Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, 2021 TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarına hazırlanan Akümobil Takımıyla görüştü.

Gerçekleştirilen toplantıya Rektör Karakaş ile birlikte Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker ve Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Rektör Danışmanı  Dr. Öğr. Üyesi Sena Coşkun ile Akümobil Takımı Akademik Sorumlusu Öğr. Gör. Ahmet Kaysal, Takım Kaptanı Emre Can Direk ve üye Hasan İzgi katıldı.

2020 yılında gerçekleştirilen Efficiency Challenge yarışlarına da katılan ve bu doğrultuda edinilen tecrübelerin ve başarıların konuşulduğu toplantıda, 2021 TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları için hazırlıkları yapılan ve yerli üretim olan elektronik ve mekanik parçaların tanıtımı yapıldı. Süreç ile ilgili bilgiler veren Akümobil Takımı Akademik Sorumlusu Öğr. Gör. Ahmet Kaysal, “2020 TÜBİTAK Efficiency Challenge elektrikli araç yarışlarında yerli olarak tasarlanan ana kategoriden batarya yönetim sistemi, yerleşik şarj ünitesi alt kategoriden telemetri, araç kontrol sistemine ek olarak bu yılki yarışlarda ana kategoriden motor sürücü ve alt kategoriden elektronik denetleme sistemini yerli yapmayı planlıyoruz. 2021 Efficiency Challenge için oldukça iddialıyız. Akümobil takımı olarak bu süreçte bize destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Mehmet Karakaş’a ve Rektör Yardımcılarımıza teşekkür ederiz. Aynı zamanda yardım ve desteklerini esirgemeyen Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser ve TCDD 7. Bölge Müdürü Adem Sivri’ye de ayrıca teşekkür ederiz” dedi.

Akümobil hakkında

Akademik Danışman Prof. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu ve Akademik Sorumlu Öğr. Gör. Ahmet Kaysal nezaretindeki Akümobil Takımı, 2020 Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’na katılmak amacıyla Afyon Kocatepe Üniversitesi Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerden oluşturuldu. Büyük bir özveri ile çalışmalarına başlayan Akümobil Takımı, AR-GE sürecini tamamladıktan sonra eldeki kısıtlı kaynaklar ile şasi üretimini tamamlayıp motor ve batarya testlerini gerçekleştirdi. Takım, pandemi dolayısıyla verilen 4 aylık aradan sonra gerekli hijyen önlemlerini alarak çalışmalara tekrar başladı. Çeşitli sponsorluklar ile malzeme desteği alan Akümobil takımı, kabuk üretimini karbon fiberden yaptığı aracın demir profilden imal edilen şasisinin ağırlığını hafifletmiş ve yaklaşık ağırlık 350 kg olarak hesaplanmıştır.

2020 Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’nda, Akümobil Takımı’nın tasarladığı “FRİG” isimli elektrikli araç, teknik kontroller neticesinde 117 katılımcı arasından ilk 15 takım arasına girerek yarışa katılmaya hak kazanmış ve yarışı 9. sırada tamamlayarak büyük başarı göstermiştir. Tasarlanan araçta ana kategoride 2 elektronik ekipmandan batarya yönetim sistemi ve yerleşik şarj ünitesi, alt kategoride ise araç kontrol sistemi ve telemetri sistemi TÜBİTAK tarafından yerli tasarım olarak kabul edilmiştir.

Geniş bir mühendislik yelpazesine sahip olan ekip, AR-GE çalışmalarını çevrim içi olarak yürütmektedir. Atölye çalışmalarına Şubat 2021’de başlayacak olan takımımız batarya yönetim sistemi, yerleşik şarj ünitesi, motor sürücüsü, araç kontrol sistemi, telemetri ve elektronik denetleme sistemi gibi elektronik parçaları geliştirerek yerli yapmayı hedeflemektedir. Aynı zamanda mekanikte direksiyon kutusu, kilit ve kapı mekanizmalarını yerli yapmak için de tasarımlar gerçekleştiriliyor. Daha tecrübeli bir şekilde çalışmalarına devam eden Akümobil Takımı, alacağı destekler ile hedefleri doğrultunda sağlam adımlarla ilerleyecektir.

25 Şubat 2021, Perşembe 295 kez görüntülendi