Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Transfer Ofisi ile Zafer Teknopark işbirliğinde Newton – Katip Çelebi Fonu Tanıtım Günü etkinliği düzenlendi.

Atatürk Kongre Merkezi Tınaztepe Toplantı Salonunda gerçekleştirilen ve Newton Fon Programı Koordinatörü Aslı Akçayöz’ün konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte Newton – Katip Çelebi Fonunun yarattığı fırsatlar ile ilgili bilgiler verildi.

Newton Fonunun Türkiye’de Newton – Katip Çelebi Fonu olarak sürdürüldüğünü ifade eden Aslı Akçayöz, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) Türkiye’deki ana partner olduğunu belirtti. Akçayöz, “Newton Fonu Birleşik Krallık tarafından yürütülen bir hükümet programı ve temel amacı da bilim ve inovasyon projeleri doğrultusunda işbirliği yaptığı ülkelerde sosyal ve ekonomik kalkınmaya fayda sağlamaktır. Türkiye dışında 12 ülke ile daha işbirliği bulunuyor. Temel amacı dediğim gibi toplumsal ve ekonomik kalkınmayı bilim ve inovasyon projeleri aracılığı ile sağlamak. 2014 yılında başlamış bir fon, şu an için 2021 yılına kadar devam etmesi planlanıyor. Bütün dünyada 100’den fazla partner ile çalışılıyor” diye konuştu.

Programın işleyişi ile ilgili bilgiler veren Akçayöz, “Ülkenin neye ihtiyacı olduğu ve hangi alanlarda iyi olduğunu geri beslemeler ile ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Birleşik Krallıktaki TÜBİTAK muadili kuruluşlar ile TÜBİTAK bir araya geliyor, ne yapmak istediğine karar veriyor, anlaşmasını yapıp bir çağrıya çıkıyor. Geçen yıl da İstanbul Kalkınma Ajansı ile bir ortaklık kuruldu ancak henüz bir çağrıya çıkılmadı. Her iki ülke de senelik 4 milyon pound kadar bir bütçe ayırmayı ortak projeler için kabul etmiş durumda. 2014 yılından beri de 330’un üzerinde projeye destek verildi. Toplamda da 18 milyon pound kadar bütçe araştırmacılara verildi. Türkiye’de de toplam 27 şehirden 81 farklı kuruluşa da Newton Fonu ulaşmış oldu” dedi.

Akçayöz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Newton Fonu, resmi kalkınma yardımından ayrılan bir fon olduğu için bunun altında desteklenen bütün projelerin ve programların belli amaçlara hizmet etmesi gerekiyor. Aslında yapmamız gereken şey, Türkiye’ye özgü spesifik bir problem bulmak ve projeyi bu spesifik probleme göre şekillendirmek. Temel olarak yapılan projelerin sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlaması, yoksulluğun azaltılmasına katkı sağlaması ya da belli bir dezavantaja sahip grubu hedef alması gibi çeşitli kriterleri barındırması gerekiyor.”

Etkinlik, katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.

22 Ocak 2019, Salı 766 kez görüntülendi