Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından Patent Farkındalık Semineri düzenlendi.
İbrahim Küçükkurt konferans salonunda düzenlenen seminere AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş ile beraber çok sayıda akademik personel katıldı. Seminerde patent kavramı, buluşlara patent verilebilirlik şartları, buluş sahibinin hakları, patent verilme süreçleri ve patent hakkının sona erme sebepleri konularında bilgilendirmede bulunuldu.
Destek Patent firmasında Patent Vekili ve Özel Statülü Müşteriler Müdürü Hakan Özcan, seminerde yaptığı konuşmada buluş kavramının çok eskiye dayandığını ifade etti. Özcan, “Var olan ürünleri ülkemize getirmek, var olan kavramları ülkemize getirmek buluş olarak tanımlanmıyor. Patent ise mevcuttaki buluşlar için belirli bir süre ile verilen bir tekel hakkıdır. Sizden başka kimse bunu üretemiyor, kullanamıyor, satamıyor, ithal veya ihraç edemiyor. Sizin tekelinize verilmiştir. Esasında çok da tartışılan bir şeydir, bazı durumlarda tekel oluşturduğu için olmalı mı olmamalı mı diye ben bile soruyorum” dedi.
Patent sistemi gelişmemiş ülkelerin sanayileri daha kötü
Özcan, patent sisteminin gelişmiş ülkelerde çok daha iyi işlediğini ve bu konuda gelişmiş ülkelerin örnek alınabileceğini belirtti. Özcan, “Patent sistemi olmayan ülkeleri düşündüğümüzde sanayileri daha kötü. Patent sistemini kullanan ülkeler ise daha gelişmiş ülkeler. Bir süreç var ara bir süreç. Orada biraz kontrollü ilerlemek gerekiyor. Teknoloji transfer ofisleri ve üniversitelerin destekleri gerekiyor. Bu yüzden patent yapan ve yapmayan ülkelere bakarak onların durumlarına bakarak hareket edebiliri” diye konuştu.