Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser ve beraberindeki heyet Afyon-Uşak Zafer Teknoloji Geliştirme Bölgesi Anonim Şirketini (Teknopark) ziyaret etti.

Gerçekleşen ziyarette, Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Tuğrul Kandemir, Teknopark hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de iki farklı ildeki iki üniversite ortaklığı ile kurulan ilk Teknopark olduğunu söyleyen Kandemir, “Anonim şirket bünyesinde bizim 17 tane ortağımız var. Bu ortakların 9’u Afyonkarahisar’dan 8 tanesi de Uşak’tan. Biz sürece 3 üniversite ortaklığında başlamıştık. Malum süreci biliyorsunuz. Sonra iki üniversite ortaklıyla Türkiye’de ilk olan Teknopark yani iki farklı ildeki iki üniversite ortaklığı ile kurulan bir Teknopark oldu” dedi. Kurulduğu anda faaliyete başlayan bir Teknopark olduğunu ifade eden Kandemir, “Manisa resmi olarak bugünlerde faaliyete geçecek ama onayı 2011 yılında almıştı. 5-6 yıl gibi süreçten sonra faaliyete geçtiler. Biz bu binayı istediğimizde Sayın Rektörümüz hemen  bize tahsis ettiler. Dolayısıyla biz Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra hemen arkasından şirketi kurup faaliyete geçtik. Yönetim kurulumuzu oluşturduk 7 kişilik bir yönetim kurulumuz var. 4 üye Afyonkarahisar’dan 3 üye Uşak’tan olmak üzere” diye konuştu.

Bir ay içinde yüzde 100 kapasiteye ulaşacağız

Bir ay içerisinde yüzde yüz kapasiteye ulaşacaklarını söyleyen Kandemir, “Başladıktan sonra 16 ofisimiz vardı. 16 firmaya hizmet verme imkânımız vardı. Şu an bunun 15 tanesi dolu faaliyet gösteriyor. Bir ofisimiz boş. Ama hâlihazırda 2-3 tane proje başvurusu var. Biz 1 ay içerisinde yüzde 100 kapasiteye ulaşacağız. Bu binaya ek alanlar oluşturmaya çalışıyoruz, talepler var. Bir şirketimiz 3 tane ofis istiyor ve boş katlardan bir tanesini ofise dönüştürmek istiyorlar. Bu kapsamda fatura kesip, ticarileşen firmalarımız da var” dedi.

2 milyon üzerinde işlem yapan firmalar var

15-16 tane Teknopark bünyesinde firmanın olduğunu bu firmalarının projelerinin en az yarısının hayata geçeceğini düşündüklerini söyleyen Kandemir, “2 milyon üzerinde işlem yapan firmalarımız var. Bu da Teknopark için iyi bir başlangıç. Bu kapsamda faaliyetleri devam eden sonuçlandırma aşamasına geldiğimiz firmalarımızın projeleri var. Teknopark neticede bir AR-GE merkezi. AR-GE merkezi dediğimiz zamanda her AR-GE’nin hayata geçmesi söz konusu değil. Çünkü adı üstünde araştırma geliştirme burada on AR-GE’den bir tanesi bile faaliyete geçmesi başarı olarak gösterilmekte” diye konuştu.

Farklı alanlardan firmaların olduğunu önümüzdeki dönemde de enerji alanında 1-2 firmanın gelmesini beklediklerini söyleyen Kandemir, şunları söyledi:

“Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneğinde (AFSİAD) bir toplantı yaptık. Biz AFSİAD’a bir öneride bulunduk. Onlarında hoşuna gitti ve desteklediler. AKÜ’de ciddi anlamda bir öğretim üyesi potansiyelimiz var. 2 üniversite ortaklığında olduğu için bizim önde olduğumuz alanlar var Uşak’ın önde olduğu alanlar var. Hocaların AR-GE projeleri var. Hocalar projesini finansman olmadığı için bazen hayata geçiremiyorlar. Ben AFSİAD’a şöyle bir öneride bulundum; hocaların projeleriyle bu sivil örgütleri buluşturalım. Hocalar gelsinler size projelerini anlatsınlar. Sizin aklınıza yatarsa bir havuz oluşsun AFSİAD’da bu havuz desteklesin. Dolayısıyla 20 işadamının parça parça payı olmuş olsun. Ama AFSİAD’ın AR-GE projesi olsun. Bunlar hayata geçtiği zamanda desteklenme ortamı da artar. Önümüzdeki dönemlerde hocaların projeleri ile işadamlarını buluşturma noktasında bir organizasyon yapacağız.”

