Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Akdeniz Üniversitesi ve Sandıklı Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği 5. Uluslararası Geleneksel ve Yöresel Değerler Sempozyumu ve kültür sanat etkinlikleri Sandıklı Belediyesi ev sahipliğinde başladı.

Sandıklı Park Otelde düzenlenen sempozyum açılışına Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AK PartiAfyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü adına İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler, Sandıklı Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, Afyonkarahisar İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Tanır, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Geleneklere sahip çıkmalıyız

Sempozyumun açış konuşmasını gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi ve Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ali Eroğlu, Anadolu’nun kültürel yapısının gelenek görenek, örf ve adetlerin birikimiyle şekillendiğini ifade etti. Eroğlu, “Kültür ülkeden ülkeye değişebileceği gibi bir ülke içerisinde farklı bölgelere göre de değişiklik gösterebilmektedir. Birbirine komşu iki köy arasında bile konuşma, düğün geleneği, yaşam şekli gibi unsurlarda kültürel farklılıklar olabilmektedir. Anadolu’muzun geniş kültürel yelpazesinin korunması ve toplumsal kimlik erozyonunun önlenmesi ile mümkün olacaktır. Toplumumuz değişen dünya koşullarına ve her geçen gün değişen teknolojiye rağmen geleneklerine sahip çıkarak kültürel altyapısını korumaya çalışmıştır” diye konuştu.

Sandıklı kongre merkezi olacak

Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl ise Sandıklı adına uluslararası bir sempozyumun yapılmasından son derece mutlu olduğunu söyledi. Çöl, “Geçen ay eğitim adına muhteşem bir kongreye imza atmıştık. Bu ay da yine uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yapıyoruz. Bundan 5 yıl önce Sandıklı’yı kongre merkezi yapacağız demiştik. Ne mutlu ki bugünleri de görmüş olduk. Bugün Sandıklı ile alakalı çok güzel konakların ve kadim ilçemize ait çok güzel eserlerin açılışını yaptık” dedi.

Kuran’ın emrettiği gibi olmalıyız

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven ise sempozyumun konusunun geleneksel ve yöresel değerler olduğunu belirtti. Yurdunuseven, “Ben geleneksel ve yöresel değerlere çok önem veriyorum. Çünkü bunlar bizim gelecek nesillere aktaracağımız değerler olmak zorunda. Yöresel olarak Afyonkarahisar’ın bir bölgesindeki kız isteme, gelin hamamı gibi değerler unutulmakta, bunların bizim bir değerimiz olarak sonraki nesillere aktarılması gerekmekte. Bu şu an aklıma gelen bir örnek bu, tüm değerlerimiz açısından mutlaka bunları yaşatmamız ve genç kuşaklara aktarmamız gerekiyor. Biz vatanımızı severiz çünkü imanımızın gereğidir. Biz Kuran’ın bize deyimi ile emredildiği gibi dosdoğru olmalıyız” şeklinde konuştu.

Afyonkarahisar turizmin başkentleri arasında

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise Afyonkarahisar’ın Osmanlı, Selçuklu, daha öncesinde de Frigler için önemli bir bölge olduğunu kaydetti. Kültürel değerlerin coğrafya ile ilintili olduğunu ifade eden Tutulmaz, ” Kültürel değerlerimiz de yine bulunduğu coğrafyanın bir sonucu olarak çok yönlü medeniyetlerin etkisinde kalarak kaynaşmış, iç içe geçmiş bir sürü değere sahip bir bölge. Bu yönüyle bu değerlerimizin bulunduğu bu topraklarda bu sempozyumun yapılması bizim açımızdan önemli. Çünkü şuanda Afyonkarahisar turizmin başkentlerinden birisi konumunda. Birçok alanda; tarih turizmi, kültür turizmi, doğa turizmi, termal turizm, sağlık turizmi, spor turizmi açısından önemli bir yerdeyiz. Bu turizm alanlarını destekleyen en önemli güçlerden birisi de buranın yerelliğidir. Otelleri başka yerde de bulabiliriz ancak burayı insanlara çekici kılan buranın yerel özellikleridir” dedi.

Açış konuşmalarının ardından sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere plaketleri takdim edildi.

26-28 Ekim 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 5. Uluslararası Geleneksel ve Yöresel Değerler Sempozyumu ve Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında birçok workshop, sergi etkinliği ve bildiri sunumları yapılacak.

28 Ekim 2018, Pazar 629 kez görüntülendi