Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü tarafından “Yaşayan İstatistik” konulu panel düzenlendi.

Erdal Akar konferans salonunda gerçekleşen panelde konuşan Hacettepe Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağdaş Hakan Aladağ, kitaplarda istatistik tarihinin 17. yüzyıla dayandığını söyledi. İstatistiğin insanoğlunun varlığı ile eşzamanlı olduğunu söyleyen Aladağ, “İnsanoğlu var olduğu andan itibaren mağara duvarlarına resimler çizmiştir. Kaç tane hayvan olduğunu çokluktan anlamak için o kış elinde ne kadar malzeme olduğunu görmek için bu resimleri çizdiler. Biz buna betimsel istatistik deriz. Yani, tanımlayıcı istatistik deriz. Çünkü insanlar, diğer kış ona göre hazırlanacak elinde sayı yok ama şekilsel olarak bunları görecek” dedi. İstatistik biliminin  rassallığın boyutları ile ilgilendiğini ifade eden Aladağ, “Rassallık, gerçekliğe tam olarak ulaşmamızı engelleyen, araya giren, bozukluklar, bilinmeyenler, eksiklikler hatalardır.  Rassallığı olabildiğince azalttığınızda tam gerçekliğe ulaşırız. Biz de veriden tam gerçekliğe ulaşmaya çalışıyoruz. İstatistiğin tanımı artık değişti. Bilimde soru değişmez, bilimde cevap her zaman değişir. Önce deterministti, sonra olasılık şimdi ise hesaplı yöntemler ve bulanık mantık işin içine girdi devamlı değişiyor daha iyiye gitmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

AKÜ Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmet Doğan ise “Bugün, Yarın ve Her Zaman İstatistik” konulu konuşmasında disiplinler arası geçişi sağlayıp hedefe kolay ulaştırdığı için istatistik biliminin cazip olduğunu söyledi. Doğan, “Herkes bu yüzden istatistik alanına göz dikiyor. Endüstri Mühendisleri, ekonometristler, halk sağlığı uzmanları mesleğimize göz dikmişler. Herkes bir tarafımızı alıyor. Bunlardan kurtulmanın yolu daha kompleks hale getirmek. Zorlaştıralım, öğrenemesinler. Artık bilgisayar ve kitaplar olduğu için istatistikçiye ihtiyaç duyulmuyor. Bu yüzden işi kompleksleştirmek gerekiyor. Belki çok daha doğru sonuçlar veren daha karmaşık yöntemler işin içine girerse bizim mesleğimize saldırmaktan vazgeçerler” ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birdal Şenoğlu ise soru-cevap şeklinde hayat ve meslek tecrübelerini öğrencilerle paylaştı.

Panele, AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış, AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sinan Saraçlı, AKÜ öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

25 Nisan 2017, Salı 1098 kez görüntülendi