Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsünde Uluslararası Uygulama ve Araştırma Merkezine bağlı Cafe Erasmus’ta TÜBA Asli Üyesi ve Avrupa Birliği COST Bilimsel Komite Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ersöz tarafından “COST Projeleri ve Uluslararası İşbirlikleri” konulu seminer verildi.

İkili işbirliklerinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) 35 ülke ile ortak anlaşmasının olduğunu söyleyen Ersöz, “TÜBİTAK sık sık çağrılar yayınlıyor ikili işbirlikleri ile ilgili olarak. Bu ikili işbirlikleri ile ortak bir çağrı yapıyorsunuz. Bu ortak çağrı ile proje yapıp sunuyorsunuz. Diğeri ise bunların bir üstünde olan COST (Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği) programı var. COST programında ise benzer çalışmaları yapan Avrupalı araştırmacıları bir araya getirilmesi için yürütülen proje ve faaliyetleri kapsamaktadır” diye konuştu. İkili işbirliği, COST programı ve Horizon 2020 dünyanın en büyük sivil AR-GE programı olduğunu ifade eden Ersöz, “Biz burada 130 milyon EURO bir para havuza aktarıyoruz. Aktardığımız bu paradan Türk araştırmacılar yaklaşık olarak yüzde 26’sını aldı. Geri kalan yüzde 74 gibi fon hibe olarak diğer ülkelere gitti. Yedinci çerçevede de yüzde 56 civarında aldık geriye kalanı diğer ülkelere gitti” dedi.

Ersöz, şunları söyledi:

“Horizon 2020’de ise 450 milyon Avro Türkiye ortaya koydu. 80 milyar Avroluk bütçenin 450 milyon Avrosunu biz ödüyoruz. Burada en büyük yük araştırmacılara düşüyor. Dolayısıyla Ufuk 2020’den ne kadar çok pay alırsak ülkemizin hakkını o kadar korumuş oluruz. COST’un amacı yeni, yenilikçi ve disiplinler arası bilimsel bir iş birlik programı. Bütün araştırmacılara açık esnek bir program. Avrupa Birliği ülkeleri var ve Avrupa dışı ülkeler var.”

TÜBİTAK COST’un kurucularından

COST projesinin ülke fonları tarafından kendini finanse ettiğini söyleyen Ersöz, “Bu zamana kadar 45 bin araştırmacı bu COST programına katılmış. Yıllık katma değeri 2 milyar Avro civarında. Özellikle COST projeleri Avrupa araştırma alanının öncelik konularının belirlendiği bir programdır” dedi.

COST’un tarihi hakkında kısa bilgiler veren Ersöz, sözlerine şöyle devam etti:

“COST 1971 yılında kurulmuştur. 35 üye ülke var. TÜBİTAK’ta bunun kurucuları arasındadır. Bilimsel işbirlikte en uzun devam eden bir programdır. Avrupa Birliği ülkelerinin ötesinde Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya gibi araştırmacılarla bir araya geliyorsunuz. Şuan devam etmekte olan COST Aksiyon projesi var. COST’un bütün bilimsel koordinasyon yetkisi de TÜBİTAK tarafından yürütülmektedir. COST’un son yıllardaki hedeflerinden birisi de özelikle Avrupa ülkeleri arasındaki teknoloji, gelecek, kapsayıcılık yapısı, inovasyona yönelik bilimsel araştırma kapsamına yönelik sarmal bir yapısı var.”

Seminere, AKÜ Uluslararası Uygulama ve Araştırma Merkezi (UİM) Müdürü Prof. Dr. Mustafa Güler, UİM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ayhan Erol, AKÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın ve AKÜ öğretim elemanları katıldı.

11 Ocak 2017, Çarşamba 710 kez görüntülendi