Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve Fikirdöküm Yapım Ajansı tarafından müşterek olarak düzenlenen 1. Afyonkarahisar Film Festivali başladı.

Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen festivalin açılış törenine Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya ve Hatice Dudu Özkal, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı ile birlikte onur konuğu olarak sanatçı Yeşim Salkım ve sanatseverler katıldı.

Yerli ve milli sinema anlayışı

Festivalin açış konuşmasını yapan TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, 2009 yılında vefat eden Afyonkarahisarlı yapımcı ve yönetmen Yücel Çakmaklı’yı andı. Yerli ve milli sinema anlayışı içerisindeki Yücel Çakmaklı ile son röportajı yapan gazetecilerden birisi olduğunu söyleyen Bıyıklı, “Kendisine en büyük hayalinin ne olduğunu sorduğumda, doğduğum topraklara dair birçok projem var. Ölmeden onları gerçekleştirmek istiyorum demişti. Onun ömrü vefa etmedi. Onun bu emanetini burada sahiplenmiş olacağız. Afyonkarahisar hem tarih hem kültür şehri. Sanatın, edebiyatın, sinemanın en çok yakıştığı şehirlerimizden birisi. Bu festival de bu yüzden Afyonkarahisar’a çok güzel yakıştı” diye konuştu.

Festival Afyonkarahisar’a çok şey katacak

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise festivalin hazırlık aşamasında yapılması gereken tüm desteği verdiklerini ifade etti. Solak, “Güzel bir festival olacağını umuyorum. 3 gün süresince güzel zaman geçireceğimizi düşünüyorum. Festivalin, ülkemize ve özellikle şehrimize, bölgemize yenilikler ve güzellikler getirmesini diliyorum” dedi. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise, Afyonkarahisar’da ilk defa gerçekleştirilen film festivali için Afyonkarahisar Belediyesi olarak destek vermekten büyük gurur duyduğunu dile getirdi.

“Afyonkarahisar hızlı bir şekilde gelişiyor”

Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu Özkal ise Afyonkarahisar’ın çok hızlı gelişme kaydettiğini vurguladı. Artık Afyonkarahisar’ın daha iyi tanıtılmaya da ihtiyacı olduğunu belirten Özkal, “Bu sebeple Afyonkarahisar’ın tanıtımı anlamında, kültür faaliyetlerinin daha çok öne çıkarılması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü altyapı veya ilimizin ulaşımı gibi diğer çalışmalarının yapıldığı kanaatindeyiz. Bu kültür faaliyetlerine geçmenin de artık zamanının geldiğini düşünüyoruz. Bu yıl ilk kez düzenlenen Afyonkarahisar Kitap Fuarı ve Afyonkarahisar Film Festivalinin de ilimize yeni bir vizyon ekleyecek ve tanıtım anlamında da çok güzel şeylere imza atacaktır” dedi. Sanatın insana yansımalarından da bahseden Özkal, “Sanat o ülkenin, o şehrin, o zaman diliminin kültürünü ve medeniyetini yansıtır. Bu yüzden de biz, o güzel Türk filmlerinde hep kendimizi bulmuşuzdur. Bu filmleri izleyip nostalji yapmak hepimiz için büyük bir zevktir. Bugün çekilen filmlerde de bugünün gelişmişliği, kültürü, medeniyeti ve hayat anlayışı sergilendiği için büyük önem arz ettiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Afyonkarahisar ile ilgili bir film çekilmeli”

Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya da Afyonkarahisar’ın değerlerinin tanıtılmasının önemine değindi. Özkaya, “Eğer Afyonkarahisar ile ilgili güzel hatıra edinmek istiyorsanız. Bir otobüse binin ve Afyonkarahisar terminalinde inin. Oradaki konuşmaları can kulağı ile dinleyin. Nasıl güzel bir şiveyle tatlı tatlı konuşulduğunu göreceksiniz. Afyonkarahisar’da buranın şivesi ile yapılacak bir filmin izlenme rekorları kıracağına yürekten inanıyorum. Çünkü film; hem göze, hem kulağa hem de duyguya hitap eden yönüyle çok önemli” diye konuştu.

