Afyon Kocatepe Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÜSEM) bünyesinde açılan “Bilirkişilik Temel Eğitimi ile Mali ve Hukuki Yönleriyle Konkordato Komiserliği Eğitimi”ne katılan kursiyerlere belgeleri düzenlenen törenle verildi.

Hukuk Fakültesinde gerçekleştirilen törene Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası Başkanı Kadir Arık,  AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve Prof. Dr. İsa Sağbaş, Hukuk Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Hasan Hüseyin Bayraklı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir ile AKÜSEM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ersan Mertgenç ve kurs sonunda belge almaya hak kazanan kursiyerler katıldı.

AKÜSEM üniversitedeki en genç merkez

Törende ilk konuşmayı yapan AKÜSEM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ersan Mertgenç, AKÜSEM’in üniversitedeki en genç uygulama ve araştırma merkezi olduğunu kaydederek, “Hedefimiz sanayi ve yöre halkıyla buluşmada üniversitemizin ilk akla gelen bir birimi olabilmektir. Kuruluşumuzdan bugüne geçen 9 aylık süreçte 5 farklı eğitim programında 20 gruba eğitim düzenlenmiştir. Önümüzdeki süreçte ise Bilirkişilik Daire Başkanlığından aldığımız yetki ile merkezimiz bünyesinde düzenlediğimiz eğitim programları devam edecektir. Bununla beraber uzlaştırmacı ve arabuluculuk eğitimleri için de yetki talep dosyalarımız ilgili daire başkanlıklarında yer alıyor, bağımsız denetçiler için sürekli eğitim talep dosyamız da Kamu Gözetim Kurumunda bulunmaktadır” diye konuştu.

Birçok geleneksel meslek ortadan kalkmış durumda

Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin ise 21. yüzyılın bütün ilişkileri değiştirdiği gibi geleneksel yapıları da yıkarak yerine global ve tasarlanmış yeni yapıları getirdiğini ifade etti. Bu değişimin etkisinin hissedildiğine vurgu yapan Şahin, “Özellikle ben kendi adıma, meslek kuruluşum adına bu değişimi iliklerime kadar hissediyorum. Birçok geleneksel meslek ortadan kalkmış durumda ya da kalkmak üzere. Birçokları ise uyarlanmış haliyle hayatlarını sürdürmeye çalışıyor” dedi. Şahin,  yaşanan değişim ile birlikte insanların yaşamlarına yeni kavramların girdiğin belirterek, “Hayatımıza yeni kavramlar girdi. Hayatımıza sürekli eğitim ya da yaşam boyu eğitim gibi konular girdi. Bunlar heyecan verici şeyler ama aynı zamanda tedirgin edici ve endişeye sevk edici” ifadelerini kullandı. Günümüzde insanların aldığı diplomaların ömür boyu işlerine yaramadığına dikkat çeken Şahin,  “Çünkü artık aldığımız diplomalar ömür boyu işimize yaramıyor. Artık her mesleğin tabii olduğu mevzuatlar değişiyor hem de günümüz şartları değişiyor. Hukuk ise bu dallar içerisinde en canlı olanı ve değişime en açık olanı” diye konuştu.

Kurumlar arası işbirliğinin gelişmesini sağlamak temel amaç

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise AKÜSEM’in belli konulara ilişkin sertifikasyon programları yapma hak ve yetkisine sahip olduğunu belirterek, “Ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak bu alanlarda her türlü belgelendirme, uluslararası ilgili standartlara uygun personel belgelendirme, danışmanlık hizmeti, seminerler, çalıştaylar, konferanslar, kongreler, alan araştırmaları, uygun sınavı sağlamak amacıyla meslek standartlarını geliştirmeye yönelik çalışmaları düzenlemek ile üniversitenin kamu, özel sektör ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliğinin gelişmesini sağlamak merkezimizin amaçları arasında yer almaktadır” şeklinde konuştu. AKÜ’de görev yapan akademik personelin sahip olduğu bilgi ve deneyimlerin AKÜSEM sayesinde artacağını dile getiren Solak şöyle konuştu:

“AKÜSEM ile İŞ-KUR Müdürlüğü, Afyonkarahisar Barosu ve SMMM Odası ile eğitim yönünden protokoller yapıldı. Yine üniversitemiz genelinde Afyonkarahisar Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokollerimiz yapıldı ki onlarla da önümüzdeki günlerde bazı çalışmaları paylaşacağız ve kamuoyuna duyuracağız. Merkezin kuruluşundan günümüze İŞ-KUR İl Müdürlüğü ile yapılan protokoller kapsamında 14 grup uygulamalı girişimcilik eğitimi, 3 grup bilirkişilik eğitimi, 1 grup iş güvenliği personel eğitimi, 1 grup sosyal bilimlerde uygulamalı programlar eğitimi, 1 grup mali ve hukuki boyutuyla konkordato komiserliği eğitimi almıştır. Bu eğitimler ile yaklaşık 380 belge kursiyerlerimize teslim edilmiştir. Bilirkişi Daire Başkanlığından alınan 3 yıllık yetki ile bilirkişilik temel eğitimi verilmeye devam edilecektir.”

Konuşmaların ardından eğitimlere katılan kursiyerlere belgeleri verildi.

27 Kasım 2018, Salı 598 kez görüntülendi