Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, aralarında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ile Zafer Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Tuğrul Kandemir’in bulunduğu bir heyetle Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Afyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Karakol’u ziyaret etti.

Üniversite-Sanayi iş birliğinin geliştirilmesi adına sanayicilere yönelik katkıda bulunabilecek uygulama ve araştırma merkezi müdürlerinin de katıldığı MÜSİAD toplantı salonunda gerçekleştirilen istişare toplantısına AKÜ Üniversite-Sanayi İş Birliği ile ilgili Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Karaca, Akredite Doğaltaş Analiz Laboratuvarı (DAL) Müdürü Prof. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş, Jeotermal ve Maden Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi (JUAM) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yıldız, İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ender Baykut, Gıda Kontrol Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Şevik, Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Hayvan Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Oktay Yılmaz, Veteriner Teşhis ve Analiz Laboratuvarı  Koordinatörü Prof. Dr. Korhan Altunbaş, Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Akpınar, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÜSEM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ersan Mertgenç, Genç MÜSİAD Başkanı Abdullah Sert, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri Abdullah Özteke, Mustafa Oğuz, M. Şerafettin Genelioğlu, İzzet Gelişgen, Kenan Şahin, Mustafa Ayvalı, Şükrü Yücel ve Yusuf Balık katıldı.

Gerçekleştirilen toplantıda konuşan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, yönetim olarak üniversite-sanayi iş birliğinin artırılmasına büyük önem verdiklerini belirtti. Karakaş, bu kapsamda Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi ile geniş kapsamlı bir toplantı düzenlediklerini hatırlattı. Karakaş, üniversite-sanayi iş birliğinin artırılması adına paydaş olabilecek tüm kurum ve kuruluşlarla benzer gündemlerle istişare toplantılarının devam edeceğini ve bu yöntemle daha somut adımların atılmasını hedeflediklerini dile getirdi.

AKÜSEM nitelikli personel ihtiyacına yardımcı oluyor

Toplantıda AKÜ’nün bazı uygulama araştırma merkezleri ile ilgili de MÜSİAD yetkililerine bilgiler verildi. Bu kapsamda söz alan AKÜSEM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ersan Mertgenç yaptığı konuşmada 2018 yılında kurulup faaliyete geçtikten sonra bireylerin, kamu, özel sektör, uluslararası kuruluşların ve kurumların eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına ihtiyaç duydukları alanlarda seminerler, konferanslar, kongreler, sınav organizasyonları ve eğitim programları planladıklarını ve düzenlediklerini söyledi. Mertgenç, “AKÜSEM sanayi ve üniversite arasında ara yüzey konumunda yer alarak öğrenci, mezun ve yöre halkının iş yaşamlarında ilerleme sağlamaları için ihtiyaçlar doğrultusunda, teknik ve teorik bilgi bakımından donanımlı yetişmelerini hedeflemektedir. Aynı zamanda Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası düzeyde ekonomik ve toplumsal gelişimine katkı sağlayarak nitelikli personel ihtiyaçlarını karşılamaya da yardımcı olmaktadır. AKÜSEM olarak arabuluculuk, uzlaştırmacı ve bilirkişilik eğitimleri vermekteyiz” şeklinde konuştu.

Üniversite-Sanayi İş Birliği ile ilgili Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Karaca ise üniversite-sanayi iş birliği kapsamında sanayicilerden gelecek projelerin uygulama ve araştırma merkezlerinde değerlendirileceğini ifade ederek, AKÜ’nün üniversite-sanayi iş birliği kapsamında her alanda proje ve AR-GE çalışmalarına destek vereceğini belirtti.

20 bin analize cevap verildi

Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) Müdür Yardımcısı  Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Akpınar ise araştırma ve eğitim odaklı hizmet verdiklerini ifade ederek şunları kaydetti:

 “Birimimiz, araştırma hizmetleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörden gelen analiz taleplerine destek sağlamaktadır. Eğitim hizmetleri kapsamında ise üniversite öğretim elemanları ile öğrencilere uygulama imkânları sunmakta, analiz teknikleri ile ilgili eğitim seminerleri düzenlemektedir. TUAM, fen ve mühendislik alanları başta olmak üzere tıp, madencilik gibi alanlarda son 10 yıldır üniversiteler ve sanayinin ihtiyaçlarına uygun ileri teknoloji cihazları ile analiz ve test ölçüm imkânları sunmaktadır. Birimimizde, yıllık ortalama 2 bin 500 adet analiz gerçekleştirilmekte olup, son 8 yılda kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör ve üniversitelerden gelen toplam 20 bin analize cevap verilmiştir. Ayrıca, Afyonkarahisar Valiliği ile ortaklaşa yürütülen hava kirliliği ile mücadele kapsamında TUAM Merkez Laboratuvarı olarak kömür kalite analizleri ile de hizmet sunmaktadır.”

