Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) kuruluşunun 25. yılında fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında eğitimlerini tamamlayan 11 bin öğrencisini mezun etti.

Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsü Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen 2016-2017 akademik yılı mezuniyet törenine Afyonkarahisar Vali Vekili Dr. Adem Uslu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ile beraber Afyonkarahisar protokolü, üniversite protokolü, öğretim üyeleri ve öğrenci aileleri katıldı.

4 yıl önce ekilen tohumlar ilk meyvelerini veriyor

Törende ilk konuşmayı gerçekleştiren AKÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Okan Özdemir, insan hayatındaki en heyecanlı dönemin geride kaldığını ifade ederek “Yeni bir hayata yelken açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Burada mezun olan genç kardeşlerim, bu güzel vatanımızın ülkemizin yarınları bizlerin umutları bu toprakların en büyük hazinesi ve sermayesi olacaktır. 4 yıl önce her fakültemizin önüne kayıt döneminde kardeşlerimizi getirdiğinizde aslında birer tohum ektiniz ve bugün o tohumlar Afyon Kocatepe Üniversitesi ailesinin ellerinde filizlendi ve bugün bu filizler ilk meyvesini verdi” dedi. Mezuniyetin geleceğe hazırlanmakla geçen bir dönemin sonucu olduğunun altını çizen Özdemir, “Ancak bu hiç bir şeyin sonu değil, yeni bir hayatın başlangıcıdır. Bu yüzden sürekli kendinizi yenilemeniz lazım. Ünlü bir düşünür diyor ki; bir yıl sonrasını düşünüyorsanız ekin ekin, on yıl sonrasını düşünüyorsanız ağaç dikin, eğer yüz yıl sonrasını düşünüyorsanız eğitime önem verin, insan yetiştirin ve yaşatın. Şeyh Edebali İnsanı yaşatın ki Devlet yaşasın diyor” şeklinde konuştu.

Üniversiteler yetkin bireylerin yetişeceği yegâne yerlerdir

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise üniversitelerin kendini yenileyebilen, değişime ayak uydurabilen, dünya standartlarında eğitim kalitesi sunabilen, öğrenmeyi öğreten, çok sesliliğe önem veren ve uluslararası arenada yer tutabilen kurumlar olduğunu dile getirdi. Solak, “Üniversiteler görevlerini bilgi üreterek, meslek elemanı yetiştirerek ve farklı kültürlerden insanların etkileşimine imkân tanıyarak yerine getirirler. Bilgiye erişimin böylesine kolaylaşması, erişim için gerekli araçların toplumda çok yaygın olarak kullanılması; bilginin hem tüketimini hem de üretimini arttırmıştır. Tüm bu gelişmeler, yetişmiş donanımlı insan gücüne olan ihtiyacı artırmıştır. İşte artan bu ihtiyacın karşılanacağı, alanında donanımlı ve yetkin bireylerin yetişeceği yerler de hiç kuşku yok ki üniversitelerdir” dedi.

AKÜ uluslararası bir üniversite olma yolunda

Küreselleşme çağında yaşandığını ve bu çağa ayak uydurabilmek ve modernleşen dünyaya entegre olabilmek için de AKÜ’nün yoğun çaba gösterdiğini ifade eden Solak, üniversitelerin gelecekteki vizyonunun uluslararasılaşma niteliğine göre belirleneceğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Uluslararasılaşma niteliğini dikkate alan üniversitemizde üç ayrı program dikkatli bir şekilde uygulanmaktadır. Bunlardan ilki AB üyesi ülkelerle yapılan Erasmus + değişim faaliyetleridir. 2004 yılında başlanan bu program kapsamında üniversitemiz ile çeşitli Avrupa ülkelerinden 160 farklı üniversite arasında ikili anlaşmalar yapılmıştır. Bugüne kadar bu anlaşmalar çerçevesinde çok sayıda öğrencimiz ve akademik personelimiz Erasmus değişim faaliyetlerinden yararlanmıştır. İkinci programımız Eramus + kapsamına alınan Program ortağı Bosna-Hersek, Kosova, Ukrayna, Gürcistan, Kazakistan ve Malezya gibi ülkeler ile yürütülen değişim faaliyetleridir. Üniversitemiz bu alanda hem değişimin büyüklüğü hem de kullandığı bütçe ile Türkiye’deki ilk beş üniversite arasında yer almıştır. Üçüncü program ise Mevlana Değişim Programıdır. 2013 yılında yeni başlayan Mevlâna Değişim Programı kapsamında 21 üniversite ile protokol imzalanmıştır.”

