Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, jeotermal turizminde Afyonkarahisar’ın tecrübelerinden faydalanılması amacıyla Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) tarafından Kırşehir’de düzenlenen “Fizik Tedavi-Rehabilitasyon, Termal Tedavi ve Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Çerçevesinde Sağlık Turizmi Çalıştayı”na katılarak AKÜ’nün başta fizik tedavi ve rehabilitasyon alanı olmak üzere jeotermal kaynaklardan istifade alanlarını anlattı.
Çalıştayda konuşan Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Kırşehir’in jeotermal konusunda son derece önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, Ahi Evran Üniversitesinin bu potansiyelin üretim ve istihdama dönüştürülmesi için yaptığı çalışmaları önemsediklerini söyledi. Avrupa’da, çok uzun yıllara dayanan bir jeotermal sağlık turizmi tecrübesi olduğunu anlatan Bahçeci, “En etkilendiğim yerlerden biri Çek Cumhuriyeti’ndeki jeotermal tesistir. Gazı Mustafa Kemal Atatürk’ün de bir süre tedavi gördüğü merkez, jeotermal sağlık turizmine hizmet eden merkezlerden bir tanesi. Elizabeth Kür Merkezi diye bir yer. Orada bir küveti sorduk, 80 yıllık, musluk sorduk 100 yıllık dediler. İnsanlar Avrupa’da 100-150 yıldır bir sistem oturtmuş ve hizmet ediyor. Çok uzun süreli bir kültürün sonucu bugün o noktaya gelmişler. Biz hemen birkaç senede her şey olsun, bitsin istiyoruz” diye konuştu.
Amaç Afyonkarahisar’ın tecrübelerinden istifade etmek
Kırşehir’deki jeotermal yatırımlar konusunda diğer illerle iş birliği içinde olmaya gayret ettiklerini dile getiren Bahçeci, jeotermal konut ısıtma altyapısını Afyon Jeotermal Turizm ve Ticaret A.Ş. ile yürüttükleri ve çalışma sonunda yenilediklerini aktardı. AEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan, Yükseköğretim Kurulunun 5 pilot üniversitesi arasına AEÜ’nün “jeotermal ve tarım” konularında dâhil olduğunu ifade ederek, bu alanda Afyonkarahisar’ın tecrübelerinden faydalanmak için çalıştay düzenlediklerini belirtti. Jeotermalin kullanımı ve katkıya dönüştürülmesi için hazırladıkları projelerin Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklendiğini vurgulayan Karakaya, şöyle konuştu:
“Afyonkarahisar, birçok alanıyla jeotermalin kullanımında bir tecrübeye ulaşmış. Üniversite olarak bu tecrübelerden faydalanarak, benzer perspektifleri ilimize ve üniversitemize taşımak için böyle bir çalıştayı tertip ettik. Çalıştaylarla hedeflerimizi belirleyeceğiz ve yolumuzu seçeceğiz. Pilot üniversitede başlıklarımızdan biri jeotermal. Sporcu sağlığı merkezi, geleneksel ve tamamlayıcı tıp projeleri de bu konseptin içinde olacak. Yine jeotermalin kullanıldığı yeni bir alışkanlık oluşturacak organize sera bölgeleri inşa edilmesinin önünün açılması da hedeflerimiz arasında. Uzmanlardan aldığımız bilgileri planlara dönüştürerek, el birliği ile jeotermal konusunda katma değer ve fayda üreteceğiz.”
Konuşmaların ardından gerçekleştirilen oturumda, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Demirkapu, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidrokilimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, Afyonkarahisar ve Türkiye’deki jeotermal sağlık turizmi ile ilgili sunumlar gerçekleştirdiler.
Solak, çalıştay kapsamında ziyaret ettiği Ahi Evran Üniversitesinde mevkidaşı Prof. Dr. Vatan Karakaya’yı da ziyaret ederek üniversitede yürütülen çalışmalara ilişkin bilgiler aldı.