Yeni Nesil Eğitim Mali Destek Programı (YENEP) gönüllü mentorluk protokolü kapsamında 16. sezon FIRST LEGO League Afyonkarahisar Turnuva’ları ‘Şehri Şekillendir’ temasıyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekleriyle ve Zafer Kalkınma Ajansının koordinasyonunda Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Atatürk Kongre Merkezinde yapılan törene Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Bilim Kahramanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir, Zafer Kalkınma Ajansı TR33 Bölgesi illeri Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak ile Antalya, Burdur, Denizli, Isparta, Erzurum’dan gelen öğrenciler katıldı.

“Umut Bilimde”

Programın açış konuşmasını gerçekleştiren Bilim Kahramanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir, turnuvaların bu sene 16. sezonunu yaşadıklarını söyledi.  16 yıldır her sezon aynı heyecanla Şubat ayını beklediklerini ifade eden Demir, “Bu sene ayrı bir motivasyonumuz var. Dünyanın her yerinde kötü haberler alıyoruz. Yangınlar, depremler, heyelanlar, kazalar, salgınlar, açlık, bebek ve çocuk ölümleri, iklim sorunları gibi haberlerle güne başlıyoruz. Ama tam umudumuzu yitirdiğimiz anda siz bilim kahramanlarımız ve onların rehberleri olan öğretmenlerimizi hatırlıyoruz. Sonra diyoruz ki bilimi temel alan bilimsel araştırmalar yürüten, soran, sorgulayan, düşünen dünyanın sorunlarının farkında olan ve çözümün parçası olanlar iyi ki var. Umut bilimde” diye konuştu.

10 milyon Türk Lirası

Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz ise Zafer Kalkınma Ajansı TR33 Bölgesinde ilk defa böyle bir etkinlik düzenlediklerini dile getirdi. Oğuz, “2019 yılında Yeni Nesil Eğitim Mali Destek Programı ilan ettik. Program çerçevesinde bölgemizde ‘kendin yap’ hareketini başlattık. 6-14 yaş grubundaki çocuklarımızın algoritmik düşünme, robotik kodlama, tasarım, yenilikçilik ve üretkenlik becerilerini geliştirmesine yönelik bir hareket başlattık. 10 milyon Türk Lirası kadar bütçe ayırdık. Paydaşlarımızın katkısı ile de 11 milyon 600 bin Türk Lirası, 34 ilçemizde kurulacak 42’si sabit 6’sı mobil olmak üzere 48 atölyeyi harekete geçirdik” dedi.

Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın yaptığı konuşmasında Kalkınma Ajansının son yıllarda özellikle eğitim noktasında büyük destekler verdiğini belirterek, “Amacımız öğrencilerimizin ortaokul ve lise arasında yapılan bu etkinlikte ulusal ve uluslararası düzeyde kendi kabiliyet ve yeteneklerini çağın bilim ve teknolojisine uygun bir şekilde geliştirmeleri yönündedir” ifadelerini kullandı.

Bilimsel bilgi ve teknoloji üretiminde büyük rekabet var

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise 16. sezon FIRST LEGO League etkinliğine mekânsal olarak ev sahipliği yapmaktan mutlu olduğunu ifade etti. Karakaş, “Bir bilim insanı olarak geleceğin bilim insanı adaylarını burada görmekten, onların heyecanını ve gözlerindeki pırıltıyı görmekten mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Küreselleşen dünyada bilimsel bilgi ve teknoloji üretiminde çok büyük bir rekabet var. Ülkemizin bu rekabetten geri kalmaması adına bu alana yapılan her türlü yatırımın gelecekte mutlaka karşılığı olacak. Bundan dolayı bu etkinliğe katkı veren bütün bileşenlere, bütün katkı sağlayan kurumlara teşekkür ediyorum” dedi.

Gelecek ve umut bilimde

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise geleceğin ve umudun bilimde olduğunu kaydetti. Devletlerin ve milletlerin gücünün bilimde elde ettiği başarı ile ölçüldüğünü vurgulayan Tutulmaz, “Bugün gelişmiş ülkeler, bilimde önde olan ülkelerdir. Biz bilimi geleceğin kurgusu olarak algıladığımız müddetçe gelişmiş ülke olacağız. Bu ülke 100 yıl önceki sanayi devrimini kaybetti ve neredeyse 100 yıl sonra bu devrime ulaşabildi. Bilim çağı dediğimiz bu dönemde sizler iyi emek harcarsanız, kendinizi iyi şekilde yetiştirirseniz bu ülke bir yüzyılı daha kaybetmez, tam tersine bu yüzyılın lideri konumuna gelir. Yakın zamanda savaşların ne şekilde olduğunu gördük. Bizim içimizden çıkan bilim insanlarının yaptığı İHA’lar ve SİHA’lar ile Türkiye adından bahsettirdi” dedi.

Turnuvaların ilk gününde ortaokul, ikinci gününde ise lise öğrencileri olmak üzere toplamda 61 takım City Shaper (Şehri Şekillendir) temasında geliştirdikleri projelerle, robot tasarım, proje ve öz değerler olmak üzere 3 kategoride jüri karşısına çıktı.

Jüri toplantıları sonunda Şampiyonluk, Araştırma, Yenilikçi Çözüm, Sunum, Takım Çalışması, İlham Verici Takım, Duyarlı Profesyonellik, Strateji ve Yenilikçilik, Mekanik Tasarım, Programlama, Robot Performans Birincilik, Yükselen Yıldız, Aslan Koç ödülleri sahiplerini buldu.

09 Mart 2020, Pazartesi 465 kez görüntülendi