AKÜ’de yatırımlar aralıksız devam ediyor

AKÜ’nün gelişimini hızla tamamlayan bir üniversite olduğunu dile getiren Solak, birçok projenin tamamlandığını belirtti. Tamamlanan ve yapımı devam eden projelerle ilgili bilgiler veren Solak şöyle konuştu:

“Bolvadin Kırkgöz Kampüsünün alt yapısı, kanalizasyon, elektrik, internet, mantolama, yürüyüş yolları ve peyzaj çalışmaları gibi hizmetlerin hepsi yeniden tamamlandı ve engelsiz bir kampüs halini aldı. Onkoloji ve Hematoloji Hastane Binası inşaatı ile Radyoterapi ve Nükleer Tıp Merkezinin inşaatında sona yaklaşıldı. Ekim 2017 tarihinde hizmete sunulması için çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. Emirdağlı hayırsever Prof. Dr. Nijad Bilge tarafından yaptırılan Emirdağ MYO Gençlik, Kültür ve Spor Merkezi ile konferans salonu tamamlanmak üzeredir. Ahmet Necdet Sezer Kampüsünde inşaatı devam eden Afyon MYO Eğitim ve Uygulama Binaları İnşaatı devam etmekte olup Ekim 2017’de tamamlanacaktır. Şuhut MYO yeni eğitim binasının temeli Nisan 2017 tarihinde atılmıştır. 4 bin 450 metrekare kapalı alana sahip tesis hızla tamamlanarak Eylül 2017 tarihinde hizmete açılacaktır. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nun ihtiyacı olan eğitim amaçlı yarı olimpik yüzme havuzu ve açık spor tesisleri inşaatı 2016 yılı sonunda başlamış olup, yüzme havuzu 2018 yılının 2. yarısında, ihale kapsamında bulunan 5 adet açık spor tesisi ise 2017 yılı Eylül ayında tamamlanacaktır.”

AKÜ öğrencileri kütüphanelerden yüz binden fazla kitaba ulaşıyor

Öğrencilerin yaşama hazırlanmasında en önemli payın hocalarında olduğunu ifade eden Solak, “Öğrencilerimizin bilgiye erişimi önündeki engelleri yılmadan usanmadan aşan, onların daha donanımlı olmaları yolunda her türlü çabayı gösteren hocalarımız sayesinde üniversitemizin kendisini aşmasını ve diğer üniversiteler içinde daha iyi bir konumda yer almasını sağladık” dedi. 2016-2017 akademik yıl içerisinde AKÜ’nün birçok başarılı çalışmanın içerisinde yer aldığını belirten Solak, “Öğrencilerimiz ve akademisyenlerimizin bilimsel çalışmalarına katkı sağlaması için kütüphanemizi her yıl yeni imkânlarla donatıyoruz. Halen üniversitemiz Merkez Kütüphanesinde 134 bin, İslami İlimler Fakültesi Şube Kütüphanesinde 9 bin 800, Tıp Fakültesi Şube Kütüphanesinde 6 bin 100 olmak üzere 149 bin 912 basılı kitap, bin 131 çeşit basılı süreli yayın, 57’si el yazması olmak üzere  bin 52 eski eserler arşivi bulunmaktadır. Ayrıca 40 elektronik veri tabanından 3 milyon 257 bin 27 e-kitaba ve 32 bin 876 e-dergiye ulaşılmaktadır” diye konuştu.

