Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Abdullah Kaptan konferans salonunda Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Okan Bozyurt tarafından “Dünya İklim Sistemi” adlı konferans verildi.

Konferansın açış konuşmasını yapan Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özdemir, Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle bu konuda farkındalık yaratılması amacıyla suyun önemi hakkında pek çok etkinlik düzenlendiğini belirtti. Özdemir, “Coğrafyacılarda su ile ilgili çok sayıda araştırma yapmaktadır. Bugün dünyada suyun önemi denilince özellikle içme suyu ve sulama suyu ihtiyacı kaliteli ve temiz su kaynaklarına erişim tüm canlıların temiz sudan istifade etmesi konuları ön plana çıkmaktadır” dedi.

Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Okan Bozyurt ise güneşin, okyanus atmosfer sistemi, ormanların karbondioksit salınımı dengelemedeki rolü, sulak alanlar ve daha birçok faktörün ana kaynağı olduğunu kaydetti. Bozyurt, “Son 5 bin yıllık döneme bakıldığında güneş aktiviteleri ile dünyadaki buzun ilerlemeleri ve gerilemeleri ile bir ilişki var. Güneş aktivitelerinin yükseldiği dönemlerde buzullarda bir gerileme meydan gelmiş. Tam tersine güneş aktivitelerinin azaldığı dönemlerde de buzullarda bir ilerleme meydana gelmiş. Buzulların ilerlemesi ile güneş aktiviteleri ters orantılı” diye konuştu. 400 yıllık dönemde ise güneş aktivitelerinin günümüze kadar olan sıcaklık salınımlarını da içerdiğini ifade eden Bozyurt, şöyle devam etti:

“1650 ile 1700 yılları arasında özellikle güneş aktivitelerinin hemen hemen sınırlandığı bir dönem var. Dünya’ya ulaşan güneş enerjisi miktarı minimal düzeyde seyrediyor. 1650’den sonra sıcaklıkların düşüş yönünde zirve yaptığını görüyoruz. İngilizler buna 17. yüzyıl soğukları adını veriyor. Daha sonra 1700’lerden itibaren güneş aktivitelerinde genel anlamda bir yükselme var fakat bu yükselme yetersiz bir yükselme sıcaklıklara da yansımış durumda. 1800’lerden sonra sıcaklıklarda ciddi anlamda bir azalma var. 1800’lerdeki bu azalmanın tek nedeni güneş aktiviteleri değil.”

Okyanus atmosfer sistemi iklimi etkiliyor

Dünyanın iklimini kontrol eden ana etmenlerden birinin de okyanus atmosfer sistemi olduğunu söyleyen Bozyurt, “Bütün sistem hemen hemen bu akıntı sistemlerinin üzerine kurulmuş ama bununda temelinde yatan gezegensel faktörler var. Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesinden oluşan ve daimi olan bir takım rüzgar sistemleri var. Özellikle Ekvatorda devamlı bir termik basınç vardır. Ekvatorda daima yukarı çıkan hava tabakası daha sonra troposfer üst katlarında ikiye ayrılır. Dönenceler üzerinde alçalmaya başlar. Dönenceler üzerinde alçaldıktan sonra oradan rüzgarlar yeryüzünde ikiye ayrılır. Bir kısmı dönencelerden kutuplar yönüne gider Batı Rüzgarları olarak adlandırılır. Diğeri de dönencelerden Ekvator üzerine gelir ki buna Alizeler Kuşağı adı veriyoruz” dedi.

AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri katıldığı konferans soru-cevap ile sona erdi.

22 Mart 2017, Çarşamba 490 kez görüntülendi