Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü 2016-2017 akademik yılı mezuniyet töreni gerçekleştirildi.

Törene, AKÜ Rektör Yardımcısı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın ile Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim elemanları, mezun öğrenciler ve aileleri katıldı.

Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen töreninin açış konuşmasını yapan Sosyoloji Bölüm birincisi Yavuz Selim Han Korkmaz, sosyoloji bölümünü diğer bölümlerden ayrıcalıklı kılanın özgürlüğü koruması, eleştirel bilgi üretmesi, demokratik ve çoğulcu değerlerle şekillenen özgür tartışma ortamları yaratması olduğunu belirtti. Kollarına takılan sosyoloji bileziği sayesinde Türkiye’ye yararlı bir yurttaş ve layık bir evlat olmak için çok çalışacaklarını söyleyen Korkmaz, “Toplumsal çabalarımızın sonuçlarını ülkemizde ve dünyanın her yerinde ve her anında bizi gördüğünüzde güler yüzle ve gururla izleyeceksiniz” dedi.

143 öğrenci mezun

AKÜ Rektör Yardımcısı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise sosyoloji bölümünden 143 öğrenciyi daha mezun etmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.  2000 yılından itibaren öğrenci yetiştirmeye başlayan sosyoloji bölümünde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğünü söyleyen Karakaş, “Bölümümüzde hali hazırda 7’si öğretim üyesi 6’sı araştırma görevlisi olmak üzere 13 kadrolu öğretim elamanı görev yapmaktadır. Bu dönem itibariyle bölümümüz müfredatını yürütmek üzere diğer bölümlerden gelen misafir hocalarımızla birlikte 4 profesör, 2 doçent, 7 yardımcı doçent ve 3 öğretim görevlisi olmak üzere toplam 16 öğretim elemanı ders vermektedir” ifadelerini kullandı.

Sosyoloji bölümünden mezun olan öğrencilerin farklı unvanlarla istihdam edildiğini söyleyen Karakaş, şöyle devam etti:

 “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı, Çevre ve şehircilik Bakanlığı ve İç İşleri Bakanlığı bünyesindeki kurumlarda, belediyelerde, sivil toplum kuruluşlarında, TRT, RTÜK ve TÜİK gibi kurumlarda sosyolog ünvanlıyla, kamuoyu araştırma şirketlerinde araştırmacı, özel sektörde insan kaynakları birimlerinde, dergi ve gazetelerde yazar ve yorumcu, liselerde felsefe grubu öğretmeni ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilmektedirler.  Saydığım bütün kurumlarda daha önce mezun ettiğimiz öğrencilerimiz bulunmaktadır.”

“22 yıl mücadele ettiniz”

Törenin en mutlu kişilerinin aileler olduğunu söyleyen Karakaş, “Bugün çocuklarınıza verdiğiniz maddi ve manevi desteğin, emeklerinizin ve özverilerinizin karşılığını alıyorsunuz. Çocuklarınızın dürüst çalışkan, faydalı, mutlu ve saygılı bireyler olmaları için yaklaşık 22 yıldır tüm gayretiniz ve sabrınızla mücadele ettiniz. Yılmadan, usanmadan onları desteklediniz” diye konuştu.

Üniversiteden mezuniyetin öğrencilerin geleceğe hazırlanmakla geçirdiği bir dönemin sonu ve mezunların birikimlerini kullanarak üretken olacakları yeni bir yaşamın başlangıcı olduğunu kaydeden Karakaş, konuşmasında mezunlara şöyle seslendi:

“Bugünden itibaren yeni bir yaşama doğru yelken açmış bulunuyorsunuz. Hangi limanlara yanaşacağınıza sizler karar vereceksiniz. Bu yolculuğunuzda farklı yön ve şiddetle rüzgârlarla karşılaşacaksınız. Yelkenlerinizin dümenini iyi kullandığınızda istediğiniz limana ulaşmanın hazzını yaşayacaksınız. Bugünden başlayarak yeni yaşamınızda sorumluluklar üstlenecek, ülkemizin gelişmesinde, kalkınmasında ve daha aydınlık bir geleceğe taşınmasında belirleyici rol oynayacaksınız. Bu süreçte sizlerden beklentimiz yaşamınızın her döneminde bilimin ve aklın ışığında evrensel değerlere sahip eleştirel düşünme sistemini benimsemiş, farklı inanç ve düşüncelere saygılı toplumuzun kendi medeniyet havzasından damıttığı ve bizlere emanet ettiği ulvi değerlere bağlı bireyler olmanızdır.”

10 bölümde 770 öğrenci

AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış ise Fen-Edebiyat Fakültesinin 24 yılı aşkın süredir eğitim-öğretim faaliyetini yürüttüğünü ifade etti. AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesinin 14 bölümden oluştuğunu söyleyen Yaramış, “Bu eğitim-öğretim dönemi sonunda fakültemizde 10 bölümde toplam 770 öğrencimiz mezun olmaktadır. Bu 770 öğrencinin içinde 143 sosyoloji bölümü öğrencisi bulunmaktadır. Sevgili anne ve babalar kuşkusuz bugün bu törenin en mutlu kişilerisiniz. Bugün çocuklarınıza sağladığınız maddi ve manevi desteğin emeklerinizin ve özverinizin karşılığını alıyorsunuz. Kendi ellerinizle bize teslim ettiğiniz evlatlarınızı bu sıcak yuvadan ayrılırken yine onların yanındasınız heyecanlarını, mutluluklarını onlarla paylaşıyorsunuz” dedi.

Öğrencilerin, yoğun uğraşların ve disiplinli çalışmanın sonucunda mezun olduklarını söyleyen Yaramış, mezun öğrencilere şöyle seslendi:

“Mezuniyet, geleceğe hazırlanmakla geçen bir dönemin sonu ve kazanımlarınız kullanarak üretken olacağınız yeni bir yaşamın başlangıcıdır. Yoğun uğraşlarınızın ve disiplinli çalışmalarınızın ödülünü bugün almaktasınız. Bugünden başlayarak yeni yaşamınızda yeni sorumluluklar üstlenecek ülkemizin gelişmesinde, kalkınmasında ve daha aydınlık bir geleceğe taşınmasında sizler belirleyici bir rol alacaksınız. Üniversitemizin başarısı kuşkusuz siz mezunlarımızın başarısı ile özdeştir.”

Mezuniyet töreni, dereceye giren öğrencilere plaket takdim edilmesi, AKÜ Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin müzik dinletisi, slayt gösterileri, halk oyunu ekibi tarafından sergilenen oyunun ardından mezun öğrencilerin kep atmasıyla sona erdi.

Ana mezuniyet töreni

AKÜ’nün Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarında dereceye giren öğrencilerine ödüllerinin verileceği ana mezuniyet töreni ise 16 Mayıs 2017 Salı günü, saat 14.30’da Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek.

15 Mayıs 2017, Pazartesi 655 kez görüntülendi