Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi ve Afyonkarahisar Diyaliz Hastaları Koruma ve Yaşatma Derneği (AFDİDER) işbirliğiyle Dünya Böbrek Günü dolayısıyla bir seminer düzenlendi.

Rıza Çerçel Kültür Merkezinde düzenlenen seminerin açış konuşmasını yapan AFDİDER Başkanı Ahmet Akdağ, 2002 yılında kurulmuş bir dernek olarak böbrek sağlığı ile ilgili farkındalık oluşturmak için çalışmalar yaptıklarını belirti. Akdağ, “Dünya böbrek günü nedeniyle her sene birtakım temalar işlenmektedir ki çocuklarda obezite ve egzersiz de bu yılın teması olarak belirlenmiştir” dedi.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal ise organ bağışının yetersizliği ve öneminin anlaşılmamasından dolayı canların kaybedildiğini söyledi. Köksal, “Bir organ bir hayat kurtarır. Organ bağışı, bir insanın hayatını kurtaracak, bir insana hayat verecek. Bugün ihtiyacı olan organı bulamadığı için yaşamını yitirecek birçok kardeşimiz var. Organ bağışı konusunda herkesi bilinçlendirmemiz gerekiyor” dedi.

Organ nakli bekleyen çok hasta var

AKÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Dündar ise sahip olunan organların değerinin yalnızca kaybedildiği zaman anlaşıldığını belirten Dündar, “Böbrek, bizim günlük yaşam aktivitelerimizi sorunsuz sürdürebilmemiz için çok önemli bir organ. O yüzden toplumda böbrek hastalıklarının bilincini, anlatabilmek, kavramak, erken teşhisi koymak, erken tedaviye başlamak çok önemli. Bu tip toplantılar toplumda bu tür hastalıkların bilincini artırmaya çok yardımcı oluyor. Çünkü birçok organ bekleyen hastalar var. O yüzden bu toplantının çok yararlı olacağına inanıyorum” dedi.

Her 10 kişiden biri kronik böbrek hastası

AKÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sena Ulu ise kronik böbrek hastalığın küresel bir sorun haline geldiğini ve salgın bir hastalık olduğunu söyledi. Ulu, “Dünyadaki bireylerin yaklaşık yüzde 10’u kronik böbrek hastalığına sahip. Türkiye’de durum biraz daha kötü. Bizde toplamımızın yüzde 15,7’inde kronik böbrek hastalığı var. Yani, beraber çalıştığımız, birlikte olduğumuz ya da yolda yürürken karşılaştığımız bireylerin yaklaşık 7 kişiden birinde böbrek hastalığı mevcut” diye konuştu.

Böbrek hastalığının 5 evresinin olduğunu söyleyen Ulu, şöyle devam etti:

“Evrenin 1’den 4’e kadar olan bölümde hastanın hiçbir şeyden haberi olmuyor. Hiçbir şekilde bulgu belirti vermiyor. Son döneme, evre 5’e gelindiğinde bazı bulgu ve semptomlar vermeye başlıyor. Evre 1’den 4’e kadar olduğu dönemde eğer hasta bizi bulabilirse, hastalığının farkına varırsak, takibe gelirse tedavi yapabiliyor ve hastalığı önleyebiliyoruz. Son döneme gelindiğinde ise tedavi ile ilgili bir umudumuz kalmıyor. Çünkü böbrekler iflas etmiş oluyor. Bizim tek gayretimiz hastayı hayatta tutma çabası oluyor.”

Böbrek hastalığı erken tanı ile tedavi edilebiliyor

Böbrek hastalığının çok sinsi bir hastalık olduğunu ve çok sessiz ilerlediğini belirten Ulu, “Bununla ilgili bir çalışma yapılmış; böbrek hastalığına sahip her 10 kişiden 9’u hastalığının farkında olmamış. O yüzden vatandaşlara ve doktorlara büyük iş düşüyor. Eğer erken evrede tanı koyabilirsek tedavi edebiliyoruz, önleyebiliyoruz, durdurabiliyoruz. Çünkü son evreye geldiğinde yaşam kalitesi çok bozuluyor. Ölüm oranı ve maliyet oranı normal bireylere oranla yaklaşık 10-30 kat arasında artmakta. Oysaki çok basit kan ve idrar tahliliyle tanı konulabiliyor. Sadece 5 dakikanızı ayırmanız yeterli” diye konuştu.

Tuz tüketimin azaltılması gerektiğini vurgulayan Ulu, şöyle devam etti:

“Dünya Sağlık Örgütü önerisine göre bir günde yaklaşık 6 gram tuz tüketilmeli. Türkiye’de kişi başına 17 gram tuz tüketiliyor. Tuzu vücuttan atabilen tek organ böbrekler. Üç kat çalışması gerekiyor. Böbreğin yeterli çalışabilmesi için su tüketimi çok önemli. Metabolizmanın artıklarını vücuttan atabilmek için yeterli suya ihtiyacı var. Günde 2-3 litre sıvı tüketimi önemli. Kilo sorununuz, sigara ve alkol alışkanlıklarınız varsa bunlardan kurtulmak son derece faydalı olacaktır. Risk faktörü yoksa yılda bir tarama yeterli, eğer risk faktörünüz varsa 3 ayda bir kontrol öneriyoruz. Erken tanı her zaman hayat kurtarıyor.”

Konferansa, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu Özkal, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, AKÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Dündar, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Nilgün Keçecioğlu, AKÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Sena Ulu, AKÜ Tıp Fakültesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sinan Kazan, AKÜ Tıp Fakültesi Diyetisyeni Çağrı Kitiş ve çok sayıda davetli katıldı.

 

13 Mart 2017, Pazartesi 677 kez görüntülendi