Üretim için 155-160 bin metrekarelik bir alan

Teknopark’ın yasalar çerçevesinde işadamları ile öğretim üyelerini buluşturma merkezi olduğunu söyleyen AKÜ Rektörü ve Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Solak, “Biz Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak Afyonkarahisar iline Teknopark’ı kazandırdık. Biz şuan da üniversite içindeyiz ama üniversitede değiliz. İnovatif merkez, AR-GE merkezi, üretim merkezi. Bir anonim şirketi şeklinde organize olduk. Doç. Dr. Tuğrul Kandemir güzel bir çalışma sergiledi” diye konuştu. Kredi Yurtlar Kurumu arkasını 155-160 bin metrekarelik bir alanı da fabrika alanı olarak organize ettiklerini ifade eden Solak, şöyle devam etti:

“Burada başta Afyonkarahisar işadamları olmak üzere kim gelmek istiyorsa ofis yer olarak burası, fabrika alanları, üretim alanları olarak da Kredi Yurtlar Kurumu arkasında 155-160 bin metrekarelik bir alanı da fabrika alanı olarak organize ettik. Bu kadar geniş bir alanımız var. Bir ürün elde edilecekse sektörün hangi alanında olursa olsun tarım, sanayi, mermer, makine aklınıza gelen ne varsa yapabileceğiniz geniş bir alanımız var. Ankara-İzmir, Ankara- Antalya otobanının hemen yanı ulaşımı kolay, iletişimi kolay ve bu sene de Bilim ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı proje revizyonunda onaylandı. Çok iyi gidiyoruz. O nedenle biz sayın genel müdürümün dediği gibi Nisan 2016’dan bu yana hızlı ilerledik.”

Teknopark’ta uçucu yağ üretilecek

Üniversite genelinde çok fazla öğretim üyesini derslerinin dışında burada çalışmak için üniversite yönetim kurulunca görevlendirdiklerini söyleyen Solak, “Kiminle, hangi alanda, hangi özellikte inovatif ürün yapacaksanız şuan tam ortamı. Teknopark’ın yanına teknoloji transfer ofisi de kurduk. Teknoloji transfer ofisi yine projelerin olgunlaşması için işadamları ile öğretim üyeleri ve Sanayi Bakanlığı mevzuatını güzelce anlatıp ve projenin hızlıca kabulünü uygulamaya geçişine izin ve imkan veren bir ortam. Biz sevinçliyiz bu alanda memnunuz” diye konuştu.

Mevzuatın öngördüğü kuralların yerine geldiğini Afyonkarahisar ilinin AKÜ bünyesinde Teknopark’a kavuştuğunu belirten Solak, şöyle devam etti:

“15 aktif firma lokasyonda yerini aldı. Çalışmalarına başladı. İşadamlarımız Teknopark’a ilgi gösterdiler. Burada çalışmalarına başladılar. Üniversite yönetimi olarak katkıda bulunuyoruz. Burası üniversitenin bir alanı değil tamamen Bilim ve Sanayi Bakanlığının öngördüğü kanun ve tüzüklere bağlı Teknopark A.Ş olarak çalışan bir birimdir. Onun için kendimizi misafir olarak görüyoruz. Buranın bir genel müdürü, genel müdür yardımcıları var. Sistem kendi işliyor. İnşallah çok güzel projelere imza atacağız. Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin ülke ekonomisine kazandırılması, ticarileşmesi açısından Orman ve Su işleri Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı ürünün üretimi destekliyor. Biz de burada ekilen mahsulden uçucu yağ elde etmek üzere teknoparkımıza uçucu yağ teknolojisi getirmek istiyoruz. Önümüzdeki nisan ayında bunun için resmi ziyaretler yapacağız. Dünyada bu alanda en iyi olan ülkeleri biliyoruz. O ülkelere gidip ürün ve pazarlama yapan şirketlerle ortaklıkları gözden geçireceğiz.”

AR-GE çalışmaları Teknopark içinde üretime dönüşecek

Ziyarette, Teknopark hakkında konuşan ATSO Başkanı Hüsnü Serteser ise Teknopark’ın Afyonkarahisar için özlenen bir gelişme ve özlenen bir oluşum olduğunu söyledi. Serteser, “Bunu hocamla uzun zamandır konuşuyorduk. Ne mutlu ki çok kısa bir zaman içerisinde gerçekleşti. Şu an kapasitesinin ne olduğundan çok ne kadar hızlı gerçekleştiği ve içinin ne kadar dolu olduğu ne kadar işlem yapıldığı önemli. Çok eski teknokentler olmasına rağmen halen daha gelişim hızının yavaş gittiği hatta hiç başlamayan teknokentler var. Bu önemli ama bunda en önemli pay hocam ve üniversite yönetiminin Afyon Kocatepe Üniversitesinin hazır binasını Teknopark’a tahsis etmesi. Burası artık üniversite değil teknopark. Böyle hazır bir tesisi tahsis etmiş olması teknoparkın gelişiminin daha hızlı bir şekilde olmasını sağladı. İnşallah AR-GE çalışmaları teknoparkın içinde üretime de dönüşür” dedi.

 

07 Mart 2017, Salı 540 kez görüntülendi