Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından, “Girişimcilik” dersi kapsamında “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Sertifikası” almaya hak kazanan öğrencilere sertifikaları verildi.
Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen sertifika törenine AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş, KOSGEB Afyonkarahisar Merkez Müdürü Cemil Bahçe, İİBF Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Diriliş Ertuğrul Dizi Yapımcısı ve TEKDEN Film Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kemal Tekden, il müdürleri, AKÜ öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
“Girişimcilik dersini uygulayan ilk fakültelerden biriyiz”
Programın açış konuşmasını gerçekleştiren AKÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin 5 bin 500 öğrencisi ile AKÜ’nün en büyük fakültesi olduğunu söyledi. Büyük fakülte olmanın beraberinde bazı sorumluluk ve yükümlülükler getirdiğini belirten Kandemir, “Bizim fakültemiz üniversitemizin de kurucu fakültesidir, yani çekirdeğini oluşturmaktadır. Dolayısıyla hem geçmişiyle hem de öğrenci ve öğretim elemanı sayısıyla üniversitemizin en büyük fakültesidir. Geçmişten bugüne gelen bu sorumlulukla beraber, eğitimdeki kalitemizi öğrencilerimizin başarısıyla taçlandırmak istiyoruz. Bu çerçevede belki Türkiye’de ilk defa üniversitelerde girişimcilik konuşulmazken, girişimcilik dersini uygulayan fakültelerden bir tanesiyiz. Yaklaşık 13-14 yıldır aralıksız bu eğitimi veriyoruz” diye konuştu. Girişimcilik eğitimi alan öğrencilere KOSGEB’in girişimcilik sertifikası verdiğini ifade eden Kandemir, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu çerçevede biz birkaç yıldır bu eğitimle beraber öğrencilerimize sertifika veriyoruz. Bu sertifikalarla beraber mezun olan kendi işlerini kurmak isteyen öğrencilerimiz KOSGEB’in herhangi bir eğitimine tabi olmadan 150 bin civarında bir destekle kendi işletmelerini kurma imkânına sahipler. Bu eğitimde herkesi iş sahibi olsunlar ya da kendi işyerlerini kursunlar noktasında değerlendirmiyoruz. Çünkü girişimcilik sadece kendi işini kurmak değildir. Girişimcilik, hayatın her noktasında insanların sahip olması gereken özelliktir. Girişimcilik denildiğinde sadece kendi işinizi kurup faaliyet göstermeniz kastedilmiyor. Hayatın her alanında girişimci olmanız gerekiyor. Dolayısıyla hangi noktada olursanız olun farklı bir bakış açısı ve farkındalık ortaya çıkarma noktasında farkı ortaya koyabildiğinizde sizde girişimci sayılırsınız.”
1,5 milyon KOSGEB desteği
KOSGEB Afyonkarahisar Merkez Müdürü Cemil Bahçe ise girişimcilikle ilgili olarak 2002-2003 yıllarında üniversitelerde program yapmaya başladıklarını söyledi. Bahçe, “O zamanlar eğiticileri ihale yoluyla dışarıdan bulur getirirdik. Örnek girişimciler getirirdik. Kısaca yaşamla ilgili bir şeylerden bahsetmek istiyorum. Bizim mezuniyetimizde böyle imkanlar yoktu. Okulu bitirdiğimizde ya bir siyasinin peşinden ya da bir işadamının peşinden koşardık. Fakat şimdi devletimiz sağ olsun böyle birilerinin peşinden koşmak değil de mezuniyetin sonrasında kendi işini kurmak isteyen girişimcilere çok güzel destekler sunuyor” dedi. KOSGEB’in girişimcilere 150 bin liraya kadar destek verdiğini kaydeden Bahçe, “Bunun 50 bin lirası karşılıksız, 100 bin lirası sıfır faizli. Fakat son bir ay içerisinde girişimcilik modelimiz değişecek. Bu desteğimiz güzel imalata yönelik, güzel projesi olan istihdam sağlayabilecek ve katma değeri yüksek ürünlerle ilgili imalat yapabilecek girişimcilere 360 bin liraya kadar yardım çıkıyor. İnsan hayatını kolaylaştıran, yaşamı kolaylaştıran bir takım girişimlerle ilgili çalışma yaptığınızda o zaman vermiş olduğumuz desteğimiz 1,5 milyona kadar çıkıyor” şeklinde konuştu.
Açış konuşmalarının ardından Diriliş Ertuğrul Dizi Yapımcısı ve TEKDEN Film Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kemal Tekden tarafından “Girişimcilik ve Başarı” konferansı verildi.
Kendini keşfeden başarılı olur
Hayatın her alanında sorgulama yapılmasını ve hiçbir şeyin olduğu gibi kabul edilmemesi gerektiğini söyleyen Tekden, “Hayatınızı sorgulayın. Niçin yaşıyoruz? Neden ben bu okulda okuyorum? Ne yapmak istiyorum? Para kazanınca ne olacak? Bunları sorgulamak zorundayız. Ben şunu da sorguluyorum: Dünya’da akıllı insan kim? Mutlu insan kim? Aptal insan kim? Ben her konferansımda bir parantez açıyorum. Aranızda sıradan insan olmak isteyen varsa lütfen beni dinlemesin. Sizler işin peşinden koşan değil arkasından koşulan insanlar olmak zorundasınız” diye konuştu.
Öğrencilere mezun olmadan kendilerine bir alan seçmeleri gerektiğini vurgulayan Tekden, şunları söyledi:
“Makam, mevki, para sizin peşinizden koşsun. Diploma için okumayın arkadaşlar, bunun için okumaya gerek yok. Gelin ben size diploma vereyim. Belli alanlar seçin kendinize, girişimcilik önemli bir fırsat. Kendinize şimdiden mezun olmadan bir alan seçin. O alanda çok iyi olmaya çalışın. Sorgulama sırasında akıllı ve aptalın kim olduğunu sormuştum. Akıllı sizlersiniz. Akıllı başkasının tecrübesinden istifade eden insandır. Benim 40 yıllık tecrübe birikimimi 1 saat içerisinde almaya çalışıyorsunuz, ne kadar akıllısınız. Aptal ise kendi tecrübesini kendi yaşayan insandır. Kendinizi girişimci olarak tanımlıyorsanız, iz bırakmak istiyorsanız kendinizi keşfedeceksiniz. Kendini keşfetmeyen insanın başarılı olması ve kendine hakim olması mümkün değildir. İnsanda 52 yetenek var. 8 farklı zekâ türü var. Bunlardan hangisinde ben güçlüyüm. Hangisi benim önde yeteneklerim diye düşündüğünüz zaman bunu incelediğiniz zaman ve bunu anladığınız zaman başarının ilk basamağını tamamlamış oluyorsunuz. Yetenekli olduğunuz alanlara yönelin.”
Program, eğitimlerini başarıyla tamamlayan ve sertifika almaya hak kazanan öğrencilere sertifikalarının verilmesiyle sona erdi.