Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde,  5-8 Nisan 2018 tarihlerinde, Antalya-ANFAŞ Expo Center’da düzenlenen 2. Dünya Sağlık, Spor ve Alternatif Turizm Kongre ve Fuarına (HESTOUREX) katıldı.

HESTOUREX fuarı kapsamında düzenlenen kongrede “Termal Sağlık Turizmi” başlıklı oturumda moderatörlük yapan Prof. Dr. Mustafa Solak, sağlık turizmine ilişkin 2017-2018 yılında pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik düzenlendiğini belirterek AKÜ’nün son 6 ay içerisinde 6 etkinliğe katıldığını ifade etti. Türkiye’nin sağlık turizmine ilişkin bilgiler veren Solak, “80 milyonluk nüfusa sahip olan ülkemiz ekonomik olarak büyüyen yıllık büyüme hızımız yüzde 7’ler seviyesine sahip. Ekonomik büyüklükte ülkemizin en büyük 13. büyük ekonomi olduğu belirtiliyorTurizm pazarında henüz payımız çok büyük değil. Dünya turizm pazarında kapasitemiz yüzde 3,7, Avrupa’da ise yüzde 7’lik bir payımız var. Dünyanın en çok ziyaret edilen 6. ülkesi olmamıza rağmen gelir bakımından 11. Sıradayız” dedi. Türkiye’nin coğrafi olarak önemli uçuş avantajları olduğunu kaydeden Solak, şöyle konuştu:

“Ülkemizden 1 saatlik uçuş mesafesinde 12’den fazla, 4 saatlik uçuş mesafesinde ise 57 ülkeye ya da başka bir deyişle 1,5 milyar insana ulaşabiliyoruz. 2016 parametlerine bakarsak bu yılı 31,3 milyon turist ve 22,1 milyar dolar gelirle kapattık. 2016 yılında turizm geliri ortalaması bin 100 dolar iken bizde 705 dolar olarak gerçekleşti. Halen bölgemizde sağlık alanında lider konumundayız. Sağlık turizminde ise yıllık 400 ila 500 bin arasında turisti ülkemizde ağırlıyoruz. Türkiye’de 12 ay turizm imkânımız var. Bin 728 adet 4-5 yıldızlı otelimiz, 120 ülkedeki 299 şehirde bulunan 302 havalimanına doğrudan uçabiliyoruz. Küresel turizm yıllık büyüme oranımız yüzde 4’lerde iken sağlık turizmi yüzde 10 mertebesinde devam ediyor. Ülkemize gelen turistlerin 8’de 1’ini sağlık turisti iken gelirin 5’te 1’i sağlık turizminden elde ediliyor. Dolayısıyla bir medikal turistin geliri 13 ila 17 normal bir turiste bedel geliyor.”

Rektör Solak başkanlığına gerçekleştirilen panelde daha sonra Bursa Sağlık Turizmi Başkanı Dr. Serbülent Orhaner, TÜRSAB Disiplin Kurulu Üyesi Halil Yılmaz, Nobel Tıp firmasından Turgay Sehil ve Bursa İl Sağlık Müdürlüğünden Dr. Ayhan Kalyoncu tarafından termal sağlık turizmine ilişkin sunumlar gerçekleştirildi.

Panele AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak dışında Afyonkarahisar İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Tanır, AKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Toktaş, AKÜ Turizm Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Özcan Zorlu ve Dr. Öğr. Üyesi Ali Alan ile otel müdürleri katıldı. Solak ve beraberindeki heyet daha sonra Zafer Kalkınma Ajansı tarafından organize edilen ve Afyonkarahisar ile birlikte Uşak, Kütahya ve Manisa illerinin stantlarının bulunduğu alanı ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldılar.

İlki 2017 yılında düzenlenen HESTOUREX fuarına bu yıl 150 ülkeden gelen 4 binin üzerindeki alım heyeti katıldı. Türkiye turizm camiasından 271 sektörel firmadan toplamda 607 kişilik turizm profesyoneliyle fuarda yer aldı.

09 Nisan 2018, Pazartesi 426 kez görüntülendi