Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Su Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü tarafından “Türkiye’de Bir İlk Atık Suların Tarımsal Sulamada Kullanılması Afyonkarahisar Örneği” konferansı gerçekleştirildi.

Mühendislik Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa Afyonkarahisar Atık Su Arıtma Birlik Müdürü İnşaat Mühendisi Övgü Coşkun katıldı. Afyonkarahisar’daki tesisin ileri biyolojik atık su arıtma tesisi olarak geçtiğini söyleyen Coşkun, azot ve fosfat giderimi yapan atık su arıtma tesislerine “ileri” ismi verildiğini kaydetti. Afyonkarahisar’da 8 belediye ve 10 köy suyunun merkez atık su arıtma tesisine geldiğini ifade eden Coşkun, “Tesisin günlük kapasitesi 44 bin metreküp ve tesisin çıkışında sürekli atık su izleme istasyonumuz var. Bu bakanlığın kurduğu bir istasyon. Her 5 dakikada bir çıkış suyundan numune alıyor. İçerisinde laboratuvar var. Bu analizleri yaparak Çevre Bakanlığının sitesine gönderiyor. Her 5 dakikada bir çıkış suyu denetleniyor. 2015 yılında numune alma cihazının denemesi Afyonkarahisar’da yapıldı. Başarılı olduğu için de Türkiye’deki bütün tesislere uygulandı” dedi.

“Türkiye’deki 3-4 tesisten biriyiz”

Afyonkarahisar’da azot ve fosfor giderimini nasıl gerçekleştirdiklerini anlatan Coşkun, şunları kaydetti:

“Bizim atık su tesisimizde 5 kademeli azot ve fosfor giderimi yapılıyor. Türkiye’deki azot giderimi gerçekleştiren 3-4 tesisten biriyiz. Biz burada suyu fiziksel arıtım ile kaba atıkları ızgara ünitesinde yakalıyoruz. Izgara ünitesinden geçen sular terfi ünitesine düşüyor. Terfi ünitesinde belli gözlemeli kota kadar su yükseltiliyor. Bundan sonra biyolojik arıtım sürecinde cazibeyle arıtım gerçekleşmesi bekleniyor. Atık su ünitemiz içerisinde bulunan kum ve yağ ünitemizde kum ve yağlar havalandırması havuzda ayrıştırılıyor. Arkasından bio-fosfor havuzuna alınıyor sularımız. Atık sular tesisin dışındaki çökeltim havuzunun yanındaki bakterilerle ilk defa burada buluşuyor. Biyolojik arıtım süreci burada başlıyor. 130 metre uzunluğunda 26 metre genişliğinde 4tane havuzumuz var. Biz bu havuzlarımıza hava gönderiyoruz. Duş telefonuna benzer üniteler mevcut havuzun dibinde onlarla hava belli bir yapıda suya ulaşıyor. Havalandırma havuzunda karbon giderimi gerçekleştiriliyor. Akabinde son çökertim havuzlarına iletiliyor. Bu havuzların üzerinde temiz su kendisi ayrışıyor. Çamurlar ise yeni gelen ham suyla karışmak üzere tekrar gönderiliyor. Temiz su ise Akarçay’a bırakılıyor.”

Konferans soruların cevaplandırılmasının ardından sona erdi.

26 Aralık 2018, Çarşamba 558 kez görüntülendi