Modern Hayvan Hastanesi ile hizmet devam edecek

Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (Hayvan Hastanesi) Müdürü Başhekimi Doç. Dr. Oktay Yılmaz yaptığı konuşmada bölgenin tek Hayvan Hastanesini bünyesinde barındıran AKÜ’nün, 2020 yatırım programına alınan modern hayvan hastanesi projesi ile hizmet vermeye devam edeceğini kaydetti. Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi ilgili bilgiler veren Yılmaz, şunları söyledi:

“Hali hazırda hayvan hastanemiz Afyonkarahisar başta olmak üzere Uşak, Kütahya, Eskişehir, Denizli, Bilecik ve Manisa gibi illerimizden gelen hastalarımızın muayene ve tedavilerini gerçekleştirmektedir. İlimizin ekonomik yapısında önemli bir yere sahip olan hayvancılık faaliyetlerinin desteklenmesi noktasında hastanemiz gereken özverili çalışmaları yapmaya hazırdır. Bu bağlamda sucuk ve kaymak gibi şehrimiz ile özdeşleşen ürünler için hayvancılık yapan yetiştiricilerimizin, hayvanlarının sağlıklarının takipleri noktasında güncel bilgilerin aktarıldığı eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi planlanmaktadır. Yetiştiricilerimize, bizzat işletmeleri üzerinden bilgilerin verilmesi, çiftliklerinin standardizasyonları ile ilgili yapılabileceklerin aktarılması sağlanabilecektir. Bununla birlikte hayvancılık sektöründe çalışan, MÜSİAD çatısı altında faaliyet gösteren ilgili personelin de, son teknolojik gelişmeler ışığında meslek içi eğitimleri için destek verilecektir.  Diğer taraftan, 7 bin 400 metrekare kapalı alanı ile 7 gün 24 saat faaliyetlerine devam edecek olan yeni hayvan hastanemiz, şehrimizin marka değerlerinin insan sağlığı açısından en üst düzeyde kalitesini korumak ve arttırmak, bölgemiz ekonomisini kalkındırmak amaçlarıyla ihtiyaçları karşılamaya devam edecektir.”

Malezya İslam Üniversitesi ile protokol

İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi ile ilgili bilgiler veren Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ender Baykut, merkezi 2018 yılında kurduklarını ve kurulması ile birlikte yoğun bir program ile çalışmalara başladıklarını ifade etti. Katılım bankacılığı üzerine yüksek lisans ve doktora programları yürüttüklerini ve öğrenci kabulüne başladıklarını dile getiren Baykut, yurt dışı bağlantılarının da üzerinde durduklarını ve bu bağlamda Malezya İslam Üniversitesi ile bir protokol imzalayarak Türkiye’deki faizsiz yatırım araçlarını yurt dışında tanıtmak ve bu yatırım araçlarına yönlendirmek için çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Zafer Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Tuğrul Kandemir ise üniversite-sanayi iş birliğinin önemine değindi. Zafer Teknopark’ın sanayi ile yürütülen çalışmalardaki önemini anlatan Kandemir, işletmelere sağlanan desteklerden bahsetti. Üniversitelerin bilim üretme merkezleri olmasının yanında sanayi çalışmaları için araştırma faaliyetleri yürüten önemli bir organ olduğunu da belirten Kandemir, AKÜ’nün kuruluşundan bu yana üretimin önemine inanarak çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

