Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) tarafından Korel Termal Otel’de Afyonkarahisar 3’üncü KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) Zirvesi düzenlendi.
Zirveye Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Yu Hongyang, Afyonkarahisar AK Parti Milletvekilleri Ali Özkaya ve Hatice Dudu Özkal, Afyonkarahisar Belediye Başkan Vekili Mahmut Karcı, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, il müdürleri, TOSYÖV yöneticileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve davetliler katıldı.
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz’ın yaptığı açış konuşmasında katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gerektiğini söyledi. Tutulmaz, “İhracatta katma değeri daha yüksek ürünlere ağır ağır geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizin ihracatındaki bir kilogramın karşılığı olan miktar ile bizim kendi ilimizin ihracatındaki bir kilogramı karşılaştığımızda üçte bir düzeyindeyiz. Bizim öncelikle ülkemizin ortalamasını tutturmamız ve daha sonra da ülkemizin de ortalamasının üzerine çıkmamız gerekir” diye konuştu.
Afyonkarahisar’da 12 bin 500 KOBİ var
Afyonkarahisar’da on iki bin beş yüz dolayında KOBİ ve yetmiş bine yakın çalışan olduğunu ifade eden Tutulmaz, Afyonkarahisar’ın termal kaynaklar yönünden zengin olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:
“Termalin getirdiği yan alanlarda da aktif bir şekilde Kobilerimizin faaliyet göstermesi gerekir. Bu zenginliğimizi farklı yönlerde kongre turizminde, fuar turizminde, sağlık turizminde ve diğer alanlarda iyi bir şekilde kullanmamız gerekir. Bu yönüyle de Kobilerimiz özel bir gayret gösterirlerse ülkemizin ve tabii özellikle de ilimizin kalkınmasına önemli bir katkı sağlamış olurlar. Ben herkese katılımları için tekrar teşekkür ediyorum. Bu toplantının ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, sizlere selam ve saygılarımı sunuyorum.”
İhracat dengesi sağlanmalı
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise AK Parti Hükümeti olarak Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki işbirliğini arttırmak istediklerini söyledi. Eroğlu, “Çin’den bu yıl Ağustos ayına kadar ithalatımız on dokuz milyar dolar civarında ama ihracatımız çok düşük iki milyar dolar civarındadır. İthalat ile ihracat arasında çok büyük fark var. Özellikle Çin ile ticari münasebetlerimizde aradaki ithalat ihracat dengesini gözeterek ihracatımızı arttırmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Çin gelişiyor ama Türkiye’de çok gelişiyor” diye konuştu.
Afyonkarahisar’a 16 milyar TL yatırım yapıldı
İhracatı Türkiye Cumhuriyet’inin yüzüncü yılında beş yüz milyar dolara yükseltmek istediklerini ifade eden Eroğlu, şunları söyledi:
“Biliyorsunuz 2018 yılı Çin’de Türkiye yılı olarak ilan ediliyor. Hem Türkiye’yi tanıtalım hem de özellikle Türkiye açısından bir hamle yapalım. Biliyorum Büyükelçilerin bu konuda büyük gayretleri var. Sayın Büyükelçilerim gerçekten dinamik ve kararlı bir şekilde Türkiye ile Çin arasındaki işbirliğini geliştirmek için büyük gayret sarf ediyorlar. Değerli dostlar tabii Afyon çok gelişiyor. Şu ana kadar biz 16 milyar TL’lik yatırım yaptık. Bütün baraj, gölet, sulama tesisleri, köprüler, yollar, hastaneler, altyapı, spor tesisleri, eğitim tesislerinin hepsi yapıldı. Bunları burada anlatmayacağım. Mademki turizmi geliştireceğiz şu anda Dünya’nın en büyük turizm merkezlerinden birisi Afyonkarahisar. Sağlık turizminde önemli bir noktaya geldik, kongre turizminde gerçekten bir mesafe aldık, spor tesislerinde keza ilerliyoruz. Bir de şunu ifade edeyim, tamamlayıcı tıp dediğimiz Tıbbi Aromatik Bitkiler ve bunların ihracatında, önemli bir ihracat kaleminiz var. Ancak şunu da belirtmeliyim, şifalı bitki dediğimiz Tıbbi Aromatik bitkiler Türkiye’de Kıta Avrupa’sından daha fazla. Afyonkarahisar nasıl yolların kesişme noktası ise aynı zamanda iklimlerin de kesişme noktası olduğu için ilimizde çok fazla şifahi bitkiler var. Bu yüzden biz Afyon’da Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi kurduk. Bu merkezi de ziyaret edebilirsiniz. Çin bu konuda çok mesafe kat etti. Sürekli ilaç satıyor. Gidenler bavullarına ilaç dolduruyor. Buradan da Çinli yatırıcımlar gelip, paketleyip, Dünya’ya pazarlayabilir. Tıbbi Aromatik Bitkiler açısından bir pazar imkânı var. Yatırımlar açısından Türkiye’de en çok teşvik alan il Afyonkarahisar. Hükümetimiz Afyonkarahisar’a çok önem veriyor.”
Protokol konuşmalarının ardından, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın moderatörlüğünü yaptığı “KOBİ ve Girişimcilere Destek Sağlayan Kuruluşlar” paneline geçildi.
Panelden önce kısa bir konuşma yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, zirveyi destekleyen kuruluşlardan biri olarak zirvede yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Solak, “Üniversite olarak şehrimizin gelişmesine yönelik bu tür çalışmalara, girişimcilere katkıda bulunmak üzere her zaman destek vermeye özen göstereceğiz” dedi.
Panelin 1. oturumu KOSGEB Müdürlükleri Koordinasyon Daire Başkanı Erdal Çınar, LOGO Yazılım İcra Kurulu Üyesi Akın Sertcan, TÜBİTAK TEYDEB Bilimsel Programlar Başuzmanı Taylan Mete Aksoy, Afyonkarahisar Kredi Garanti Fonu Müdürü Veli Doğan, T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Uzmanı İsmail Bozdemir tarafından yapılan sunumlar ile sona erdi.