Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Eğitim Fakültesinde Necmi Sarıyer tarafından “100 Yıldır Bitmeyen Savaş: Çanakkale” konulu konferans verildi.

Abdullah Kaptan konferans salonunda gerçekleşen konferansta, Çanakkale’deki muhtelif şehitliklerin olduğunu ifade eden Sarıyer, “Bunlardan biri de Sargı Yeri Şehitliğidir. Sargı Yeri Şehitliği cephede yaralanan askerin tedavisinin yapıldığı, tepenin arkasında bombanın düşme ihtimali zayıf olan bir yerde oluşturulmuş bir sahra hastanesidir. Dünya harp kurallarına göre hastaneler ve sargı yerleri bombalanmaz. Düşman dahi bombalamaz. Maalesef bizim düşmanlarımız mertçe savaşmıyor. Bizim düşmanlarımız kalleş. İngilizler bizim bu sargı yerini de bombalıyorlar. Burada pek çok yaralı hatta esir aldığımız İngiliz yaralılar dahi var” diye konuştu.  Sargı Yeri Şehitliği yanından kale gibi yapılmış Nuri Yamut Şehitliği olduğunu söyleyen Sarıyer, “Bu şehitliği Genelkurmay Başkanlığı yapmış. 1950’li yıllarda Nuri Yamut Paşa o bölgede vazife almış. 1955 yılına kadar bu bölgeye hiçbir Türk giremiyordu. Gelibolu yasak bir bölgeydi. Bir rivayete göre 5 bin bir rivayete göre 15 bin şehidimizin iskeletiyle Nuri Yamut Paşa ormanda dolaşırken karşılaşıyor. Savaştan sonra toplanmamış bu iskeleti topluyorlar. Bu topladığı şehitlerimizin kemiklerini Nuri Yamut Paşa, şehitliğinin içine defnediyor” dedi.

18 Mart tarihinin Türkiye’de iki ayrı tarihte kutlandığını söyleyen Sarıyer, “18 Martta biz kutlarız. Bir de 24 Nisanda Anzaklar kutluyor. Anzaklar 28 bin kilometrenden geliyorlar. Geçen sene 15 bin kişi geldi. Yaşlılar değil, esas gençler geliyor.  18 Mart günü İngiliz ve Fransız donanması boğazımıza girdi. Her bir gemide 56 top olan 16 büyük gemi vardı. Bizim karadaki mevzilerde toplam 130 topumuz vardı. Onların topunun menzili 15 kilometre, bizim toplarımızın en uzun menzili 8 kilometreydi” ifadelerini kullandı.

AKÜ öğretim elemanları ve öğrencilerinin katıldığı konferans, soru-cevap ile sona erdi.

20 Mart 2017, Pazartesi 657 kez görüntülendi