Festivalin kalıcı olması için halkın sahip çıkması gerek

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise Afyonkarahisar’ı sosyo-kültürel değer açısından arttırmak, daha iyi tanıtmak ve marka değer olarak sunma gayretleri içerisinde olduğunu söyledi. Bir etkinliğin ilki yapıldığında eksikliklerin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Tutulmaz, “Bu yaptığımız başlangıç ile festivalin Afyonkarahisar gibi bir ilde kalıcı olması yönünde gayretlerimizi önemsiyorum. Daha önce film festivali denince aklımıza Altın Koza ve Altın Portakal olarak Adana ve Antalya aklımıza gelirdi. Bundan sonra Anadolu’nun önemli potansiyele sahip şehri Afyonkarahisar’da da bu festival önemli bir şekilde devam edecektir. Bunun şartı da yöneticilerin ve halkın bu festivale sahip çıkmasından geçer. Halkımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın bu etkinliklere destek olması gerekir” dedi. Yücel Çakmaklı’nın Türk sinema tarihine önemli hizmetleri olduğunu söyleyen Tutulmaz, “Farklı bir sinema anlayışını, milli bir sinema anlayışını ön plana çıkartmıştır. Biz de bundan sonraki bütün festivallerimizde milli sinemanın ön planda tutulması gerektiğini ifade etmek isteriz. Artık günümüzde mesaj verirken, kamuoyu oluştururken sinemadan önemli şekilde faydalanılmaktadır. Biz de bununla beraber ilimizin marka değerini arttırmak zorundayız. Bunu yaparken de çok değişik etkinlikleri uygulamamız gerekiyor. Her gün toplumun karşısına yeni bir etkinlikle çıkarak Afyonkarahisar’ı gündemde tutmamız gerekir” diye konuştu.

“Hayallerinizin peşinden koşun”

Festivalin onur konuğu sanatçı Yeşim Salkım ise sanatseverlere mesleki tecrübelerini aktardı. Dinleyicilere meslek hayatında yaşadıklarından örnekler vererek tavsiyelerde bulunan Salkım,  “Sinema sanatı herkesin bildiği kadar kolay bir sanat dalı değil. İki türü var diyebiliriz. Bir tanesi gişeye hitap eden, herkesin eğlenmek ve gülmek için gittiği filmler. Diğeri ise sadece yüreğiniz ile yaptığınız işler” şeklinde konuştu. Sektörün zorluklarından da bahseden Salkım şöyle konuştu:

“Bence herkesin birlik içerisinde hayallerini hayata geçirmesi lazım. Hayallerinizi ertelemeyin. Aklınıza ne geliyorsa yazın. Çünkü bir gün ne  olacağını bilemezsiniz. Okumak çok kıymetlidir. Üniversite bitirmek de öyle. Ama hayat okulundan mezun olmak da çok kıymetlidir. Çünkü üniversiteden mezun olduğunuzda bütün kitapları neredeyse unutmanız gerekir. Hayatta o kitaplardan sormazlar size, onlar sadece okuduklarınızdır. Geniş bir perspektiften bakmanız gerekir. Hayallerinizi ertelememeniz gerekir. Sinemayı çok seven bir kadınım. Dizilerde seyrettiğiniz çok kıymeti başrol oyuncuları vardır. Bunların yanında bir de tiyatrodan gelmiş, kökeni sağlam, oyunculuğu bilen kişiler var. Ama nedense bu ülkede biz asıl erkek ve asıl kıza bakarız. Ama o diziyi seyredebilmenizin sebebi aslında bu yardımcı oyunculardır. Onları o diziden çekseniz yapılandan bir şey anlamazsınız. Çünkü onlar aslında olmamıştır, olmamış bir şeyi yiyemezsiniz, tadı bozuktur. Siz olmuşun peşinde koşun.”

Konuşmaların ardından sanatçı Tuluyhan Uğurlu tarafından piyano dinletisi gerçekleştirildi. 3 gün boyunca film gösterimleri ve work shopların düzenleneceği 1. Afyonkarahisar Film Festivali 6 Mayıs 2018 Pazar günü Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek olan ödül töreni ile sona erecek.

04 Mayıs 2018, Cuma 573 kez görüntülendi