Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ)  Teknoloji Transfer Ofisi tarafından projelendirilen Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KUSİ) Sanayi, Laboratuvar ve Akademisyen Bilgi Sistemi’nin tanıtım toplantısı yapıldı.

Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantının açış konuşmasını yapan AKÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu, teknoloji transferinin, teknolojik yeniliklerin üçüncü kişilerin kullanımına sunulduğu ticarileşebildiği ve gerçekleştirilen faaliyetlerin sözleşmelerle yürütüldüğü süreçlerin tamamı olduğunu söyledi. Teknoloji transfer edilmesi esnasında çok sayıda etkin destek tedbirlerine gereksinim duyulduğunu söyleyen Hocaoğlu, “Teknoloji hem fiziki hem de fiziki olmayan süreçlerden oluşuyor. Fiziki süreçler makine teçhizat anlamında bir AR-GE yapma sonrasında geliştirdiğimiz kısmı oluşturuyor. Makine teçhizatların imalatı ve üretilmesi fiziki süreçleri içinde barındırıyor. Fakat asıl önemli olan fiziki olmayan süreçler. Fiziki olmayan süreçler ise o makine ve teçhizat geliştirilirken gerçekleştirilen AR-GE faaliyetlerinin tamamı. Dolayısıyla fiziki olmayan süreçlerin geliştirilmesi oldukça karışıktır” diye konuştu. Türkiye’de teşvik ve destek mekanizmaları politika yapıcılarının çok güzel politikalarıyla iyi noktalarda olduğunu söyleyen Hocaoğlu, “Ülkemizde gerçekleştirilen AR-GE çalışmalarının niteliğini ve niceliğini arttırmak amacıyla tüm paydaşların gereksinimleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak kurgulanmış ve hayata geçirilmiş çok sayıda teşvik ve destek mekanizması bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

42 adet sanayi kuruluşu ziyaret edildi

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş ise bilime, teknolojiye, AR-GE ve inovasyona kaynak ayıran ülkelerin diğer ülkelere göre daha üstün konumda olduklarını söyledi. Sağbaş, “AR-GE ve inovasyon ekosisteminin kurulması ve sürdürülebilmesi, kalkınmaya büyük katkı sağlamaktadır. Ekosistemin sürdürülebilmesini için kamunun üzerine düşen görevler bulunmaktadır. Bu kapsamda kamu-üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi gelmektedir” diye konuştu. Kamu-üniversite-sanayi işbirliğinin stratejisi ve eylem planı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda hazırlandığını söyleyen Sağbaş, şöyle devam etti:

“2016 yılında Afyonkarahisar ilinde 13 tanesi KOSGEB il müdürlüğünce koordinasyonu yapılmış 42 adet sanayi kuruluşu hem üniversitemiz adına hem de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adına ziyaret edilmiş. Devletimizin sunmuş olduğu AR-GE destek mekanizmaları ile üniversitemiz insan kaynağı ve araştırma altyapısı hakkında bilgiler verilmiştir. Yapılacak olan AR-GE çalışmalarında üniversitemiz işbirliğine açıktır. Bunun yanında KÜSİ il planlama kurulu toplantıları gerçekleştirilmiş, AR-GE reform paketi tanıtımı ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekleri tanıtım toplantısı, bireysel girişimcilik destek programları tanıtım semineri, TGB ziyaretleri yapılmıştır. Ayrıca üniversitemizdeki öğretim üyeleri ziyaret edilerek endüstriyel AR-GE konusunda ve AR-GE teşvik mekanizmaları konusunda da bilgilendirme yapılmıştır.”

AKÜ son derece önemli görev ifa ediyor

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Dr. Adem Uslu ise KÜSİ toplantılarının üçüncüsünü gerçekleştiğini söyledi. Uslu, “2. toplantımızda kamu-üniversite ve sanayiciyi bir arada buluşturacak bir arada onların çalışmalarına zemin hazırlayacak bir web portalı tasarımı demo şeklinde üniversite hocalarımız tarafından bize sunulmuştu. Hazırlanmış olan bu web portalı aracılığıyla sanayicimizin ve yatırımcımızın son derece işine yarayacak, onlar açısından faydalı olacak. Bu web portalı aracılığıyla Afyonkarahisar’da üniversite ve sanayiciler arasında önemli bir adım atma noktasındayız” dedi. AKÜ’nün 50 bine yakın öğrencisi ve ilçelerdeki meslek yüksekokul kampüsleriyle il merkezindeki farklı üç noktadaki kampüsüyle Afyonkarahisar açısından son derece önemli bir görevi ifa ettiğini belirten Uslu, şunları söyledi:

“Üniversitemiz Ahmet Necdet Sezer Kampüsünde açmış olduğu Teknopark ile yatırımcıyı, sanayiciyi ve üniversiteyi özellikle inovasyon konularında buluşturma konusunda hakikaten önemli bir görev ifa ediyor. Başarılı bir şekilde Teknopark faaliyetlerini sürdürüyor. Bu çerçevede üniversitemiz ilimiz yatırımcısına sağlamış olduğu desteği çok daha geniş bir zeminde, bir bilgisayar başında, bir akıllı telefon tuşu başında ilimiz ve ülkemizde yatırımı düşünen bütün yatırımcılarımıza, sanayicilerimize fayda sağlıyor.”

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Sanayi, Laboratuvar ve Akademisyen Bilgi Sistemi  (http://tto.aku.edu.tr) AKÜ öğretim elemanı Uzman Mehmet Yalvaç tarafından uygulamalı bir şekilde anlatıldı.

Toplantıya, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Dr. Adem Uslu, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş, AKÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu, AKÜ Teknoloji Transfer Ofisi (SİTTO) Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Barış Gökçe ile yatırımcılar ve AKÜ öğretim elemanları katıldı.

26 Nisan 2017, Çarşamba 534 kez görüntülendi