Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Evcin’in Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında önerdiği “Bor Karbür Katkılı Modifiye Bentonitin Radyasyon Kalkanı Olarak Üretimi ve Karakterizasyonu” projesi 1983 proje içerisinden desteklenmeye hak kazandı.

Yenilenebilir enerjinin payı yüzde 6

Proje hakkında açıklamada bulunan AKÜ Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Evcin, Dünya’da sürekli artan enerji talebi ve buna paralel olarak mevcut enerji kaynaklarının hızla tüketimi dünya ülkelerini yeni enerji kaynakları arayışına zorladığını söyledi. Enerji talebinin karşılanmasında meydana gelen sorunlar ve aşırı fosil yakıt tüketimine bağlı olarak küresel ısınmanın etkilerini belirginleştirmesi, enerjinin güncel bir sorun olmasına ve Dünya’nın ana gündem maddesi haline gelmesine neden olduğunu ifade eden Evcin, şunları kaydetti:

“2018 verilerine göre, Çin’de 18 yeni reaktör inşa edilirken, Çin’i altışar reaktörle Hindistan ve Rusya takip ediyor. Bugün dünyada; 32 ülkede toplam 443 nükleer santral faaliyet göstermektedir. Avrupa’da 14 üye ülkede toplam 130 nükleer reaktör bulunuyor. Akkuyu ve Sinop’ta toplam sekiz reaktör kurmayı planlayan  Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre 2025 sonuna kadar toplam elektrik ihtiyacının en az yüzde 5’ini nükleer güç ile sağlamayı hedeflemektedir. Türkiye hali hazırda elektrik ihtiyacının yüzde 38’ini doğalgaz, yaklaşık yüzde 27’sini kömür santrallerinden ve yüzde 18’ini hidroelektrik santrallerden sağlamaktadır. Yenilenebilir enerjinin üretimdeki payı ise yüzde 6 civarındadır.”

Yerli hammaddelerden radyasyon kalkanı

“Bor Karbür Katkılı Modifiye Bentonitin Radyasyon Kalkanı Olarak Üretimi ve Karakterizasyonu” projesi hakkında bilgiler veren Evcin, “Barit, Bentonit ve nötron tutuculuğu mükemmel olan Borkarbür farklı oranlarda karışımlar hazırlanarak şekillendirilecektir. Daha sonra optimum sıcaklıklarda sinterlenerek, fiziksel, mekanik özellikleri ile gama ve nötron ışınlarına karşı zırhlama özellikleri hem deneysel hem de simülasyonla ölçülecektir. Sonuç olarak kurşun ve ağır betonlara alternatif, her türlü yüzeye döşenip değiştirilmesi ve uygulaması kolay, daha ince kalınlıkta, daha düşük yoğunlukta, yerli hammaddelerden üretilmiş bir radyasyon kalkanı üretilecektir. Projede 1 yürütücü, 4 yardımcı araştırmacı, 1 danışman 1 yüksek lisans bursiyer öğrenci görev alacaktır” diye konuştu.

Doç. Dr. Evcin ayrıca Türkiye’nin  dış borç açığının azalması, kendi kendine yetebilmesi açısından Nükleer Teknoloji alanında yapılan yatırımlara paralel olarak radyasyondan koruyucu malzemeler üzerine bu gibi araştırmaların yoğunlaşması gerektiğini, projeden elde edilecek olumlu sonuçların zırh kaplama malzemesi yanında başka sektörlerde de kullanılabilirliği noktasında yeni projelere imkân sağlayacağını kaydetti.

Proje hakkında

“1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında 2019 yılı 2. döneminde Araştırma Destek Programları Başkanlığına (ARDEB) önerilen projelerin bilimsel değerlendirme süreci tamamlanarak, 2019 yılı 2. döneminde 1001 programı kapsamında sunulan 1983 proje önerisinden 1596’sı bilimsel değerlendirmeye alındı. 6’lı puanlama sistemi kullanılarak yapılan değerlendirme sonucunda 186 proje önerisinin desteklenmesine karar verildi. Bu projeler içerisinde AKÜ Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Evcin’in önerdiği “Bor Karbür Katkılı Modifiye Bentonitin Radyasyon Kalkanı Olarak Üretimi ve Karakterizasyonu” isimli proje de yer aldı.

21 Nisan 2020, Salı 1032 kez görüntülendi