Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı Mezunlar Derneği tarafından Keman Virtüözü Cihat Aşkın’a 2018 Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi.

Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen törene İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Özdemir Şan, Eskişehir Başsavcı Vekili Mehmet Özel ve AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ile birlikte çok sayıda sanatsever katıldı.

Etkinlik, AKÜ Çocuk Orkestrası ve Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (CAKA) Orkestrası ile koro şefliğini Prof. Dr. Emel Funda Türkmen ve piyano eşliğini Öğr. Gör. Fakı Can Yürük’ün yaptığı AKÜ Çok Sesli Çocuk Korosu tarafından sergilenen müzik dinletisi ile başladı.

Müzik dinletisinin ardından ise Güzel Sanatlar Fakültesi Arş. Gör. Hakan Yılmaz tarafından hazırlanan “Türkiye’ye Kemanı Sevdiren Adam” CAKA belgeselinin gösterimi yapıldı.

Bilimsel yayın üretiminde örnek alınan bir konservatuvar haline gelindi

Törenin açış konuşmasını AKÜ Devlet Konservatuarı Mezunlar Derneği adına Yunus Emre Uğur gerçekleştirdi. Türkiye’nin fiziki imkânları en iyi olan okullarından birine sahip olduklarını vurgulayan Uğur, “Bilimsel ve sanatsal etkinlik sayımız ülkemizdeki konservatuarlarla karşılaştırıldığında nitelik ve nicelik olarak en üstte yer almaktayız. Bilimsel yayın üretimimiz artık örnek alınmaktadır. Son üç yılda üretilen CD sayımız 12’ye ulaşmış durumdadır. Yoksul Derviş, Şahin Türkeşsiz, Ömer Yahşi, Raif Somer, Süleyman Uysal gibi yerel değerlerimize sahip çıkıldı. Halk bilimi ve kültürüne yönelikte denemeler yapıldı. Sayısız makale ve kitap yazıldı. Tamburi Cemil Bey gibi dehaların projeleri hayata geçirildi ve son olarak da Afyonkarahisar Belediyesi ile ortaklaşa 6 ciltlik Afyonkarahisar Sanat ve Müzik Ansiklopedisini tamamlamak üzereyiz” diye konuştu.

İnsanlara yaşarken teşekkür edilmesi gerektiğini kaydeden Uğur, konuşmasına şöyle devam etti:

“Yaşam Boyu Onur ödülünü, konservatuarımızın kurumsallaşmasını, gelenek ve göreneğinin olmasını, geleceğe önemli miraslar bırakmasını, vefa, dostluk, kardeşlik ve en önemlisi sevgi duygularının yerleşmesi için çok ama çok önemsiyoruz. Yaşam Boyu ödülünü Yalçın Tuğra, Ruhi Ayangil, Musa Eroğlu ve Birgül Su Ariç hocamıza vermiştik. Derneğimiz Yönetim Kurulu 2018 Yaşam Boyu ödülünü ise müziğe ve ülke kültürüne önemli leri olmuş Sayın Cihat Aşkın’a verilmesini kararlaştırmıştır.”

AKÜ Devlet Konservatuvarı Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sevgi Taş ise her toplumun tarihinde yön veren insanlar olduğunu ifade ederek, “AKÜ Devlet Konservatuarı Mezunlar Derneği işte böyle değerli, fark yaratan ve Türk toplumuna büyük katkılarda bulunan müzik değerlerimize 5 yıldır verdiği onur ödülleri ile yaptıkları hizmetlerden ötürü teşekkür ediyorum. Bu değerli şahsiyetlerden biri de Cihat Hoca. Türk kültürü açısından anlamını özetleyecek olursak; sanatsal alana olan katkıları, eğitim alanına katkıları ve ülke tanıtımına yaptığı hizmetler olarak sınıflandırmanın uygun olacağını düşünüyorum. Herkes kendi bakış açısına göre kıymetli hocamızın bir alanda yaptıklarını diğer alana göre daha değerli bulabilir. Aslında her biri önemli ve değerlidir” dedi.

Kültüre, sanata ve müziğe her türlü desteği vermekteyiz

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise AKÜ yönetimi olarak bilim ve sanatı bir bütün olarak gördüklerini ifade ederek, “Kültüre, sanata, müziğe her türlü desteği vermekteyiz. Üniversitemiz bünyesindeki AKÜ Devlet Konservatuvarı kuruluşundan bugüne kendi alanında önemli hizmetler vermektedir. Bu bağlamda Müzik Bölümü, Sahne Sanatları Bölümü, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği Bölümlerinde toplam 300 öğrencisi; 37 kadrolu, 17’si yarı zamanlı 54 eğitimcisi ile eğitim ve öğretime devam etmekteyiz. Konservatuvarımızın yüksek lisans ve sanatta yeterlilik programları da açıktır ve ülkemiz müzik eğitimine bilim insanı yetiştirmektedir. Polonya, Macaristan, İtalya, Almanya gibi ülkelerle yapılan Erasmus anlaşmaları ile uluslararası ilişkilerini de daima güçlendirmiştir” diye konuştu.

Mezunlar Derneğinden öğrencilere burs imkânı

AKÜ Devlet Konservatuvarının her eğitim-öğretim yılında bilim ve sanat etkinliği gerçekleştirdiğini dile getiren Solak, “Etkinliklerimizin sayısı 120’yi geçmiş bulunmaktadır. Korolar Şenliği, Amatör Çalgıcılar Festivali, Çalgı Bilimi ve Müzik Öğretmenleri Çalıştayı, Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumları, Ana Sanat Dalı konserleri yanı sıra, ülkemizin en seçkin sanat insanlarının konserleri sadece Afyonkarahisar’ın değil, bölgenin de kültürel değişimine ayak uydurmaktadır. Konservatuvar mezunları tarafından kurulan Devlet Konservatuvarı Mezunları Derneği, bağışlar ve projeler yoluyla elde ettiği gelirler ile her eğitim ve öğretim yılında 4 konservatuvar öğrencisine burs vermekte, gerçekleştirilen tüm etkinliklere de destek olunmaktadır” ifadelerini kullandı.

