Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve Fikirdöküm Yapım Ajansı tarafından müşterek olarak düzenlenen 1. Afyonkarahisar Film Festivali düzenlenen ödül töreni ile sona erdi.

Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen törene Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu Özkal, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı ile birlikte yönetmenler, sanatçılar ve çok sayıda davetli katıldı.

“Türk sinemasında kalite bir nebze olsun artmış durumda”

Törende ilk konuşmayı yapan AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nesrin Kula Demir, festival kapsamında düzenlen ve moderatörlüğünü yaptığı “Yerli Film Dili Çalıştayı” hakkında bilgiler verdi. Türk sinemasının içerisinde bulunduğu durum ile ilgili konuları tartıştıklarını ifade eden Demir, “Farklı farklı başlıklar altında enine boyuna tartışmalar yapıldı. Türk sinemasında bağımsız sinema ve popüler sinema şeklinde iki farklı konu üzerinde durduk. Özellikle bağımsız sinemanın yaşadığı, başta salon bulma konusu olmak üzere sıkıntılardan bahsettik. Tüm bu konularda Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün çabalarını unutmamak gerekir. Bu çabalar sayesinde Türk sinemasında kalite bir nebze olsun artmış durumda” dedi.

Genç sanatçılara destek olunmalı

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı ise festival ile kalabalıklara değil gençlere ulaşmak istediklerini söyledi. Sanata ve sanatçılara destek olunması gerektiğini ve cevherlerin bu destekler ile ortaya çıkacağını kaydeden Bıyıklı, “Burada bir gencimiz yıllar sonra dünya sinemasında bir film çıkarırsa yaptığımız her şey karşılığını bulacaktır. Bizim işimiz gençlere ulaşmak, bizim işimiz bir değere ulaşmaktır. Hepimiz sanata sinemaya ilgi duyan ve yürek veren gençlerin elinden tutmalıyız. Shakespeare ya da Mozart da kraliyet ailesine yakın olmasaydı, kendilerini destekleyen iş adamları olmasaydı bu kadar yetenekli olsalar bile dünyaya isimlerini duyuramazlardı. Bu yüzden bizlerin de gençlerimize imkân vermemiz gerekiyor” diye konuştu.

Festival AKÜ GSF için çok olumlu geçti

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise festivalin AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi adına çok olumlu geçtiğinin altını çizdi. Solak, “Sanatın sinema alanıyla ilgili 3 gündür çok güzel anlar yaşadık ve zaman geçirdik. AKÜ olarak Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencilerimiz için de öğretim elemanlarımız için de çok ciddi bir etkinlik oldu. Festivalin onlara katkıları olduğu kadar onların da etkinliğe dair çok ciddi katkıları oldu. Bu etkinliğe katılan sanatçılarımıza özellikle teşekkür ediyorum. Ülkemize, ilimize, sinema bölümümüze ve ödül kazanan sanatçılara şükranlarımı sunuyorum” dedi. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise festivalin Afyonkarahisar için gelecek yıllarda da yapılarak önemli bir konuma gelmesi gerektiğini ifade etti. Çoban, “Tarihin, termalin, mermerin, kurtuluşun ve kuruluşun başkenti Afyonkarahisar’da bu festivali gerçekleştirmekten gurur duyuyoruz ve emek veren herkesi canı gönülden kutluyorum” şeklinde konuştu.

“Afyonkarahisar’ı öne çıkarmak görevlerimizden birisi”

Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu Özkal ise Afyonkarahisar’ın en iyi şekilde tanıtılması için bu tip etkinliklerin büyük önem arz ettiğini belirtti. Afyonkarahisar’ın birçok önemli değere sahip olduğunu ve bu değerlerin düzenlenen festivaller ile tanıtılabileceğini kaydeden Özkal, “Afyonkarahisar sanat anlamında da önemli bir şehirdir. Yücel Çakmaklı’yı yetiştiren bir şehir olmaktan onur duyuyoruz. Afyonkarahisar olarak kendisinin önemini anlatmak, öne çıkarmak ve tanıtımını yapmak da bizim görevlerimizden biri diye düşünüyorum. Her türlü sanatsal faaliyet için, özellikle sinema için Afyonkarahisar önemli bir yer, önemli bir plato. Bu anlamda herkesi Afyonkarahisar’da görmek istiyoruz. Bunun önündeki engelleri aşmak ve elimizden gelen desteği de göstermek adına hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Bu sayede sanat dünyasına yeni alanlar ve kişiler kazandırılacaktır” dedi.

“Sanatçılar da artık Afyonkarahisar’da buluşuyor”

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise Afyonkarahisar’ı sanatla tanıtmak, sanatla marka değer haline getirmek için çalıştıklarını dile getirdi. Afyonkarahisar’ın bir buluşma noktası olduğunu belirten Tutulmaz, “Bütün iklimler burada buluşuyor, yollar burada buluşuyor, lezzetler burada buluşuyor. Bu tür etkinliklerle de sanat ve sanatçılar da artık burada buluşuyor. Bu etkinlik ilk olduğu için halkımızın destek noktasında eksiklikleri olduğunu gördük. Ancak bu zaman içerisinde değişecek ve daha iyi konuma gelecektir. Sanatın ve kültürümüzün arttırılmasına vesilen olan sinemaya da Afyonkarahisar halkı zaman içerisinde daha çok ilgi gösterecektir” diye konuştu.

Afyonkarahisarlılara müjde: Geçerken Uğradım

Afyonkarahisar’ı tanıtan bir sinema filmi çekilmesi adına da çaba sarf ettiklerini söyleyen Tutulmaz şöyle konuştu:

“Yıllardır Afyonkarahisar’ı tanıtan bir sinema filminin çekilmesi için çalışmalar yapılıyordu ancak bir sonuç alınamıyordu. Bu yıl inşallah bunu sonuçlandırmış olacağız. Senaryosunu bir Afyonkarahisarlı hemşerimizin yazdığı ‘Geçerken Uğradım’ sinema filminin çekimleri çok yakında başlayacak. ‘Geçerken Uğradım’ ismi de çok önemlidir. Çünkü Afyonkarahisar yolların buluştuğu bir yerdir. Afyonkarahisar genelde yoldan geçerken karın doyurmak veya hediyelik bir şeyler almak için buraya uğranılan bir yer olarak toplumumuzun aklındadır. Bu isim bu yönüyle önemlidir. Geçerken Uğradım isimli sinema filminin yönetmenliğini Onur Bilgin, başrollerini ise Selahattin Taşdöğen ve Mihriban Er üstlenecektir. Profesyonel oyuncuların yanı sıra ilimizin amatör oyuncuları da filmde yer alacaktır.”

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen festivale katılan 300’ün üzerinde film arasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Yönetmenliğini Furkan Daşbilek’in yaptığı “Naftalin” filmi 1. Afyonkarahisar Film Festivali En İyi Film Ödülünü alırken, ikinciliği yönetmenliğini Durmuş Sorkut’un yaptığı “Uzaktaki Yakınlar”, üçüncülüğü ise yönetmenliğini Ramazan Kılıç’ın yaptığı “Penaber” filmi aldı. Yücel Çakmaklı Özel Ödülü’ne ise yönetmenliğini Kerim Abanoz’un yaptığı “Yurtsuz” filmi sahip oldu.

Festival kapsamında ayrıca  sanatçılar Perihan Savaş ve Ali Uyandıran’a Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi.

07 Mayıs 2018, Pazartesi 533 kez görüntülendi