Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından küçük ve orta ölçekli işletmeler ve akademisyenler için uygulamalı patent eğitimi düzenlendi.

Seminerin açılışında konuşan Kamu-Sanayi-Üniversite işbirliği koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Barış Gökçe, seminerin iki aşamalı yapılacağını belirterek, seminerin ikinci bölümünün üniversitede gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Türk Patent ve Marka Kurumu Sınai Mülkiyet Uzmanı Hakan Bayram tarafından verilen seminerde, telif hakkı ve sınai mülkiyet hakkına ilişkin bilgilendirme yapıldı. Bayram, sunumunda Türk Patent Enstitüsünün adının yeni çıkan 6796 sayılı kanun ile değiştirildiğini belirtti. 6796 sayılı kanun ile kurum ve içyapısında değişiklikler olduğunu söyleyen Bayram, şöyle konuştu:

“Patent uzmanlarının ismi, sınai mülkiyet uzmanı olarak değişti. Birçok yenilik geldi. Bu yeniliklerden biri de özellikle üniversitelerde yapılan buluşların sınai mülkiyet haklarıyla ilgili. Artık üniversite imkânlarını kullanarak bir buluş yapan akademisyen, buluşunun patentini tek başına alamayacak. Üniversite izni olmadan alamayacak. İsterse üniversite bu buluşun patentini alabilecek. Ama üniversite bu buluştan bir gelir elde ederse bu gelirin en az üçte birini buluş sahibine vermek zorunda olacak. Böyle önemli bir yenilik getirildi.”

Bayram konuşmasında fikri hakların telif hakları ve sınai mülkiyet hakları olarak temel anlamda ikiye ayrıldığını ifade ederek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünün telif haklarıyla ilgili konularda yetkili kurum olduğunu, Türk Patent ve Marka Kurumunun yetkisinin ise sınai mülkiyet haklarıyla ilgili işlemler olduğunu dile getirdi.

Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi (OSB) konferans salonunda gerçekleştirilen seminere, OSB çatısı altında bulunan işletmelerin yetkilileri ve temsilcileri katıldı.

Seminerin ikinci kısmı ise AKÜ Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi.

30 Nisan 2018, Pazartesi 449 kez görüntülendi