Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi kardiyoloji hekimleri bağırsakları besleyen damarında ani tıkanıklık saptanan bir hastayı cerrahi müdahale olmadan sağlığına kavuşturdular.

Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersel Onrat, Prof. Dr. Alaettin Avşar ve Uz. Dr. Volkan Emren’in oluşturduğu ekip tarafından 62 yaşındaki erkek hastaya acil bağırsak anjiyosu uygulandı.

Yapılan anjiyoyla ilgili bilgi veren Emren, hastanın tıkalı olan bağırsak damarının ameliyata gerek duyulmadan “balon anjiyoplasti” adı verilen yöntemle başarıyla açıldığını belirtti. Emren bağırsakları besleyen damarın ani tıkanmasının hayatı tehlike arz edebilecek bir durum olduğunu belirterek, tanı konmaması durumda hastaların kaybedilebileceğini kaydetti. Bu tip vakalarda açık cerrahi girişimin en sık başvurulan yöntem olduğunu ifade eden Emren, “Cerrahi girişim riskli içermektedir. Yaşayan hastaların önemli bir kısmında ameliyat sonrası yaşam kalitesinde ciddi düşme yaşanmaktadır” dedi.  Emren, “Ameliyatsız balon anjiyoplasti işlemi ise genel anesteziye gerek olmadan, kasıktaki damardan girilerek uygulanabilen ve sonucunda tıkalı damarın açılabilmesine imkan vermektedir” diye konuştu. Emren,  hastanede daha önce de başka hastalara başarı ile uygulanmış olan balon anjiyoplasti ile hastaların ameliyat olmalarına gerek kalmadan kısa sürede günlük yaşantılarına dönebildiklerini ve konforlu bir hayat geçirebileceklerini de sözlerine ekledi.

 

01 Mart 2017, Çarşamba 810 kez görüntülendi