Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrenci kulüp ve topluluklarına eğitim programları düzenlendi.

Etkili İletişim, Gençlik Projeleri Hazırlama, Girişimcilik ve Kariyer Planlama başlıklarında İbrahim Küçükkurt konferans salonunda gerçekleştirilen ve gün boyu devam eden eğitim programın açılışına AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler,  Rektör Danışmanı ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sena Coşkun,  Sağlık Kültür ve Spor Dairesi (SKS) Başkanı Gürbüz Bıdık, kulüp ve topluluk akademik danışmanları ile kulüp ve topluluk başkanları katıldı.

Programın açış konuşmasını gerçekleştiren Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanı Gürbüz Bıdık, etkinliklerin yoğun bir şekilde devam ettiğini ve bu etkinliklerin takibinin yapılması için faaliyetlerle alakalı AKÜ Bilimsel Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Sistemine girişlerin yapılması gerektiğini söyledi. Etkinliklerle alakalı istatistiklerin doğru bir şekilde tutulması için yapılması gerekenleri anlatan Bıdık, “Etkinliklerimizin sayısının ve katılım oranının belirlenmesi noktasında etkinlik öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenler var. Tüm bunlar akademik yıl içinde yapılan etkinliklerle ilgili istatiksel verilerin oluşturulması noktasında önem arz ediyor. Katılımcı sayılarının belirlenmesi, etkinlikte destek olup olmadığının aktarılması gibi konularda iletişimin devam etmesi önemli. Üniversitemizin bazı kampüsleri ilçelerde bulunuyor. Bu nedenle bize doğrudan ulaşmanıza gerek yok, e-posta veya çevrimiçi ağlardan bu bilgileri bize ulaştırmanız yeterli” diye konuştu.

Geri dönüşümden nesneler üretilmesi için yarışmalar düzenlenecek

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker ise öğrenci kulüp ve topluluklarıyla toplantılar yaparak ya da eğitim programları düzenleyerek bir araya geldiklerini ifade etti. Peker, “En son Ekim 2019’da yaptığımız toplantıda bazı arkadaşlarımızın bizden talepleri vardı. Bu talepler doğrultusunda Yapı İşleri Daire Başkanlığımız çok verimli bir çalışma ile bu taleplerin büyük oranda giderilmesini sağladı. Fiziksel mekan noktasında ihtiyaçları olan kulüp ve topluluklarımız talepte bulunmaları halinde gerekli işlem hızlı biçimde gerçekleştirilecek. Öğrenci kulüp ve topluluklarının yapacakları etkinliklerde izlenen süreçleri anlatan Peker, şunları kaydetti:

“Yapacağınız faaliyetler için en az 15 gün içinde SKS’ye bildirirseniz, izin yazınızı yazarsanız kısa zamanda sonuçlanır. Ama bazen 3-5 gün öncesinden hemen faaliyet yapılacakmış gibi acil imzaya sunuluyor. Bazen bunlar da kabul ediliyor ya da reddediliyor. O konuda sorun yaşamayalım. Üniversitemiz bu yıl GreenMetric’te yeşil kampüs olarak 13. oldu. Bunu daha ileriye taşıyabilmek için topluluklar olarak sizlerden faaliyet alanınız dışında da bazı faaliyetler gerçekleştirmenizi istiyoruz. Onu da Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığımız aracılığı ile yakında duyurusunu yapacağız. Atık malzemelerden geri dönüşüm şeklinde değişik nesneler, objeler üretilmesi ile ilgili yarışma programı düzenleyeceğiz. AKÜ Fest’in olduğu haftada da kısmet olursa dereceye giren öğrencilerimize ödülleri verilecek.  Bununla ilgili bütün topluluk ve kulüplerimizden destek bekliyoruz.”

