Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun teşrifleri ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın katkılarıyla gerçekleştirilen 8. Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumuna katıldı.
Akrones Otelde gerçekleştirilen sempozyum açılışına Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Belarus Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, İl Jandarma Komutanı Albay Orhan Sırma ve Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Genel Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu ile birlikte çok sayıda akademisyen katıldı.
Sempozyum idarecilerin geleceğe daha iyi bakmalarını sağlayacak
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün Afyonkarahisar’da programı olması sebebiyle sempozyumdan erken ayrılan Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, sempozyum sayesinde Afyonkarahisar’ın her hücresinin incelendiğini ifade etti. Sempozyumun önemine değinen Tutulmaz, “İlimizin kültürünü, tarihini, folklorunu, yerel inançlarını, şivesini ve ağzını her yönüyle ele alacağımız bir sempozyumdayız. Burada açıkçası, tıp biliminden örnek vermek gerekirse, Afyonkarahisar’ın MR’ı çekilecek ve baştan sona hücresine kadar inilerek elde edilen sonuçlar hem ilimizin kültürel değerleri açısından önemli olacak hem de biz uygulayıcı ve idareciler açısından geleceğe daha iyi bakmamızı sağlayacak” diye konuştu.
Sempozyum uluslararası kimlik kazandı
8. Uluslararası Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumu Düzenleme ve Yürütme Kurulu adına konuşan Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Genel Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu, sempozyum kapsamında çok ciddi çalışmalar yaptıklarını ve bildirilerin hiçbir şekilde tasnif edilmeden Afyonkarahisar’a katkı sağlaması için programa alındığını dile getirdi. Sempozyuma 185 başvuru yapıldığını ve aralarından 156 bildirinin seçildiğini söyleyen Nasrattınoğlu, “Bildirilerden 42 tanesi tarih içerikli, 33 tanesi edebiyat, 32 tanesi halk bilimi, 14 tanesi sanat, 13 tanesi coğrafya, 10 tanesi müzik, 5 tanesi eğitim, 4 tanesi ekonomi ve 3 tanesi turizm içerikli yapıldı. Katılım gördüğünüz üzere çok fazla. Sempozyum süresinin 3 gün ile sınırlandırılmış olması çalışmamızın 5 ayrı salonda tamamlanmasını gerektirmiştir. İlk kez uluslararası düzeyde başlatılan sempozyuma Azerbaycan’dan 6, Çin Halk Cumhuriyeti Uygur Özerk Bölgesi’nden 1, İran’dan 2, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden 1, Moldova’dan 1, Polonya’dan 1 akademisyen bildirileriyle katılmışlardır” dedi.
“Kültürel mirasların korunması ve geleceğe aktarılması en temel unsur”
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise şehirlerin binaları, sokakları ve tarihi yapıları ile geçmişten geleceğe uzanan ve sürekli gelişen, dönüşen ve değişen mekânlar olduğunu ifade etti. Şehirleri dinamik tutan özelliğin maddi olmayan miraslar olduğunu dile getiren Solak, “Bu maddi olmayan mirasın en baştaki unsuru kültürel değerlerin korunması, bu değerlere sahip çıkılması ve aslına sadık kalınarak geleceğe aktarılmasıdır. Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumlarının her birinde şehrimizin ve bölgemizin kültürel, tarihi, folklorik birikimleri sanatseverlerle ve bilim dünyası ile buluşturuluyor. Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden ve yurtdışından sempozyuma iştirak eden bilim insanlarının katkılarıyla uluslararası bir hüviyet kazanarak şehrimizin tanınırlığını arttırmaktayız” diye konuştu.
AKÜ, Afyonkarahisar’ın tanıtımı ve gelişmesinde öncü kurumlar arasında
AKÜ olarak sempozyumu bilimsel bir bakış açısı ve bölgesel kalkınmaya katkı sorumluluğu ile desteklediklerini belirten Solak, sözlerine şöyle devam etti:
“Üniversiteler yapıları ve konumları gereği toplumun kendi imkân ve kabiliyetleri ile gerçekleştiremediği sanat, turizm, teknoloji, araştırma ve geliştirme gibi hizmetleri toplum adına üreten ve bu amaçla kendilerine bütçe tahsis edilen kamu kurumlarıdır. AKÜ Rektörü olarak şahsım ve ekibimle şehrin ihtiyaçlarını ve ülkemizin önceliklerini dikkate alarak Afyonkarahisar’ımızı geleceğe taşıyacak, rekabetçi kentler arasına sokacak konularda katkılarda bulunmaktayız. Sağlık, kültür ve sanat alanında adından söz ettiren, bölgesinde öncü birçok faaliyete imza atmış bulunuyoruz. Özellikle sağlık alanındaki yatırımlar ile Türkiye’nin sayılı kurumları arasına giren üniversitemiz; Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Onkoloji ve Hematoloji Hastaneleri ile bölgesel bir sağlık şehri merkezi olmaya doğru gidiyor. Yatırımlarımız üniversite – sanayi işbirliği ekseninde de termal şehri kurmaya doğru uzanmaktadır. Çevreye olan faydalarımız sadece Afyonkarahisar ile sınırlı kalmamış, çevre şehirlere de tecrübe ve birikimlerimizi aktarmaya yönelik projelere katkı sunmaktayız. Gerçekleştirdiğimiz sanatsal faaliyetlerle şehrin zengin tarihi ve kültürel değerlerini en iyi şekilde tanıtmaya devam etmekteyiz. Sürekli ve düzenli konser programları, sergiler, gastronomi alanındaki çalışmalar ve tarihi şahsiyetleri konu eden sempozyumlar ile birçok etkinlikleri yapmaya devam ediyoruz.”
