Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı tarafından 12.Müzik Eğitimcileri Çalıştayı düzenlendi.

AKÜ Devlet Konservatuvarı sahneli derslikte gerçekleştirilen çalıştaya Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Emel Funda Türkmen ve AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Uğur Türkmen ile birlikte çok sayıda müzik öğretmeni katıldı.

Müzik öğretmenleri daha çok destek vermeli

Çalıştayın açış konuşmasını yapan Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Emel Funda Türkmen, Müzik Eğitimcileri Çalıştayını 12 yıldır düzenlediklerini ifade ederek AKÜ Devlet Konservatuvarının paydaşı olduğu diğer etkinlikler ile ilgili bilgiler verdi.

Türkmen, şöyle konuştu:

“Bu yıl Nurten Anne Çocuk Şarkıları Yarışması engelsiz müzik konusu üzerine yapılacak. Müzik eğitimcilerini aramızda görmek istiyoruz. Afyonkarahisar’da çalışan, görev yapan müzik öğretmenlerini bu yarışmada eserleri ile birlikte olmalarını bekliyoruz. 23 Nisan Çocuk Koroları Şenliği var. Bu yıl on birincisini gerçekleştireceğiz ancak ilimizdeki bazı müzik öğretmenleri ne izlemeye geliyorlar, ne de korolarıyla katılıyorlar. Bunu bir sitem olarak lütfen alın ama tabii değer veren ve oraya gelen öğretmen arkadaşlarımız da var, onları tenzih ediyorum. Mutlaka müzik öğretmenleri çalgı eğitimi de vermeli. Amatör müzik eğitimine de katkıda bulunmamız ve yetiştirildiğimiz çalgılarda birkaç çocuğu yetiştirmemiz gerekiyor. Bu bakımdan da amatör çalgıcılar festivali yapıyoruz. Bu festivale katılan müzik öğretmenleri var.”

Bilgiye ulaşmak kolaylaştı

AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Uğur Türkmen ise bilgiye ulaşmanın kolaylaştığını ve bu durumdan istifade edilmesi gerektiğini dile getirdi. Teknolojinin artık cepte taşınabilecek kadar insan hayatına girdiğini kaydeden Türkmen, “Bundan yüzlerce yıl önce bilginin kimde olduğu çok önemliydi. Bundan 50-60 yıl önce de bilginin nerede olduğu çok önemliydi. Ancak bugün bilgiye çok rahatlıkla telefon ya da bilgisayarımız ile ulaşabiliyoruz. En önemli unsurlardan bir tanesinin iletişim olduğunu düşünüyoruz. Bu açıdan da AKÜ Devlet Konservatuvarı olarak Müzik Eğitimcileri Çalıştayı, Korolar Şenliği, Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu, Amatör Çalgıcılar Festivali, Marsyas Festivali, Dünya Ses Günü ve Çocuk Şarkıları Yarışmaları gibi ulusal ve uluslararası ölçekte etkinlikler yapıyoruz. Geçen yıl konser sayımız 112’ydi. Bu etkinlikler arasında en önemsediğimiz etkinlik de bu çalıştay” diye konuştu.

AKÜ Devlet Konservatuvarı müzik öğretmenlerinin yanında

Müzik öğretmenlerinin festival ve şenliklere katılması gerektiğini belirten Türkmen, “Korolar Şenliğine bir koroyla da olsa katılırsanız çok güzel olur. Bu sene arzumuz şehrin çeşitli yerlerinde de konserler vermek. AVM’lerde, şehir merkezlerinde, çocukların okullarında devam ettirmek istiyoruz ancak bunun için desteğinize ihtiyacımız var. Yıl içerisinde istediğiniz zaman bizimle diyalog kurabilirsiniz. Bulunduğu ildeki müzik öğretmenleri ile ilgilenen tek kurum biziz. Bunun bir mecburiyeti yok ancak bizler aynı yolun yolcusuyuz, yol arkadaşıyız. Bize düşen bir iş varsa emir telaki ederiz. Bu gücü arkanızda hissetmenizi istiyoruz ancak bizler de sizi arkamızda görmek istiyoruz ki daha başarılı bir müzik eğitimi gerçekleşsin” diye konuştu.

Teknoloji müzik eğitiminde kolaylıklar sağlıyor

“Müzik Eğitiminde Teknoloji Kullanımı” konulu sunumunu gerçekleştiren Eskişehir Orgeneral Halil Sözer Ortaokulu Müzik Öğretmeni Burak Güyer ise 19. yüzyıldan itibaren hızla gelişen teknoloji ile birlikte müzik alanında gerçekleşen yeniliklerden ve kolaylıklardan bahsetti. Güyer, “Eminim teknolojiyi hepimiz kullanıyoruzdur müzik öğretmenleri olarak. Sınıflarımızda, okulumuzda, iş alanında ya da besteleme alanında kullanımı yaygın. Müzik alanında teknoloji çok yönlü olarak kullanılabiliyor. Ben bu işe ilk olarak bilgisayarda nota yazarak başladım. Bu konular 2000’li yıllarda yaygın değildi, keza bilgisayarlar da bu kadar gelişmiş değildi. Bu şekilde başladık üniversitede. Hatta 90’ların sonunda bilgisayarda nota yazıp matbaalarda kitap haline getirmeye çalışıyorduk ancak şuan bunlar daha kolay” ifadelerini kullandı.

Müzik eğitiminde teknoloji kullanımının çocuklar açısından da önemli olduğunu ifade eden Güyer, “Özellikle müzik eğitiminde teknoloji, çocuğun yaparak ve yaşayarak öğrenmesi konusunda aktifleşmesini sağlıyor. Teknoloji artık yaşamımızın her alanında var. Cep telefonlarımız bile aslında telefon konuşması olan birer bilgisayar. Yeri geliyor ben cep telefonumda notalarımı yazıyorum, hemen bilgisayara aktarıyorum. Pratik çözümler sunabiliyor. Ortaöğretime giriyorum, ortaokul öğrencileriyle çok başarılı çalışmalar yaptık. Artık okullarımızda projeksiyon yok, akıllı tahtalar var. Artık çok rahat bir şekilde bunların bilgisayarlarını da kullanabiliyoruz” diye konuştu.

12. Müzik Eğitimcileri Çalıştayı, Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Emel Funda Türkmen’in “Sınıf Müzik Eğitiminde Kodaly Yöntemine Yönelik Uygulamalar” konulu sunumunun ardından Çavgın Çınkıt’ın gitar resitali ile sona erdi.

16 Ekim 2018, Salı 762 kez görüntülendi