AKÜ Devlet Konservatuvarı Mezunları Derneği tarafından verilen Yaşam Boyu Onur Ödüllerinin önemine değinen Solak şöyle konuştu:

“Bu toprağın kemancısı olarak tanıdığımız Cihat Aşkın, Anadolu’nun sesini ve ritmini tüm dünyaya tanıtmış, övgü alan icracılığı yanında toplumla sürekli iletişim içerisinde olmuş, yurdumuzun her yerinde sanatını icra etmiştir. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solist sanatçılarından Aşkın’ın özellikle çocuklara yönelik projeleri AKÜ Devlet Konservatuvarı tarafından da benimsenmiş ve bugün dinlediğimiz üniversitemiz çocuk orkestrası kendisinin destekleri ile kurulmuştur. Aşkın’ın Kocatepe adlı eseri ise bu topraklarda yaşanılanları müzik yoluyla anlatan eserler arasında önemle görülmektedir.”

“Yaşamış olduğum topraklara hizmet etmeyi bir borç bildim”

AKÜ Devlet Konservatuvarı Mezunları Derneği tarafından 2018 Yaşam Boyu Onur Ödülüne layık görülen Cihat Aşkın ise şöyle konuştu:

“Tarafıma layık görülen bu ödülü almaktan dolayı çok büyük onur duymaktayım. Kendimi bildim bileli, yaşamış olduğum topraklara hizmet etmeyi bir borç bildim. Yaşamış olduğum toprak beni ben yapan topraktı. Toprak ana bizi yoğurmuş ve bu hale getirmiş. Suyuyla, güneşiyle, sevgisiyle, acısıyla, havasıyla, rüzgârıyla birlikte içinde bulunduğumuz toprak bizim değerlerimizi bize veren yegane kaynağımızdır. Hayatta hiçbir zaman yüksek bir makamdan bir beklenti içerisinde olmamak ve sonunda sadece faydalı olabilmek adına yapılan çalışmalardan ötürü kurumunuz tarafından bu ödüle layık görülmek benim için en onur oldu. Zira, hayat boyunca çalışır çabalarız. Bu çabaların da bizi bir şekilde doyurmasını bekleriz. Ancak en büyük doyum, manevi doyum olarak tarif edebileceğimiz duygudur. Maddi olarak memnun olmak gelip geçicidir. Toprak ana bizi doğurduğu gibi günün birinde yine bağrına çeker. O halde yapılacak en güzel iş kendi ruhumuzu bu dünyada geçirdiğimiz imtihanda eğitmek, yontmak, hayırlı ve güzel işler için hazırlamaktır.”

2001 yılından beri AKÜ ile ilişki içerisinde olduğunu kaydeden Cihat Aşkın, “Sanat etkinlikleri için gelmek güzel ama bu şehir için de bir şeyler yapılmalıydı. İşte eğitim, insanları hayırlı ve güzel işler için yönlendirmek biz sanatçıların en büyük gayesi olmaktır. 26 Ağustos şafak vaktinde Mehmetçiğin yürüdüğü yolu takip ederek Kocatepe’ye ulaşmak ve Başkumandanın ovaya bir kartal gibi atıldığı yerden memleketimizi seyretmek ve o günkü duyguları hissetmek ve Kocatepe Türküsü adlı eserimi şafak vakti seslendirmek bana nasip olduğu için mutluyum ve bunun için minnettarım” diye konuştu.

“AKÜ’deki imkânlar büyük şehirlerdeki üniversitelerde bile yok”

AKÜ Devlet Konservatuvarının kendisi için çok istisnai bir yer olduğunu ve değerinin bilinmesi gerektiğini ifade eden Aşkın, konuşmasına şöyle devam etti:

“Prof. Dr. Uğur Türkmen hocamız ile tanışıklığımız ise çok eskiye dayanır. Bana üniversitenin ve konservatuvarın neler yaptığını anlattı ve hayretler içerisinde kaldım. Bizler İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de Afyon’un sahip olduğu imkânlara sahip değiliz. O yüzden AKÜ’nün bizlere sağlamış olduğu imkânların ne kadar çok kıymetini bilirsek o kadar iyidir diye düşünüyorum. AKÜ Devlet Konservatuvarının bugün sayılı konservatuvarlardan birisi haline gelmesinde, başta sayın Rektörümüzün çok büyük emekleri var. Uğur hocamın ve beraberindeki arkadaşlarının da aynı şekilde. Onlar bu gönlü vermeseydiler bu işe, bu hale gelmezdi. Gerek içinde yetişen sanatkârlar, gerek yapmış oldukları sanatsal projeler, gerekse de sosyal sorumluluk projeleri çok büyük örnek teşkil ediyor diğer konservatuvarlara. Ben bunu yakından takip ediyorum. İbrahim Alimoğlu desteği ile kurulan Müzik Müzesi gibi bir müzik enstrümanları müzesi başka yerde yok. Çok önemli hizmetler bunlar.”

Konuşmaların ardından 2018 Yaşam Boyu Onur Ödülü, Rektör Solak tarafından Cihat Aşkın’a takdim edildi.

05 Aralık 2018, Çarşamba 782 kez görüntülendi