Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği ile Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi bilim insanları tarafından, Kovid-19 salgınında yoğun bakım ünitelerinde kullanılan solunum cihazlarının ventilatörleri için geliştirilen “UV-C” ışın temelli cihazın tanıtımı yapıldı.

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi konferans salonundaki Mekanik Ventilatör Kaynaklı Aeresol Virüs (Kvid-19) bulaşını engelleyen UV-C Sterilizatörü tanıtımına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Mehmet Duran, AKÜ Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sadık Kağa, Dr. Öğr. Üyesi Uğur Fidan, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Ahmet Murat Koyuncu, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi  Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Dr. Elif Kağa ve sağlık personeli katıldı.

AKÜ Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sadık Kağa yaptığı açıklamada yaptıkları cihazın temel amacının yoğun bakımdaki sağlık personelinin viral yükten korumak olduğunu belirtti. Kağa, cihazın geliştirilmiş bir sterilalizatör olduğunu kaydetti. Kovid-19 sonrası çeşitli problemler üzerine çalıştıklarını ilk önce yüz siperliği üreterek hastanelere dağıttıklarını ifade eden Kağa, “Daha sonra ventilatör cihazının ikili kullanımına olanak sağlayan bir aparat geliştirdik. Bizim asıl problemlerimizden bir tanesi de entübe Covid-19 pozitif hastaların soludukları havanın ventilatörden geçerek ortamın viral yükünü artırmasıydı. Biz bu konu hakkında neler yapabiliriz diye düşündük” diye konuştu.

UV-C ışığının Kovid-19’u saniyeler içerisinde süre ve ışığın şiddetine bağlı olarak etkisiz hale getirildiğinin ispatlandığını kaydeden Kağa, UV-C Sterilizatörü tanıtımında şu bilgileri aktardı:

“UV-C dediğimiz ışının zaten virüs ve bakteriler üzerinde çok etkili olduğu bilinmektedir. Kovid-19 üzerinde de çok yeni yapılmış bir araştırma var. Kovid-19’u saniyeler içerisinde süre ve ışığın şiddetine bağlı olarak etkisiz hale getirebildiği ispatlanmış. Dolayısıyla bizler ventilatör eksperium hattını zorlamayan, güçlü bir filtre takmadan, bunları etkisiz hale getirmek için UV-C temelli bir sterilizatör kullanmayı önerdik. Fakat burada da şöyle bir durum var; UV-C’yi etkili bir şekilde kullanabilmek için ortamdaki diğer insanlara bu ışığın yansımaması gerekiyor. O yüzden kapalı bir kanal içerisinden eksperium hattından gelen havayı geçirerek, orada da kuvvetli UV-C ışınına maruz bırakarak virüsleri etkisizleştirmeyi amaçlayan bir cihaz geliştirdik. Bu cihazın pandemi durumunda bütün ventilatörler için kullanılması gereken bir ünite olduğunu düşünüyoruz. Böylece sağlık çalışanlarının çok etkili bir şekilde koruyabileceğimize inanıyoruz. Dünyadaki diğer ülkelerin sağlık personeline maske ve tulum sağlamakta zorluk çektiği bir dönemde, bizim sağlık personellerinin daha yüksek düzeyde korunması için böyle bir cihaz geliştirmemiz, zaten iyi durumda olan sağlık sistemimizin daha da ileri aşamaları gidebileceğinin bir göstergesi olacaktır.”

21 Nisan 2020, Salı 1238 kez görüntülendi