En başat süreç iletişim

Günün ilk konuşmasında Kurumsal İletişimden Sorumlu Rektör Danışmanı ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sena Coşkun, ‘Etkili İletişim’in önemine değindi. İletişimin tanımını yapan Coşkun, “İnsanın, kendini, duygu ve düşüncelerini, gereksinimlerini anlatma ve başkalarını anlama yoludur. Bireyin yaşamının her alanında ve her anında etkin olan iletişim, devamlılık gösteren bir süreçtir” diye konuştu. Öğrenci kulüp ve topluluklarının etkinliklerinin de gerçekleştirilmesinde rol oynayan en başat sürecin iletişim olduğunu kaydeden Coşkun, “İletişimde ilk anın etkisine, dinlemenin de en az konuşmak kadar önemli olduğuna, iletişim engellerine, empati yapabilme becerisine sahip olmanın yararlarına ve hitap ederken dikkat edilmesi gereken inceliklere” konuşmasında yer verdi.

İnsanların hangi amaçlarla iletişim halinde olduğunu açıklayan Coşkun, “Dostluk ilişkisi kurmak için iletişim kuruyoruz. Sohbet ediyoruz. Günlük en temel ihtiyaçlarımızdan bir tanesi. Bir konu hakkında bilgi vermek için iletişim kuruyoruz. Bildiğimiz bir şeyi başkasına aktardığımız zaman öğreten konumdayız, illa öğretmen veya hoca olmaya gerek yok. Ama gerçekten bilgi sahibi olduktan sonra fikir sahibi olmamız gerekiyor. Bizim en sık yaptığımız hatalardan biri de bu. Zaman zaman bu hataya düşüyoruz ve konular ucu açık yerlere gidebiliyor. Çeşitli problemler, sorunlar ortaya çıkabiliyor. Yine bir işi yaptırma ve bir konu hakkında ikna etmek için de iletişim kuruyoruz. İletişimde öne çıkan amaçlarımız çoğunlukla bunlar” şeklinde konuştu.

Etkili iletişim için ipuçları da veren Coşkun, öğrencilerin gerek mali destek arayışlarında gerekse faaliyetlerini planlarken muhakkak hazırlık yapmaları, hedeflerini doğru belirleyip sabırlı bir şekilde iletişim kurulmasını müteakip ihtiyaç ve beklentilerin dile getirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, kulüp ve toplulukların sosyal medyada daha görünür olmalarının önemine vurgu yaptı.

Dr. Öğr. Üyesi Güngör’den Erasmus+ Proje Yazma Eğitimi

Daha sonra konuşan AKÜ Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (UİM) Müdür Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Güngör, “Erasmus+ Proje Yazma Eğitimi” konulu sunumunu yaptı. Sunum öncesinde Erasmus programları ile ilgili bilgiler veren ve bu programlar için proje yazımının önemine değinen Güngör, “Gençlik topluluklarımız ve kulüplerimiz aslında çok iyi işler çıkarıyorlar ancak bunları birer proje haline döndüremediğimiz için sürdürülebilirliği ve yaygın etkisi çok az oluyor. Neden proje yazmamız gerek diye soracak olursanız, öncelikle bunun mali finansmanını projeler vasıtasıyla sağlayabiliyoruz. Bununla beraber sürdürülebilirliğinden emin oluyoruz ve tüm bunlar için de Erasmus bize bir hibe kalemi açıyor. Dolayısıyla da yapmak istediğimiz projeleri gerçekleştirebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

En çok üstünde durdukları programlardan birisinin K105 programı olduğunu dile getiren Güngör, program hakkında bilgiler verdi. Güngör şöyle konuştu:

