Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümünün yeniden düzenlenen 123, 130, 247 ve 249 numaralı atölyelerinde incelemelerde bulundu.

Rektörlüğün katkılarıyla düzenlemesi yapılan atölyelerdeki incelemelerde GSF Dekanı Prof. Dr. Selçuk Akçay ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ş. Ebru Okuyucu’dan yapılan yenilikler ile ilgili bilgiler alan Rektör Solak, çalışmalarda emeği bulunan öğrencileri ve öğretim elemanlarını tebrik etti.

Ziyaret kapsamında Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak’a İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri tarafından yapılan “Geleneksel Afyon Evi” maketi hediye edildi. Geleneksel Türk konutunun günlük yaşam odası, gusülhane, ocak, yüklük gibi öğelerle birlikte tasvir edildiği makette günlük yaşam odasına ait sedir, geleneksel motifli halı, yer sofrası gibi donatılara da yer verildi.

Yenileme çalışmaları 1 aylık sürede tamamlandı

Malzeme atölyesi olarak seçilen 123 numaralı atölyede malzeme tanıtımlarına yönelik tasarımlar yapıldı. Çalışma, atölye duvarlarının boyanması ile başladı; boya işlemlerinin tamamlanmasının ardından, seramik, cam mozaik, patlatma taş ve ham mdf gibi malzemelerle yapılmış tasarımlar atölye duvarlarına yerleştirildi.

130 numaralı atölyede, birinci sınıf öğrencilerinin yoğun olarak kullandığı bir atölye olması nedeniyle temel tasarım öğretilerinden yola çıkılarak tasarımlar yapıldı. Duvarların antrasit ve gri renkle boyandığı, saf geometrik formlar ve ana renklerin kullanıldığı atölyede, duvarda demir su borularından bir strüktür oluşturuldu; bu strüktüre ana renklerde, farklı boyutlarda düzgün dörtgenlerin eklenmesiyle dolap ve raf sistemleri ilave edildi. Temel tasarım ilkeleriyle tasarlanan şablon, atölye ön duvarına uygulandı. Öğrencilerim plan, kesit, görünüş gibi mimari terimleri algılamasına kolaylık sağlamak için küçük bir daireye ait plan ve kesitler, ahşap malzeme ile cnc makinede kesilerek, atölyenin arka duvarına asıldı.

Duvarları gri ve menekşe renkleriyle boyanan 247 numaralı atölyede ise atık malzemeler kullanılarak bir tasarım yapıldı. Öğrencilerin atık olarak topladıkları straforlar, farklı boyutlarda altıgen formlarda kesilerek boyandı ve asimetrik düzende bir pano oluşturuldu. Ardından duvarda işlevselliğini kaybetmiş olan ahşap panolar, halatların çapraz olarak asılmasıyla kapatıldı ve halatlar, mandallarla öğrencilere ait afişlerin asılabileceği şekilde düzenlendi. Atölyenin arka tarafında bulunan deponun duvarına boyanarak asılan öğrencilerin atık olarak buldukları meyve kasaları sayesinde de depoda saklanacak maketler için raf sistemi oluşturulmuş oldu.

249 numaralı atölyede, dördüncü sınıf öğrencilerinin yoğun olarak kullandığı bir atölye olması nedeniyle fonksiyonellik ön plana çıkarıldı. Atölye duvarları gri, antrasit ve sarı renkte boyanırken, ön duvara ve arka alanın duvarına iki boyutlu çizimler yapıldı ve mimarlık terimlerinden oluşan yazılar yazıldı. Atölyenin iki duvarı, öğrencilerin ihtiyaçları olan dolap ve raf sistemleri, metal kutu profiller kullanılarak tasarlandı.

24 Ekim 2018, Çarşamba 542 kez görüntülendi