Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında “94. Yılında Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhuriyetin Kazanımları” isimli konferans verildi.

Sabri Bektöre konferans salonunda gerçekleştirilen konferansta konuşan Okutman Gülden Yürektürk, “Cumhuriyetin bize kazandırdığı ilk kavram yeni bir devlettir. Mondros’un yıkıntılarından milli mücadeleye, oradan da Lozan’a uzanan süreç, bize her şeyden öne bir devlet kazandırmıştır” dedi. Vatan, millet ve egemenliğin bir devletin var olması adına en önemli etkenlerden olduğunu dile getiren Yürektürk şöyle konuştu:

“İçinde bulunduğumuz bu coğrafya 900 yıldan fazla zamandır Türk coğrafyasıdır ancak bizim burada ‘Vatan’ diye kast ettiğimiz şey Misak-ı Milli sınırları içerisinde vatandır. Yani bizi ulus devlet yapan bu vatandır. Bir diğer faktör olan millet yani insan faktörü ise, Osmanlı Devletinden gelen bir kavram değil. Osmanlı Devletinin son dönemlerinde devleti çöküşten kurtarmak için Osmanlıcılık ya da İslamcılık gibi fikir akımları ortaya çıkıyor. Buradaki ‘Millet’ kavramı ise Osmanlıcılık ve İslamcılıkın etkinliğini kaybetmesiyle ortaya çıkan Türkçülüğün bir sonucu aslında. Buradaki millet kavramı oradaki ulus devleti kasteden bir kavramdır. Yani Türkiye Cumhuriyetini kuran ve Misak-ı Milli sınırlarında yaşan ulus, Türk milletidir. Bir diğer faktör olan egemenlik ise, Türk milletinin hâkimiyetin sonucu olan demokrasidir. Yani muktedir olan güç seçkinler ise bunun adı oligarşi olur. Ama muktedir güç ulussa bunun adı demokratik bir cumhuriyet olur. Zaten Mustafa Kemal Atatürk’ün amaçladığı şey budur.”

27 Ekim 2017, Cuma 502 kez görüntülendi