Türkiye’nin en kapsamlı doğaltaş analiz hizmeti AKÜ’de veriliyor

Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Akredite Doğaltaş Analiz Laboratuvarı (DAL) Müdürü Prof. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş ise Maden Mühendisliği Bölümü olarak tüm madencilere proje hazırlama, laboratuvar analizi ve danışmanlık hizmeti verdiklerini ifade etti. AKÜ Akredite Doğaltaş Analiz Laboratuvarının mermer ve doğaltaş üreticilerine yönelik TS-EN standartları kapsamında analiz yaptığını belirten Büyüksağiş, Türkiye’deki en kapsamlı doğaltaş analiz hizmeti verdiklerini ve verilen raporlama hizmetinin yüzde 70-75 oranındaki kısmını kendilerinin gerçekleştirdiklerini kaydetti. DAL bünyesinde sadece doğaltaş analizleri değil, aynı zamanda hazır beton ve kum-çakıl sektörüne yönelik akredite olarak agrega testleri de yapmakta olduklarını vurgulayan Büyüksağiş, DAL için halen Avrupa Birliğinden (AB) “Yapı Malzemeleri Alanında Onaylanmış Kuruluş” olma faaliyetlerini yürüttüklerini, birkaç ay içerisinde “Onaylanmış Kuruluş Belgesi” almayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Şevik ise konuşmasında AKÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünün faaliyetleri ve bölüm bünyesindeki laboratuvarlarda gerçekleştirilen analizlerle ilgili bilgiler verdi. Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezinde yapılan çalışmaları da anlatan Şevik, gıda ile ilgili sektöre ve sanayiye yönelik çalışmalar ve ortak iş birliği yapılacak konuların ele alınması ve kaymak, sucuk, lokum gibi Afyonkarahisar’a has gıda ürünlerinin üretildiği sektörlerdeki sorunların ve çözüm önerilerinin tartışılmasının asli konulardan birisi olduğunu ifade etti.

JUAM yatırım yapacaklar için teknik desteğe hazır

Jeotermal ve Maden Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi (JUAM) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yıldız ise JUAM’ın Afyonkarahisar başta olmak üzere Türkiye’deki jeotermal ve maden kaynaklarının araştırılması amacıyla 2009 yılında kurulduğunu belirtti. Yıldız, 2009 yılından beri büyük bir çoğunluğu jeotermal alanla ilgili Afyonkarahisar başta olmak üzere Denizli, Kırşehir, Kütahya, Erzurum’da 53 adet proje yürüttüklerini ifade etti. Düzenlenen toplantının AKÜ’nün dış paydaşlarla buluşması açısından önemine vurgu yapan Yıldız, MÜSİAD öncülüğünde Afyonkarahisar’daki jeotermal sektöre yatırım yapmak isteyen yatırımcılara JUAM olarak teknik destek verebileceklerini ifade etti.

AKÜ Veteriner Teşhis ve Analiz Laboratuvarı gerekli tüm donanıma sahip

Veteriner Teşhis ve Analiz Laboratuvarı  Koordinatörü Prof. Dr. Korhan Altunbaş ise mikrobiyoloji, viroloji, patoloji, parazitoloji, toksikoloji ve biyokimya alanlarında faaliyet göstermek üzere Veteriner Teşhis ve Analiz Laboratuvarı  çalışma izninin alındığını söyledi. Veteriner Teşhis ve Analiz Laboratuvarının sadece bölgede değil Türkiye’de de pet, çiftlik ve kanatlı hayvan sektörlerine yönelik olarak teşhis ve analiz hizmetleri verdiğini kaydeden Altunbaş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye’nin hayvan hastanelerinden, veteriner kliniklerinden ve çiftliklerden çok sayıda örnek patolojik, mikrobiyolojik, parazitolojik ve virolojik analizler için laboratuvarımıza gönderilmektedir. Afyonkarahisar, kanatlı sektörünün, özellikle de yumurta tavukçuluğunun başkentidir. İlimizde TÜİK 2018 verilerine göre 165 işletmeye ait 636 kümes vardır. Teşhis analiz laboratuvarımız Afyonkarahisar ve çevre illerde bulunan kanatlı işletmelerinin ihtiyaç duyacağı tüm mikrobiyal, viral, parazitolojik ve moleküler analizleri yapabilecek donanıma ve uzman personele sahiptir. Nitelikli sanayi-üniversite iş birliği kapsamında, özellikle ilimiz kanatlı işletmelerine yönelik teşhis ve analiz hizmetlerini sunmaya talibiz. Veteriner Teşhis ve Analiz Laboratuvarı Ulusal Salmonella kontrol programı kapsamında TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon laboratuvarlarının yetkinliği için Türk Akreditasyon Kurumu akreditasyonuna başvuru yapma sürecindedir.”

Toplantı, MÜSİAD Başkanı Ahmet Karakol’un AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’a plaket takdimi ile son buldu.

03 Mart 2020, Salı 940 kez görüntülendi