Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü 2017-2018 akademik yılı mezuniyet töreni gerçekleştirildi.

Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen törene AKÜ Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış, AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kasım Turhan, AKÜ öğretim elemanları, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Töreninin açış konuşmasını yapan bölüm ikincisi Hamza Aral, hiçbir zaman üniversite hayatına ders çalışma olarak bakmadığını ifade etti. Aral, “4 yıl içinde çeşitli panellere, sempozyumlara ve konferanslara katıldım ve böylece birçok sosyal aktivitede yer almaya çalıştım. Özellikle de 3 yıl boyunca içinde bulunduğum Sosyoloji Kulübü ile çok güzel çalışmalar yaptık. Eğer sosyoloji toplum sorunları ile ilgileniyorsa biz de topluma faydamızı göstereceğiz anlayışı ile çalıştık. Bir sosyolog olarak düşünebilmeyi, sorgulamayı ve yılmadan devam etmeyi öğrendik” diye konuştu.

Sosyoloji mezunları farklı unvanlarla istihdam ediliyor

AKÜ Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise AKÜ Sosyoloji bölümü ile ilgili bilgiler verdi. Karakaş, “1993 yılında kurulan ve 2000 yılından itibaren öğrenci yetiştirmeye başlayan bölümümüzde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim öğretim faaliyetleri yürütmekteyiz. Bölümümüzde hâlihazırda 10’u öğretim üyesi 6’sı araştırma görevlisi olmak üzere 16 kadrolu öğretim elemanı görev yapmaktadır” dedi. Karakaş, mezuniyet sonrası gençlerin çalışabileceği alanlarla ilgili de bilgiler vererek şöyle konuştu:

“İstihdam alanı genişleyen mesleklerden birisi olan sosyoloji bölümünden mezun olan öğrencilerimiz, farklı unvanlarla istihdam edilmektedirler. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı bünyesindeki kurumlarda, belediyelerde, sivil toplum kuruluşlarında, TRT, RTÜK, TÜİK gibi kurumlarda sosyolog unvanıyla, kamuoyu araştırma şirketlerinde araştırmacı, özel sektörde insan kaynakları birimlerinde, dergi, gazete, televizyonlarda yazar ve yorumcu, liselerde felsefe grubu öğretmeni ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilmektedirler. Saydığım büyün kurumlarda da çalışan mezun öğrencilerimiz bulunmaktadır.”

En mutlu kişiler aileler

Mezuniyet törenindeki en mutlu kişilerin yeni mezun gençlerin aileleri olduğunu söyleyen Karakaş, “Bugün çocuklarınıza verdiğiniz maddi ve manevi desteğin, emeklerinizin ve özverilerinizin karşılığını alıyorsunuz. Çocuklarınızın dürüst, çalışkan, faydalı, mutlu ve saygılı bireyler olmaları için yaklaşık yirmi iki yıldır tüm gayretinizle ve sabrınızla mücadele ettiniz. Çoğu zaman kendi önceliklerinizden vazgeçerek onların yaşama sımsıkı tutunmaları ve kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için var gücünüzle çalıştınız. Kendi ellerinizle teslim ettiğiniz bu sıcak yuvadan ayrılırken yine onların yanındasınız” diye konuştu. Genç mezunlar için en çok emek sarf eden diğer kişilerin de AKÜ öğretim elemanlarının olduğunu ifade eden Karakaş, “Öğrencilerimizin yaşama hazırlanmasında özveriyle çalışan, onların daha donanımlı olmaları yolunda her türlü çabayı gösteren sizlerin katkı ve çabalarınızdan söz etmeden geçemeyiz. Bu çabalarınızı takdirle karşılıyor, üstün gayretlerinizden dolayı sizleri kutluyor ve daha iyiye daha güzele erişebilmek için bu başarılarınızın artarak devam edeceğine inanıyorum. Kuşkusuz her birimizin yıllarını verdiği bu görevde emeklerimiz, öğrencilerimiz tarafından saygı ve vefa duygusu ile hatırlanacaktır” dedi.

Somut hedefler belirleyin

Mezuniyetin geleceğe hazırlanmakla geçen bir dönemin sonu ve birikimlerin kullanılarak üretken olunacak yeni bir yaşamın başlangıcı olduğunu dile getiren Karakaş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Yoğun uğraş ve çalışmalarınızın ödülünü aldığınız bir gündesiniz. Bugünden itibaren yeni bir yaşama doğru yelken açmış bulunuyorsunuz. Hangi limanlara yanaşacağınıza sizler karar vereceksiniz. Bu yolculuğunuzda farklı yön ve şiddetle rüzgârlarla karşılaşacaksınız. Yelkenlerinizin dümenini iyi kullandığınızda istediğiniz limana ulaşmanın hazzını yaşayacaksınız. Bu yolculukta somut hedefler belirlemek ve inanmak sizin için önemli olacaktır. Bugünden başlayarak yeni yaşamınızda yeni sorumluluklar üstelenecek, ülkemizin gelişmesinde, kalkınmasında ve daha aydınlık geleceğe taşınmasında belirleyici bir rol oynayacaksınız. Bu süreçte sizlerden beklentimiz, yaşamınızın her döneminde bilimin ve aklın ışığında evrensel değerlere sahip, eleştirel düşünme sistemini benimsemiş, farklı inanç ve düşüncelere saygılı, toplumumuzun kendi inanç ve medeniyet havzasında damıttığı ve bizlere emanet ettiği ulvi değerlere bağlı bireyler olmanızdır.”

Konuşmaların ardından dereceye giren öğrencilere plaket takdim edilerek, mezun öğrencilere temsili diplomaları verildi. Halk oyunları ve slayt gösterilerinin ardından mezun öğrencilerin kep atmasıyla tören sona erdi.

14 Mayıs 2018, Pazartesi 583 kez görüntülendi