Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Türkiye Aşçılar Federasyonu ve Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneğinin ortaklaşa düzenlediği GASTRO AFYON 2018 1. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali, “Lezzetlerin Kesiştiği Nokta Afyonkarahisar” sloganıyla Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde başladı.

Barış Manço konser alanında düzenlenen festivale Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Fazıl Can Korkut, Letonya Ankara Büyükelçisi Peteris Elferts, Brezilya Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Miguel Franco, Filipinler Ankara Büyükelçisi Maria Rowena Mendoza Sanchez, Almanya Ankara Büyükelçiliği Tarım ve Gıda Bakanlığı Müsteşarı Mr. Peter Bohlen, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İsa Sağbaş, Afyonkarahisar Vali Yardımcıları Dr. Adem Uslu, Erhan Günay ve Cafer Sarılı, Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır ile farklı illerden gelen aşçılar ve öğrenciler katıldı.

Mehteran takımı, halk oyunları ve semazen gösterisi ile başlayan festivalin açış konuşmasını yapan Türkiye Aşçılar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Açıkgöz, Gastro Afyon etkinliklerini geleneksel hale getirmek istediklerini söyledi. Açıkgöz,  “Bu sene küçük ufak tefek hataları olabilir. Bundan sonraki yıllarda katılım ve desteklerimiz çoğalacak ve çok daha iyi olacak” dedi. Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Hamza Kalkan ise Afyonkarahisar’ın zengin yerel mutfağını tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak istediklerini ifade etti. Kalkan, “Bunun ilk olması sebebiyle eksiklerimiz olabilir ama bunun çok güzel bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Afyonkarahisar’ın adına lezzetine yakışır bu organizasyonda bizlere destek veren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Gastro Afyon önemli bir tanıtım aracı

Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır ise turizmin bileşenlerinden birinin de gastronomi olduğunu dile getirdi. Gastro Afyonun Afyonkarahisar’ın lezzetlerini sunabilme adına önemli bir tanıtım aracı olduğunu söyleyen Tanır, “Hemşerilerimiz bilirler, herkes buradan geçerken bir uğrayalım der, ziyaretlerinde de Afyonkarahisarlılar olarak bir ikramda bulunursunuz. Gastro Afyon etkinliğimiz de bu tanıtıma katkı sağlayacak.” dedi.

“Ulusal ve uluslararası alanda Afyonkarahisar’ı tanıtacağız”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise Türkiye Aşçılar Federasyonu ve Afyonkarahisar Aşçılar Derneğinin ulusal bazda benzer faaliyetler yaptığını söyledi. Çoban, “Bunların başarısını ve şehre katkılarını daha önce görmüştük. Uluslararası bazda ilk defa böyle bir festival yapıyorlar. Çok güzel bir festival Afyonkarahisar’ın tanıtımı ile gerçekleşmiş olacak. Bu etkinliğimiz geleneksel hale gelirse de ulusal ve uluslararası bazda şehrimizi tanıtmış oluruz” ifadelerini kullandı.

Afyonkarahisar lezzetin buluşma noktası

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise Afyonkarahisar’ın son yıllarda turizm alanında ön plana çıktığını vurguladı. Afyonkarahisar için ‘İnsanların Buluşma Noktası’ sloganı ile çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Tutulmaz, “Lezzetin buluşma noktası da Afyonkarahisar’dır. Çünkü Afyonkarahisar gerek tarihi gerek kültürü gerekse de bulunduğu coğrafya itibariyle birçok kültüre medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunun bir sonucu olarak da değişik lezzetleri barındırmaktadır. Ancak bu lezzetler günümüz sofrasında yeterince yerini almamıştır. Bir kısmı da mutfakta veya aile beslenmesinde kalmıştır, bu ticarete dönmemiştir. Bir şekilde turizme kazandırılmamıştır” diye konuştu.

“Afyonkarahisar dünya gastronomi şehirlerinden biri olacak”

Afyonkarahisar’ın her geçen gün tanınırlığının arttığını söyleyen Tutulmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu festivalin de en büyük gayesi, bir taraftan ilimizin tanıtılması diğer taraftan da değerlerimizin tanınmasının yanında biraz da insanlarımızın bu değerlerden faydalanmasıdır. Afyonkarahisarımızın her geçen gün tanınırlığı artmaktadır. Afyonkarahisar termalle, kültürel değerlerle, tarihi değerlerimizle, termalin getirdiği değişik turizm etkinlikleriyle, kongrelerle ve festivallerle her geçen gün daha fazla tanınır hale gelmektedir. Marka şehir olmanın önemli etkenlerinden birisi de gastronomidir. Dünya gastronomi ağına ilimizi de sokabilmek adına Zafer Kalkınma Ajansı önemli bir çalışma başlattı. Onların çalışmasıyla birlikte ilimiz bundan sonra dünya gastronomi şehirlerinden birisi haline gelecektir. Bunu da sağlayabilirsek bu etkinlikler daha kalıcı hale gelir ve daha uzun vadede devam eder.”

Açış konuşmalarının ardından festivale katılan ülkelerin büyükelçileri AKÜ Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesini ziyaret ederek müze hakkında bilgiler aldılar.

Festival, 18-20 Nisan 2018 tarihleri arasında AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Barış Manço Konser alanında devam edecek.

18 Nisan 2018, Çarşamba 609 kez görüntülendi