Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen “Türkçe Yaz Okulu” projesi ile AKÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (TÖMER) eğitim alan öğrencileri kabul etti.

Rektörlük toplantı salonunda gerçekleştirilen ziyarette AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve AKÜ TÖMER Müdürü Prof. Dr. Celal Demir de yer aldı. Ziyarette çeşitli ülkelerden gelerek AKÜ’de eğitim alma fırsatı bulan öğrencilere AKÜ ve Türkiye hakkında bilgiler verildi.

Yunus Emre Enstitüsü ve AKÜ Rektörlüğünce imzalanan “Türkçe Yaz Okulu” protokolü ile ilgili bilgiler veren AKÜ TÖMER Müdürü Prof. Dr. Celal Demir, “Yunus Emre Enstitümüz 54 ülkede kültür merkezleri açmış bulunmakta. Buralarda Türkçe öğrenmek isteyen Türk kültürünü tanımak isteyen öğrencilerimiz var. Bunlardan başarılı olanlar seçiliyor ve Türkiye’ye geliyor. Bu sene bin civarında öğrenci geldi. 23 üniversiteye dağıtıldı. Bunlardan biri de biziz. Bize 24 öğrenci gönderdiler. Bir tanesi gelmekten vazgeçti, bir tanesi de hastalandı, gönderdik. Şimdi 22 misafirimiz var” diye konuştu. Eğitimlerin sadece dil eğitimi ile sınırlı kalmadığını, sosyal ve kültürel faaliyetlerin de olduğunu ifade eden Demir, “Öğleye kadar bu öğrencilerimize Türkçe dersi veriyoruz. Öğleden sonra da pratik yaptırıyoruz. Bizim kültürümüzle ilgili kurslar alıyorlar. Ebru, çini, hat ve halk oyunları kurslarını alıyorlar. Yakın çevreyi gezdiriyoruz. Hafta sonları da yakın illere gidiyoruz. Geçen hafta Bursa’ya gittik. Yarın Konya’yı planlıyoruz. Önümüzdeki hafta da Denizli veya Eskişehir’i düşünüyoruz” dedi.

“Türkiye’nin bütün imkanları size açık”

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise Afyonkarahisar’da ve Afyon Kocatepe Üniversitesinde misafir öğrencileri ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Solak, “Üniversitemizde şuan da 50 ülkeden 418 misafir öğrencimiz bizde eğitim görüyor. Tıp, Mühendislik, Hukuk, Diş Hekimliği, Veterinerlik, Spor ve Devlet Konservatuvarı bu alanlarda üniversitemiz büyük bir üniversite. 15 Fakültesi, 5 Enstitüsü ve 50 bin dolayında da öğrenci eğitim görüyor. Bitirip meslek sahibi oluyor. Kendi ülkemizde veya diğer ülkelerde hem çalışmaya gidiyorlar hem de lisansüstü eğitim ve öğretim yapıyorlar” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin bütün imkanlarının misafir öğrencilere açık olduğunu söyleyen Solak, “Dolayısıyla eğitimin, meslek sahibi olmanın evrensel ilkeleri kapsamında sizler nasıl bizim ülkemize geliyorsanız bizim de öğrencilerimiz Avrupa’nın, Asya’nın, Amerika’nın değişik ülkelerinde eğitim-öğretim alıyorlar. Ülkemizin bütün imkanları size açık. Ülkemizin diğer üniversitelerinde olduğu gibi bizlerde sizlere her zaman ağırlamaktan eğitim-öğretim desteğini vermekten büyük mutluluk duyarız” dedi.

Türkiye kültürlerin kavşak noktası

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise Yunus Emre Enstitüsünün faaliyetlerini çok önemli gördüklerini ve desteklediklerini söyledi. Karakaş, “Yunus Emre Enstitüsü farklı ülkeden gençleri ülkemize getiren bizlerle tanıştıran bir kurum. Kültürlerarası iletişim çok önemli. İnsanın hem genel gelişim itibariyle hem de mesleki gelişim itibariyle kültürlerarası etkileşim gerçekten önemli. Türkiye de kültürlerin kavşak noktasında olan bir ülke. Uygarlıkların kavşak noktasında olan bir ülke. Ciddi anlamda birikimin ve mirasın üzerinde olan bir ülke” diye konuştu.

Toplu fotoğraf çekiminin ardından ziyaret sona erdi.

2018 Türkçe Yaz Okulu Programı Hakkında

23 üniversitenin yürüttüğü proje kapsamında AKÜ TÖMER 19 ülkeden 22 misafir öğrenciyi ağırlıyor. Öğrencilere günlük programlar ile Türkçe eğitimi, geleneksel Türk el sanatları eğitimi, halk oyunları ve ebru dersleri veriliyor. Çevre illere ziyaretler yapılarak Afyonkarahisar ile birlikte diğer illeri de gezen öğrenciler, 5 Ağustos 2018 Pazar günü İstanbul’a dönecek.

30 Temmuz 2018, Pazartesi 74 kez görüntülendi