“Kocatepeli ruhu ile hareket edin”

Konuşmasının sonunda mezun olan gençlere seslenen Solak, mezuniyetin geleceğe hazırlanmakla geçen bir dönemin sonu, kazanımları kullanarak üretken olunacak yeni bir yaşamın başlangıcı olduğunu dile getirdi. Mezun olan gençlerin sorumluluklar üstlenecek, Türkiye’nin gelişmesinde ve kalkınmasında ve daha aydınlık bir geleceğe taşınması sürecinde belirleyici bir rol oynayacağını kaydeden Solak, “Her geçen yıl büyük atılımlar yapan ve değişimler gerçekleştiren üniversitemizin başarısı, kuşkusuz siz mezunlarımızın başarısı ile özdeştir. Bizleri ve özellikle mezunu olmaktan gurur duyacağınız üniversitenizi hiçbir zaman unutmayınız. Her zaman gururla temsil ediniz ve bağlarınızı koparmayınız. Sizlerden beklentimiz, üniversiteden mezun olduğunuzda bu defteri kapatmamanız, üniversitemize ait olduğunuzu hissetmeniz ve bir Kocatepeli ruhu ile hareket etmenizdir” şeklinde konuştu.

Müslüman Türkiye’ye yakışır bir duruş sergileyelim

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise AKÜ’nün kurulduğu dönemden beri birçok başarıda pay sahibi olduğunu ve özellikle sağlık alanında tüm Türkiye’de söz sahibi bir üniversite hüviyetine kavuştuğunu dile getirerek “Özellikle son 5-6 yıllık sürede üniversitemizde herkesin gözüyle görüp hissedebildiği çok daha büyük gelişmeler var. Sadece sağlık alanında değil, diğer tüm fakültelerinde geçmiş yıllarla mukayese edilemeyecek güzellikleri görüyor ve bu şehrin belediye başkanı olarak da çok mutlu oluyoruz” dedi.  Mezuniyet sonrası yaşanan sürecin de zorluklarla geçebileceğini kaydeden Çoban, “Büyük bir çoğunluğunuz mezun olduğunuz alanlarda iş sahibi olacakken belki başkalarınız diğer alanlarda çalışacaktır. Ülkemizin çeşitli yerlerinde, belki de dünyanın dört bir yanında bizi temsil edecektir. Gerek Türkiye içerisinde gerekse de yurtdışında hem özel hayatımızda hem de çalışma hayatımızda Müslüman Türkiye’ye yakışır bir duruşu ortaya koyalım ve dünyaya bunu gösterelim” diye konuştu.

‘Ülkesini en iyi seven işini en iyi yapandır’

Törende son olarak konuşan ve mezun olan öğrencilerin ‘zaferin kazanıldığı topraklardan’ mezun olduklarını devamlı hatırlamaları gerektiğini ifade eden Afyonkarahisar Vali Vekili Dr. Adem Uslu, “Zaferin kazanıldığı bu topraklarda, şehitlerin kanıyla sulanmış bu topraklarda mezun olan bu öğrencilerimizin öncelikle ülkemizin milli ve manevi değerlerine bağlı birere vatandaş olarak, sonrasında ise hangi iş sahasında faaliyet gösterirse göstersin o işte başarılı olarak, ‘ülkesini en iyi seven işini en iyi yapandır’ mantığıyla hareket ederek, yaptığı işte en başarılı kişi olma yolunda olmalarını diliyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından AKÜ’de fakülte, yüksekokulu ve meslek yüksekokullarından ilk 3 derecede mezun olanlara temsili diplomaları ve hediyeleri il ve üniversite protokolü tarafından verildi. Tören kep atma ve mezuniyet pilavı ikramı ile sona erdi.

16 Mayıs 2017, Salı 608 kez görüntülendi