Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Kongre Merkezinde (AKM)  Afyonkarahisar Belediyesi ile Cihannüma Derneği işbirliğinde düzenlenen konferansta Başbakanlık Başdanışmanı Cihannüma Genel Başkanı Mustafa Şen,  tarafından ‘Yeni Türkiye Yolunda Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ anlatıldı.

Konferansın açış konuşmasını yapan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, bir süredir sahada insanlarla birlikte olduklarını insanlarında büyük ölçüde sistemi kavramaya başladıklarını gördüğünü kaydetti. Çoban, “Sadece körü körüne ‘hayır’ diyen belli bir grubun bir takım yanlış bilgilerle, vatandaşlarımız nezdinde ‘kıyak emeklilik yapacaklar, kıdem tazminatlarını iptal edecekler, işçi haklarımızda geriye dönüş olacak, emeklilik yaşları 75’e çıkartılacak’ vb. iftiralar dışında halkımızın sistemi anlayama başladığı gördük. Bu da bizim için memnuniyet verici bir gelişmeydi” dedi.

Güçlü Türkiye’ye güçlü liderlik lazım

Başbakanlık Başdanışmanı ve Cihannüma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mustafa Şen ise Cumhurbaşkanlığı sisteminin getirilmesiyle Türkiye’nin daha çok güçleneceğini ve dünyada daha çok söz sahibi bir ülke haline geleceğini belirtti. Şen, “Büyük Türkiye var, güçlü Türkiye var. Bu güçlü Türkiye’ye güçlü bir liderlik lazım. Bir üçgenimiz var, güçlü liderlik, büyük Türkiye ve yüksek milli duygular. Türkiye bu üçgende olacak. Türkiye’de, hızlı düşünebilen, hızlı kararlar alabilen, güçlü bir şekilde onu uygulayabilen liderliğe ihtiyaç var. Yani tek bir araba, tek direksiyon ve gaza basıp gideceğiz” diye konuştu. İki direksiyonu olan bir araba üzerinden örnekler vererek hiç kimsenin iki direksiyonu olan bir araba sahibi olmak istemeyeceğini söyleyen Şen, şöyle devam etti:

“Böyle bir araba olsa ve iki şoför farklı yönlere gitmek istese kaza olur. Türkiye’de 9 darbe oldu ve darbeciler her zaman bu iki direksiyon arasındaki boşluktan arabaya girdi. 15 Temmuz’un en önemli amaçları hükümeti düşürmek, genelkurmayı düşürmek, ve iç savaş çıkartmaktı. 15 Temmuz’a, 17-25 Aralık’a, Gezi’ye, Kobani olaylarına ikili ya da üçlü bir koalisyon hükümetiyle, iki direksiyonlu bir arabayla yakalansak ne olurdu? 28 Şubat’a Türkiye, bir koalisyon hükümetiyle yakalandı ve düşürdüler. Sonra birkaç yıl içinde ülke battı.”

Cumhurbaşkanı en üstte olacak

Cumhurbaşkanlığı başkanlık sisteminin koalisyonları ve vesayet anlayışını ortadan kaldıracağını ifade eden Şen, “Türkiye 15 Temmuz’a koalisyonla yakalansaydı ne olacaktı? Türkiye 17-25 Aralık darbesine koalisyon hükümeti ile yakalansaydı ne olacaktı? Bunları kimin, niye yaptığını da biliyoruz. 17-25 Aralık’a, 15 Temmuz’a, gezi sürecine koalisyon hükümeti ile yakalansaydık ne olacaktı? Ülke işgal altında olurdu, iç savaş çıkardı” ifadelerini kullandı.

Başkanlık sisteminden krallık çıkmayacağını başkan ya da Türkiye modeli Cumhurbaşkanlığı siteminde, cumhurbaşkanının en üstte olacağını belirten Şen, şöyle devam etti:

“En üstün üzerine daha ne koyacaksın? Ama parlamenter sistemde öyle değil. Parlamenter sistemde başbakan var. Başbakanın üzerine sultan koyabilirsiniz, kral koyabilirsiniz, padişah koyabilirsiniz ya da cumhurbaşkanını koyabilirsiniz. Ama hakikat değişmez. Cumhurbaşkanlığı sisteminde krallık olmaz, yapı buna müsait değil. Cumhurbaşkanlığı sistemiyle Türkiye kendini kazanacak. Türkiye bu sistemle yönetilmeye başlandığında kendini geri kazanacak. Bu vesayet odaklarını 15 Temmuz’da gömmüştük. 16 Nisan’da da mezar taşlarını dikelim ve bu iş bitsin.”

Konferansa, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, , AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, Cihannüma Derneği Afyonkarahisar İl Temsilcisi Prof. Dr. Murat Peker, dernek yöneticileri, AKÜ öğretim elemanları ve öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.

Programın sonunda Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve Cihannüma Derneği Afyonkarahisar Temsilciliği tarafından Başbakanlık Başdanışmanı ve Cihannüma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mustafa Şen’e gecenin anısına hediye takdim edildi.

 

22 Mart 2017, Çarşamba 478 kez görüntülendi