Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKU) Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Sandıklı Meslek Yüksek Okulu (MYO) iş birliği ile 21 Şubat Dünya Rehberler Günü kutlaması ve lise öğrencilerine yönelik mesleki eğitim semineri için iki ayrı program düzenlendi.

Sandıklı Meslek Yüksekokulu Konferans salonunda gerçekleştirilen 21 Şubat Dünya Rehberler Günü kutlama programı için düzenlenen konferansa Profesyonel Turist Rehberi Fatih Bilgiç, Sandıklı Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Havva Uzun, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan Sandıklı Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Havva Uzun, 21 Şubat Dünya Rehberler Günü’nün bilinmesi ve farkındalığının artması gerektiğini söyledi. Uzun “Turist rehberleri bir ülkeyi, bölgeyi, şehri turistlere tanıtarak, o yer hakkında tarihi, coğrafi, sosyal, kültürel bilgiler vererek ülkeyi temsil etmektir. Rehberler, ülke turizminde önemli yeri olan, farklı ülkelerden gelen turistlerle karşılaşan ilk kişidir. Ayrıca, turistlerle ülke vatandaşları arasında iletişim kuran, ülkemizin tarihi ve kültürel miraslarının dünyaya tanıtılmasında önemli katkıları olan birer tanıtım elçisidir” dedi.

Programda konuşan Profesyonel Turist Rehberi Fatih Bilgiç ise kendi mesleki deneyimlerinden ve tecrübelerinden bahsetti. Yabancı dil bilmenin olmazsa olmaz olduğunu dile getiren Bilgiç, yabancı dil bilmenin her meslekte avantaj sağladığını vurguladı.  Bilgiç, turist rehberlerinin çok yoğun şartlarda çalıştığını söyleyerek, bu mesleğin özellikle bedensel güç gerektirdiğini fakat farklı kültürlerden insanlarla tanışmanın çok şey kazandırdığını ifade etti.

Sandıklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile mesleki eğitim semineri

AKÜ Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Sandıklı MYO ve Sandıklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilen mesleki eğitim seminerlerine ise Sandıklı İlçe merkezinde bulunan Yunus Emre Anadolu Lisesi, Zübeyde Hanım Teknik Anadolu Lisesi, Hüdai Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Sandıklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Sandıklı Anadolu İmam Hatip Lisesi Kız, Sandıklı Anadolu İmam Hatip Lisesi Erkek, Hisar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Sandıklı MYO Öğretim Görevlileri Fatma Özdemir ve Tuba Vural ile rehber öğretmenler katıldı.

Seminerde konuşan Sandıklı MYO Öğr. Gör. Fatma Özdemir, meslek seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar ve mesleki motivasyon ve kariyer planlamasıyla ile ilgili bilgiler verdi. Özdemir, meslek seçiminde kişilik özelliklerinin önemine vurgu yaparak, kişinin meslek seçiminde öncelikle kendini tanıması ve kendi özelliklerinin farkına varması gerektiğini belirtti. Kariyer planlamasının da kişinin kendini tanımasından sonra yapılması gerektiğini vurgulayan Özdemir; özellikle mutlu kişi, mutlu aile, mutlu ülke ve mutlu gelecek temasına dikkat çekerek meslek seçimi ve kariyer planlamaları ile ilgili tavsiyelerde bulundu.

Sandıklı MYO Öğr. Gör. Tuba Vural ise, üniversitelerin genel yapısından ve işleyişinden bahsederek Sandıklı MYO’nun amaç ve hedefleriyle birlikte bölümler hakkında bilgiler verdi. Bölüm seçerken alanların çok büyük bir öneme sahip olduğuna vurgu yapan Vural; sözel, sayısal veya eşit ağırlık bölümlerin kişilerin kendi özelliklerine, iç ve dış faktörlerine bağlı olarak değiştiğini ifade etti.

Program öğrencilerin sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.

24 Şubat 2020, Pazartesi 473 kez görüntülendi