2014-2015 akademik yılında ilk kez öğrenci alan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hukuk Fakültesi düzenlenen törenle ilk mezunlarını verdi.

52 öğrencinin mezun olduğu İbrahim Küçükkurt konferans salonunda düzenlenen törene Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, AKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Bayraklı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Karadaş ile birlikte öğrenci aileleri katıldı.

Törende ilk konuşmayı yapan Hukuk Fakültesi dönem birincisi Yusuf Ziya Yağan, hukukçu olmanın bir meslek kavramı olmaktan ziyade ömür boyu namus ve şerefle taşınması gereken bir kimlik olduğunu vurguladı.

“Başka Türkiye yok”

Törenin açış konuşmasını gerçekleştiren Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Bayraklı, aileleri tarafından 4 yıl önce kendilerine emanet edilen öğrencileri şimdi birer adalet ışığı olarak kendilerine teslim ettiklerini söyledi. Yeni hukuk temsilcisi mezunlara da seslenen Bayraklı, “Sizleri adaletin tecellisi için ışıldayacağınız kutlu yola uğurlarken bu toplumun ortak değerleri olan ve kültürümüzü oluşturan bilgi kaynaklarını sürekli irdelemeli ve takip etmelisiniz. Toplumumuzun inanç, ahlak ve değerleri, kanunlarımız ve Atatürk ilkeleri adalete erişmede kullanacağınız en daimi argümanlarınız olacaktır. Hâkimler, savcılar, avukatlar olarak adalet yolunda vereceğimiz kararların vicdanları rahatlatmasını istiyorsanız toplumun ortak değerleri olan birikimleri mutlaka özümsemelisiniz. Sunu unutmamalısınız ki, başka Türkiye yok. Devletimizi baş tacı edip yüceltmelisiniz” diye konuştu.

Endişe toplumunun oluşmaması için en büyük vazife hukukçularda

AKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise adalet ordusuna yeni neferler kazandırmaktan ötürü büyük mutluluk duyduğunu söyledi. İnsanların dünyaya ilişkin kaygıları olduğu için “endişe toplumu” diye bir tanımlamanın ortaya çıktığını ifade eden Karakaş, “Bu endişelerin ve kaygıların giderilmesinde adaletin tesisi çok önemli. Hem dünya hem de Türkiye için bu konu çok önemli. Ülkemizde özellikle son yaşanan hain darbe girişimi sürecinde adalete ilişkin toplumumuzda oluşmuş olan olumsuz algının giderilmesi konusunda yeni mezunlarımıza büyük görevler düştüğünü biliyoruz. Bu görevlerin ve sorumlulukları hiçbir şekilde unutmadan bu kafileye katılmalarını buradan söylüyoruz ve bekliyoruz” dedi. Mezuniyet törenindeki en mutlu kişilerin aileler olduğunu dile getiren Karakaş, “Yıllarca emek verdiniz, özveride bulundunuz. Bugün de emeklerinizin karşılığını aldığınız bir gündesiniz” dedi. Karakaş, öğretim elamanları ile ilgili olarak da “Öğrencilerimizi yeni hayatına yolcu etme noktasında ayrıca akademisyen arkadaşlarımızın emeklerinden de söz etmeden geçemeyiz. Yıllarca yaptığınız fedakârlıklar bugün öğrencilerinizde karşılığını bulmuş durumda. Bu emeklerinizin mezun ettiğiniz öğrenciler tarafından vefa ve saygıyla anılacağını unutmayalım. Zaten bizlerin en büyük motivasyonu da budur” diye konuştu.

“Ne oldum delisi olmadan hareket etmelisiniz”

Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel ise mezunların mesleğe birlik ve beraberlik noktasında çok olumlu katkıları olacağını söyledi. Yeni mezunları geleceğin hakimleri, savcıları, kaymakamları olarak gördüğünü ifade eden Özel, “Sizlere burada almış olduğunuz eğitim süreci içerisindeki en büyük desteği hocalarınız ve aileleriniz verdi. Bu emeklerin karşılıksız kalmaması için de hangi konumda hangi mevkide olursanız olun halkın içerisinden geldiğinizi unutmadan, ne oldum delisi olmadan hareket edin. Millete hizmet etme aşkı içerisinde görev yapmanızı tavsiye ediyorum ve öyle olacağına da inanıyorum. Sizler eğer bunları kendi içinizde içselleştirirseniz vatandaşa da bunu hissettirirsiniz. Olabildiğince sizden hizmet bekleyen vatandaşlarımızın gözünden bakma başarısını gösterirseniz çok başarılı olacağınıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

En önemli konu kamu vicdanını rahatlatmak

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise Afyonkarahisar’ın her geçen gün geliştiğini ve potansiyelini her geçen gün daha da arttırdığını söyledi. Yeni mezunların hukuk alanında ve yönetim alanında önemli görevler üstleneceklerini söyleyen Tutulmaz, “Adalet kavramı çok soyut bir kavram. Gerçekleşmediğinde toplum üzerinde huzursuzluk yaratan, gerçekleştiğinde de dinginlik yaratan bir kavram. İşte bu kavramın içini doldurmamız gerekir. Öncelikle vicdanımızın ön planda olması gerekir. Bu vicdan bireysel vicdan ve kamu vicdanıdır. Bunları kullanabilmemiz için de iyi eğitimli ve iyi bilgili hukukçular olmamız lazım. Toplumu da iyi tanımamız lazım. Kamu vicdanını rahatlatabilmenin yolu doğru karar vermekten geçer. Okullarda aldığınız eğitimlerin yanında kendinizi geliştirmeniz lazım. Hiçbir kişi, kurum veya zümrenin etkisi altında kalmamanız gerekir. Aklınızı ve fikrinizi kimseye kiraya vermemeniz gerekir. İyi bir hukukçu olmanın yolu bunlardan geçer” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Hukuk Fakültesi 2017-2018 Akademik Yılı dönem üçüncüsü Özge Şahiner, dönem ikincisi Asil Tuna ve dönem birincisi Yusuf Ziya Yağan’a plaketleri takdim edildi. Tören, genç hukukçuların hukuk yemini etmesi, müzik dinletisi ve slayt gösterilerinin ardından mezun öğrencilerin kep atmasıyla sona erdi.

03 Mayıs 2018, Perşembe 629 kez görüntülendi