“K105 programı, gençler ve gençlik çalışanları hareketleri olarak geçiyor. K105 projeleri hakkında biz bir takım girişimler başlattık. Kızılay Kulübünden ve Bisiklet Kulübünden öğrencilerimiz ile şuan 2 tane K105 projesi yazıyoruz. Biz özellikle Rektör Yardımcısı Murat Hocamızla bazı konuları görüştük. Kulüplerle ve kulüp temsilcileriyle bir araya gelip, sahip olunan projelerle ilgili çalışmalar yapılabilir. Yani sizin bir projeniz varsa, doğrudan UİM’e gelirseniz, biz projeyi yazmak yerine bu projeyi nasıl yazacağınız konusunda sizlere rehberlik edebiliriz. Bu sayede de sizler bu proje yazma işini öğrendikten sonra birçok projeyi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak sizlere bu noktada önerebileceğim şey, bizler dördüncü ya da üçüncü sınıf öğrencilerinden ziyade birinci ya da ikinci sınıf öğrencileri ile çalışmak istiyoruz. Çünkü şuan başvurulsa bile 4-5 ay başvuru açıklama süreci, 3-4 ay da uygulanma sürecine başlayana kadar zaman geçiyor. Bu açıdan dördüncü sınıf öğrencilerimiz zaten proje uygulama sürecinde mezun olup gidebilecekleri için istekli olmayabiliyorlar. Bir diğer konusu ise kulüp ve topluluk temsilcilerini ya da danışmanlarını gençlik çalışanları olarak düşünüyoruz. Gençlik çalışanları olarak sizler de diğer gençlik çalışanları ile değişim yapmak üzere çeşitli projeler tasarlayabilirsiniz.”

Girişimcilik ve kariyer planlama anlatıldı

Günün son programında ise Girişimcilik ve Kariyer Planlama anlatıldı. Girişimcilik ve Kariyer Planlama programında konuşan AKÜ Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (GİKAM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Koray Gürpınar, girişimcilik kavramının günümüzün en popüler ekonomi kavramı haline dönüştüğünü söyledi. Gürpınar, “Girişimcilikten kastımız öncelikle bir şirket kurmak değil tabii, daha büyük bir perspektifte yaratıcı, inovatif, üretken ve  vizyoner düşünebilme yeteneğidir. Girişimcilik eğitimleri, gençlerimizin, düşündüğünü hayata geçirmesi, girişimcilik, yenilikçi düşünme, üretkenlik, problem çözme, iletişim, iş birliği gibi günümüzün ve geleceğin beceri ihtiyaçlarına cevap verebilen, ekonomik hayatta aktif rol alan bireyler olarak yetiştirilmesine katkı sağlayacak” dedi.

Öğrenciler ücretsiz katılabilecek

Güney Kariyer Fuarı (GÜNKAF) hakkında da bilgiler veren Gürpınar, şunları kaydetti:

“Güney Kariyer Fuarı, Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde bölgedeki 15 üniversitenin ortaklığında ve Süleyman Demirel Üniversitesi ev sahipliğinde 16-17 Mart 2020 tarihlerinde Gökkubbe Ulusal Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleşecek. Her bölümden öğrencilere ve mezunlara yönelik yüzlerce firmanın yer alacağı bu kapsamlı fuarda aynı zamanda etkinliğe katılan firmalar tarafından eğitimler düzenlenecek. Bu eğitimlerin yanında mezunlar ve mezun adayları için iş imkanı, öğrenimi devam eden öğrenciler için staj imkanı bulabilecekleri bir ortam oluşturulacak. Etkinliğe 15 üniversiteden toplam 15 binden fazla öğrencinin katılması öngörülmekte. Öğrenciler ve mezunlar GÜNKAF kapsamında düzenlenecek olan etkinliklere ücretsiz bir şekilde katılım sağlayabilecektir.”

Girişimcilik ve Kariyer Planlama programı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Berna Tokman tarafından “Kadın Girişimciler Kurulunun faaliyetleri ve Türkiye’deki kadın girişimciler”, Sosyolog Aile Danışmanı ve Kadın Girişimci Müjgan Gölçük Yağcı tarafından “Rol Model Olarak Kadın Girişimci Nasıl Olunur?” ve İş ve Meslek Danışmanı Hatice Kırca tarafından ise “İş Kulübü ve Kariyer Yetkinlikleri” konularının anlatılması ile son buldu.

Konuşmaların ardından öğrenci kulüp ve toplulukların akademik danışmanları, başkanları ve üyeleri tarafından sorulan sorular cevaplanırken, kulüp ve toplulukların eksiklikleri Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Gürbüz Bıdık tarafından giderilmek üzere not alındı.

27 Şubat 2020, Perşembe 519 kez görüntülendi