Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ)  Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi doktorları tarafından Afyonkarahisar’da ilk defa kapalı yöntemle akciğer ameliyatı gerçekleştirildi.

Öksürük ve aşırı kanama şikâyetiyle AKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine başvuran Faden Çaylı isimli hastaya akciğer bronşektazi teşhisi konuldu.  Akciğerlerde bronşların genişlemesi ile ortaya çıkan hastalığa bağlı öksürük ile aşırı kanama gösteren hasta, Göğüs Hastalıkları ve Göğüz Cerrahisi klinikleri tarafından değerlendirildi ve yapılan tetkiklerin ardından hastanın acilen ameliyata alınmasına karar verildi. Doç. Dr. Gürhan Öz başkanlığında Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Dumanlı ve Arş. Gör. Adem Gencer’den oluşan ekip tarafından ameliyata alınan hastanın, Afyonkarahisar’da ilk defa uygulanan yöntemle göğüs kafesi açılmadan akciğer lobu çıkarıldı.

Endoskopik yöntemle video yardımlı akciğer – göğüs ameliyatı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Doç. Dr. Gürhan Öz, “Operasyon Afyonkarahisar’da bronşektazi nedeniyle vats ile lobektomi ve lingulektomi yapılan ilk vaka özelliği taşımaktadır. Bu yöntem açık ameliyatlara göre çok daha az ağrıya neden olup hastalar erken dönemde taburcu edilmekte ve nekahat dönemleri açık ameliyatlara göre çok daha kısa sürmektedir” dedi.

Ameliyat edilmesinden üç gün sonra taburcu edilen Faden Çaylı da ameliyatın izinin çok küçük olduğu ve sağlığına kısa sürede kavuşacağı için mutlu olduğunu belirterek AKÜ Hastanesi ve doktorlarına teşekkür etti.

 

04 Nisan 2018, Çarşamba 2665 kez görüntülendi