Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından verilen Avrupa Dayanışma Programı Kalite Sertifikasını (ESC-52) almaya hak kazandı.

Dayanışma ve gönüllülük etkinliklerinde gençlerin katılımı için gerekli çerçeve şartlarını yerine getiren üniversitelere verilen ve Türkiye’de sadece 45 üniversitenin almaya hak kazandığı ESC-52 sertifikası kapsamında AKÜ, gönüllü gençleri yurtdışına gönderme ve gönüllü çalıştırma yetkilerine sahip oldu.

Avrupa Dayanışma Programı Nedir?

Avrupa Dayanışma Programı; gençlerin kişisel, eğitimsel, sosyal, sivil ve mesleki gelişimlerini teşvik ederken kendi ülkelerinde veya yurtdışında topluma yarar sağlayan projelerde gönüllü olmaları, çalışmaları veya ağ kurma faaliyetlerinde bulunmaları için fırsatlar yaratan, toplumsal ihtiyaçları karşılamayı hedefleyen yeni bir Avrupa Birliği girişimidir. Gençleri daha kapsayıcı bir toplum oluşturmak, savunmasız insanları desteklemek ve toplumsal zorluklara cevap vermek için bir araya getirmektedir. Program; yardım etmek, öğrenmek ve kendini geliştirmek isteyen gençlere ilham verici ve güçlendirici bir deneyim sunmaktadır.

Öğrencilerimiz Nasıl Yararlanabilir?

Bu program kapsamında 18-30 yaş arasındaki gençler, herhangi bir AB ülkesinde veya kendi ülkesinde 2 haftadan 12 aya kadar gönüllülük programlarına katılabiliyor. Gönüllülük projeleri, yaz döneminde ya da mezuniyet sonrası yeni deneyimler kazanmak isteyen üniversitemiz öğrencileri için önemli fırsatlar sunuyor. Öğrencilerimiz gönüllülük faaliyetleri ve sürelerine ilişkin bilgiler bulunan web sitesinden (https://europa.eu/youth/volunteering/organisations_en) kendilerine uygun olan gönüllülük faaliyetlerini seçebilir ve iletişime geçebilirler. Gönüllülük faaliyeti yürütmek isteyen gençlerin bir gönderici/destekleyen kuruluş bulmaları gerekiyor. Üniversitemizdeki gönüllü hizmetine başvuran öğrenciler, Uluslararası Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ile iletişime geçerek destekleyen kuruluş olarak Afyon Kocatepe Üniversitesini başvurularında ifade edebilirler.

Bu program kapsamında gönüllülük hizmetine katılacak gönüllülerin seyahat, konaklama, yemek, yerel ulaşım ve sağlık sigortası “Ev Sahibi” kuruluşlar tarafından karşılanmaktadır. Bunun yanında Ev Sahibi kuruluşlar vize, dil eğitimi ve ülkenin ekonomik seviyesine göre cep harçlığı desteği de sağlamaktadır. İfade edilen tüm bu desteklerin sağlanması, projeler kapsamında yasal bir zorunluluk olmakla birlikte, bu desteklerin nasıl karşılanacağı ve içeriğinin nasıl olacağı projenin, ev sahibi kurumun ve gidilecek ülkenin koşullarına göre değişmektedir. Bunun yanında gönüllülük projelerine katılan gençlere yerine getirdikleri gönüllülük faaliyetini kanıtlayan bir Europass sertifikası da verilecektir.

Gönüllüler Afyon Kocatepe Üniversitesinde ağırlanacak

ESC-52 Akreditasyonuna sahip olan AKÜ, ilerideki dönemlerde projeler sunacak ve olumlu sonuçlanması durumunda AKÜ’deki sosyal sorumluluk etkinliklerinde gönüllülük yapacak gençleri ağırlayacaktır. İlk etapta 2 gönüllüye ev sahipliği yapmasına izin verilen AKÜ, başarılı olması durumunda daha fazla gönüllü talep edebilecektir. Aynı şekilde AKÜ bünyesindeki sosyal sorumluluk ve gönüllülük etkinliklerine gelen tüm gençlerin seyahat, konaklama, yemek, yerel ulaşım ve sağlık sigortası Avrupa Komisyonu European Solidarity Corps programı fonlarından karşılanacaktır. Ayrıca AKÜ, yine bu fonlar aracılığıyla vize, dil eğitimi ve Türkiye için belirlenen miktarda cep harçlığı desteği de sağlayacaktır. Bu sayede AKÜ bünyesinde sosyal sorumluluk projeleri ve gönüllülük etkinlikleri uluslararası bir seviyede gerçekleşecektir.

26 Aralık 2019, Perşembe 571 kez görüntülendi