“Bizleri bir arada tutan değerlerimizi korumalıyız”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise bilginin paylaştıkça arttığını ifade ederek, “Bilgi şölenimizde paylaşılan bilgi bizleri daha da güçlü yapar. Bilmek, bizleri ayrıcalıklı yapar. Biliyor olmak bizleri toplumu karşı borçlandırır. Afyonkarahisar sevdasıyla çıktığımız yolda, şehrimizin sahip olduğu maddi ve manevi zenginlikleri tanıtmak, yeni nesillere bu zenginlikleri iletmek en büyük amacımız olmuştur. Türk milleti olarak bizleri bir arada tutan değerler olan tarihimiz, kültürümüz, sanatımız, dilimiz, edebiyatımız ve sahip olduğumuz tüm zenginliklerimizi ayrıntılarıyla öğrenmek ve geleceğe taşımak en büyük hizmetlerden birisi oldu” dedi.
Afyonkarahisar en mutlu 2. şehir
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise Afyonkarahisar insanının Türkiye’de yapılan mutluluk endeksi çalışmalarına göre 2. sırada yer aldığını kaydederek, “Bu sonuç gerçekten muhteşem bir şey. Afyonkarahisar’ın insanları mutlu. Ayrıca Afyonkarahisar güvelik konusunda da Türkiye’de 8. Sırada, sosyal hayat açısından ise 11. sırada. Yani şehrimiz sosyal hayat açısından da çok ileri noktada. İnşallah Belediye Başkanımızın, rektörümüzün, hükümetimizin, kurum ve kuruluşların çalışmasıyla biz bunu daha da yükselteceğiz” diye konuştu.
Her Belarus vatandaşı için bir fidan
Afyonkarahisar’ın doğal güzellikler açısından da çok zengin olduğunu belirten Bakan Eroğlu, “İlimizde muhakkak ziyaret edilmesi gerek doğal güzelliklerimiz var. Mesela biri Akdağ Tabiat Parkı diğeri de Frig Vadisi. Akdağ Tabiat Parkı muhteşem bir hazine. Belki Türkiye’nin en güzel tabiat parkı olabilir diyerek planladık ve oraya çok güzel bir gölet yaptık. Ayrıca içerisinde sosyal üniteler, orman köşkü dediğimiz ahşaptan yapılmış evler ve kanyon var. İnşallah bunu bütün dünyaya tanıtacağız” şeklinde konuştu. Belarus Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh’e de seslenen ve başta bütün Belaruslular olmak üzere Avrupa ve Orta Doğu’dan misafirleri Afyonkarahisar’a davet eden Bakan Eroğlu konuşmasına şöyle devam etti:
“Burada termal turizm var. Belarus Büyükelçimiz zaten onun için de geldi. İnşallah bütün Belarusluları buraya davet ediyoruz. Belarus ile Türkiye arasında kurulan komisyonun eş başkanıyım. Belarus 10 milyon nüfuslu güzel bir memleket. Biz şimdi Allah nasip ederse her Belaruslu için Türkiye’de bir fidan dikeceğiz ve kardeşliğimizi daha da pekiştireceğiz. Belarus Büyükelçisinin Afyonkarahisar ve Türkiye’nin güzelliklerinin tanıtımına katkı sağlamasından mutluluk duyarız. Daha önce Meksika ve Malezya büyükelçileri gelmişti. Öncesinde Çin Büyükelçisini de davet etmiştik. Ülkeler arasında bağ kurmak, kültür köprüleri oluşturmak elzem diye düşünüyorum.”
5-7 Nisan 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan sempozyum kapsamında 5 salonda 156 bildiri sunumu yapılacak.