uydurulmasının sağlanmasıdır.”

Doç. Dr. Gürer, daha sonra ise ergonominin kısa tarihçesi, ofis ortamlarının gelişimi, ofis ergonomisi, ofis ortamındaki ergonomik riskler, ofislerdeki doğrular ve yanlışlar ve ofis egzersizleri ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Konferans, katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.

Konferansın ardından AKÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cahit Gürer’e İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Akbulut tarafından plaket takdim edildi.

12 Aralık 2019, Perşembe 480 kez görüntülendi